Παύλος Παπαδάτος στη Real News: «Οι θεατές γνωρίζουν τους ενόχους»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 09:49

Παύλος Παπαδάτος στη Real News: «Οι θεατές γνωρίζουν τους ενόχους»

Αρθρο του Παύλου Παπαδάτου στη Real News Τα πράγματα είναι απλά. Για να αναπτυχθεί η χώρα θα πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Ως γνωστόν, οι δημόσιες επενδύσεις όχι μόνο δεν θα αυξηθούν, αλλά θα μειωθούν έτι περαιτέρω. Σίγουρα όμως η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων μέσω του ΕΣΠΑ θα δώσει μία ανάσα πνοής. Και οι ιδιωτικές επενδύσεις; Ναι, μεν μειώθηκε το κόστος εργασίας, αλλά: Αυξήθηκε το κόστος βιομηχανικής ενέργειας, αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, το κράτος αδυνατεί να επιστρέψει ή έστω να συμψηφίσει το ΦΠΑ με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, η εσωτερική κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να δανείσουν τις βιομηχανίες και φυσικά όλοι τρέχουν να ρευστοποιήσουν και κανείς δεν θέλει να επενδύσει. Συνεπώς το όφελος των επιχειρήσεων από τη μείωση των μισθών ήταν ουσιαστικά άνευ σημασίας.

Από την άλλη πλευρά, η σωτηρία των τραπεζών θα είναι εντελώς προσωρινή, ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, γιατί φέτος τα επισφαλή δάνεια θα φθάσουν το 30% και, σύμφωνα με τη Moody's, το 40% του χρόνου! Συνεπώς ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες δεν πρέπει να αναμένουμε. Δυσάρεστες όμως εκπλήξεις, σίγουρα!

Τώρα, παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε πτώση, ο κύριος Σόιμπλε, που όπως φαίνεται ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την Γερμανία, δηλώνει ότι η γερμανική βιομηχανία θα είναι ανταγωνιστική ακόμη και όταν η σχέση ευρώ προς δολάριο είναι 1 προς 1.5! Ναι, αλλά αυτό είναι καταστροφικό για τις εξαγωγικές μας εταιρίες. Έτσι «σνομπάρει» την στρατηγική ρευστότητας του 1.7 τρις δολαρίων της FED και της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας που ξεκίνησε με 70 δις δολάρια τον μήνα!

Δυστυχώς οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Πριν την κρίση το εθνικό μας εισόδημα ήταν 260 δις και το έλλειμμά μας 28 δις. Μετά τις αλλεπάλληλες «σωτηρίες» μας, το εθνικό εισόδημα έχει μειωθεί στα 185 δις και το σύνολο των δανείων μας, συμπεριλαμβανομένων και των 100 δις ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, έχει εκτιναχθεί στα 355 δις.

Συνεπώς μπορεί να εξαφανίσουμε τα πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά μαζί τους θα εξαφανιστεί και η οικονομία της χώρας μας! (Πρέπει όλοι μας να το ομολογήσουμε: O κύριος Σαμαράς ξεπέρασε τις προσδοκίες. Κάποιοι στην κυβέρνηση ούτε καν τις πλησίασαν)!
Σημείωση

Όσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πήραν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ, εισέπραξαν δισεκατομμύρια φόρων. Τι εισπράξαμε εμείς; Το θέαμα του θιάσου που λέγεται εξεταστική επιτροπή της βουλής, όπου όλοι οι πρωταγωνιστές παριστάνουν τους Κλουζώ αν και οι θεατές - και κυρίως το ΣΔΟΕ - γνωρίζουν τους ενόχους!