Βουλευτές ΚΚΕ: "Να μη γίνει συνένωση – συγχώνευση του νοσοκομείου του Ληξουρίου με το νοσοκομείο Αργοστολίου"

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013 13:38

Βουλευτές ΚΚΕ: "Να μη γίνει συνένωση – συγχώνευση του νοσοκομείου του Ληξουρίου με το νοσοκομείο Αργοστολίου"

ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τον Υπουργό Υγείας Το τελευταίο διάστημα εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς σε Κεφαλονιά και Ιθάκη κινητοποιούνται διεκδικώντας την συνολική αναβάθμιση του δημόσιο τομέα υγείας ώστε να καλύπτονται πλήρως και δωρεάν όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Αφορμή η εξαγγελθείσα από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ συνένωση – συγχώνευση του νοσοκομείου του Ληξουριού με το νοσοκομείο του Αργοστολιού.

Η απόφαση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών, τμημάτων και μετακινήσεις προσωπικού, στρώνοντας το έδαφος για απολύσεις. Άλλωστε ότι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται από την ως τώρα εμπειρία, αφού σε όλες τις περιπτώσεις όπως π.χ. με τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, καταργήθηκαν κλίνες, τμήματα, ολόκληρα νοσοκομεία. Υποβαθμίζονται συνολικά οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας στην Κεφαλονιά και ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλικής που εξυπηρετεί 8.500 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι τριπλασιάζονται. Επιπρόσθετα, η απόσταση των δύο πόλεων είναι 37 χιλιόμετρα με δύσβατο οδικό δίκτυο. Ήδη υπολειτουργούν τα Κέντρα Υγείας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Αναφέρουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη υποβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας στα δυο νησιά. Και στα δυο νοσοκομεία (Ληξούρι – Αργοστόλι) είναι σοβαρές οι ελλείψεις προσωπικού. Στο Ληξούρι το ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργεί με εθελοντή χειριστή. Η υλικοτεχνική υποδομή των Κέντρων Υγείας δεν αντιμετωπίζει ούτε τα στοιχειώδη. Στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης οι ίδιοι οι ασθενείς αγοράζουν το υγειονομικό υλικό (γάζες κα). Στο νοσοκομείο Αργοστολίου η Μ.Ε.Θ. δεν λειτουργεί καθόλου (υπάρχει υποδομή για τρία κρεβάτια) λόγω έλλειψης του αντίστοιχου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών μέτρων που, εκτός των άλλων, μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να βάζουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη. Η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, των λαϊκών οικογενειών των δυο νησιών για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου μέσω της μεταφοράς κονδυλίων από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες στη στήριξη των μονοπωλίων αλλά και με το άνοιγμα του χώρου στην επιχειρηματική δράση μέσα και έξω από τον δημόσιο τομέα Υγείας.

Ταυτόχρονα θα ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο οι κάτοικοι των δύο νησιών, λόγω των παραπάνω ελλείψεων και κλείσιμο τμημάτων, αφού θα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στην Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα για να την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων υγείας, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση των ίδιων και των οικογενειών τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

1. Να μην προχωρήσει καμία κατάργηση - συγχώνευση του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» με το Νοσοκομείο Αργοστολίου. Να γίνει άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Κεφαλονιάς καθώς και του Κ.Υ. Ιθάκης με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το λοιπό νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό (μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του Κεφαλονίτικου και Θιακού λαού. Να αναπτυχθούν, εξοπλιστούν και στελεχωθούν κλινικές και μονάδες αναγκαίες, που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες προστασίας της υγείας του λαού της Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Η κάλυψη αυτών των αναγκών να γίνει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

2. Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εργολάβους στα νοσοκομεία. Κανένας εργαζόμενος σε εφεδρεία.

3. Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία, ή και για εξετάσεις στα εργαστήρια των νοσοκομείων ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

4. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής χρειάζεται να μετακινηθεί στην Αθήνα ή άλλο μεγάλο αστικό κέντρο το όλο κόστος για τον ίδιο και το συνοδό του να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Μωραΐτης


Ετικέτες: