Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ στον Υπουργό Παιδείας για την Κοργιαλένειο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 11:56

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ στον Υπουργό Παιδείας για την Κοργιαλένειο

ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Θέμα: Τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα στην Κεφαλονιά και επιβολή καθεστώτος λοκ–άουτ από την εργοδοσία του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου. Επανερχόμαστε στην με ΑΠ 4762/5-12-2012 ερώτησή μας σχετικά με τα προβλήματα μισθοδοσίας και την προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων του Κοργιαλένειου Ιδρύματος στην Κεφαλονιά. Η εργοδοσία του Κοργιαλενείου (Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο), μετά την καταβολή της επιχορήγησης εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, κάλυψε μέρος μόνο από τις επί ένα σχεδόν χρόνο απλήρωτες εργαζόμενες. Ταυτόχρονα, τρομοκρατικά - όπως καταγγέλλεται από τις ίδιες αλλά και από αρκετούς μαζικούς φορείς της Κεφαλονιάς - κοινοποίησε σε αυτές την επιβολή καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας. Στη συνέχεια, και αφού με προσωρινή δικαστική απόφαση υποχρεώθηκε να τις αποδεχθεί με το πλήρες ωράριο εργασίας τους, κοινοποίησε απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Τόσο η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη όσο και το Μουσείο βρίσκονται σήμερα ουσιαστικά σε καθεστώς ανταπεργίας (λοκ-άουτ). Διότι, το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού άλλαξε τα λουκέτα, έχει κλειδώσει το χώρο και έτσι δεν επιτρέπει την είσοδο σε κανένα εργαζόμενο και επισκέπτη.

Η εργοδοσία του Κοργιαλενείου αξιοποιεί το πρόσφατο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο κεφαλαίου – ΕΕ, που έχει θεσπιστεί για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Παραβιάζει κάθε πτυχή του οργανογράμματος λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου που προβλέπεται στο Π.Δ. 611/11-7-1979 (ΦΕΚ 181/Α/9-8-1979 και 760/Β/5-9-1995) όσον αφορά το προσωπικό των εν λόγω κληροδοτημάτων. Επιπλέον, ο λαός και η νεολαία του νησιού αποκλείονται από την πρόσβαση σε Βιβλιοθήκη και Μουσείο και το Ίδρυμα απαξιώνεται ως πνευματικός - πολιτιστικός θεσμός και λαϊκή περιουσία της Κεφαλονιάς. Η ώθηση σε μια εντονότερη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, με ανατροπή κάθε εργασιακής σταθεράς, θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για τη συντήρηση του σπάνιου υλικού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:
1. Να υποχρεωθεί το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο να σταματήσει το λοκ–άουτ και να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου.
2. Να ανακληθούν οι απολύσεις και να αποτραπεί η εκ περιτροπής εργασία των εργαζομένων.
3. Να δοθούν τα αναγκαία χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα και στο 100% τα δεδουλευμένα και οι ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των εργαζομένων.
4. Να διασφαλίζεται η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
5. Να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
6. Να πραγματοποιηθεί το άμεσο πέρασμα του Ιδρύματος στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους με τη μετατροπή του σε ενιαίο δημόσιο φορέα.

Οι βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Μωραΐτης