ΚΚΕ : Να γίνει λαϊκή υπόθεση ο αγώνας για Επάρκεια και Ασφάλεια στις Σχολικές Υποδομές

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 09:31

Για το πρόβλημα της σχολικής στέγης το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να δώσει δεκάρα τσακιστή, όταν οι λίστες Λαγκάρντ και των μεγαλοκαταθετών αποτελούν μία ακόμη απόδειξη για την ύπαρξη απίστευτου πλούτου που προέρχεται από τη στυγνή εκμετάλλευση του λαού. Η μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και οι όροι διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών δε μπορεί να επαφίενται στη φιλανθρωπία των καπιταλιστών και των χορηγών των σχολείων ούτε να εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη. Η κατάσταση που επικρατεί στη σχολική στέγη αποτελεί έκφραση της σαπίλας του καπιταλισμού και υπογραμμίζει την ανάγκη ανατροπής του. Υπογραμμίζει, ακόμη, την ανάγκη για αγώνα με στόχο μια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και για τη διασφάλιση των πολιτικών προϋποθέσεων για την υλοποίησή της.

Το Υπουργείο Παιδείας, στην με ΑΠ 454/ΙΗ ΕΞ/3-1-2013 απάντηση στην ερώτηση 5396/21-12-2012 βουλευτών του ΚΚΕ για τις σχολικές υποδομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά, αναφέρει ότι «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρμόδια για τη σχολική στέγη σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες». Το Υπουργείο δηλώνει, έτσι, «αναρμόδιο» για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου που θα διασφάλιζε την κατασκευή, την ασφάλεια, την επάρκεια και τον αποκλεισμό της ιδιωτικοοικονομικής χρήσης των σχολικών υποδομών. Αντίστοιχη αναρμοδιότητα δηλώνει για τη μετατροπή του ΟΣΚ (που έχει αναλάβει την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων στο Αργοστόλι και Πάστρα) σε ΑΕ και την ουσιαστική διάλυσή του. Επιπλέον, σιωπά ένοχα για τη λήψη μέτρων που αφορούν την υγεία των μαθητών στα κοντέινερς, τον αντισεισμικό έλεγχο και τη θωράκιση όλων των σχολικών εγκαταστάσεων. Το τι σημαίνει η παραπομπή στην τοπική διοίκηση της λύσης του στεγαστικού προβλήματος των σχολείων είναι προφανές: είτε να μη γίνει κανένα σχολείο είτε να μπουν στη διελκυστίνδα των ανταγωνιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ είτε να υλοποιηθούν από ιδιώτες και με νέα τοπική φοροληστεία του λαού.

Επιβεβαιώνεται με τον τρόπο αυτό η εκτίμηση του κόμματός μας ότι και η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί, από κοινού με ΕΕ-ΔΝΤ – ΣΕΒ, όπως και οι προηγούμενες, τη στρατηγική της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των σχολείων και στο επίπεδο των σχολικών χώρων. Η άθλια κατάσταση στις υποδομές αποτελεί βάση για είσοδο επιχειρηματιών στα σχολειά (ΣΔΙΤ).

Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι στην Κεφαλονιά εκκρεμούν τα εξής τέσσερα σχολικά συγκροτήματα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

  1. 1.Αργοστόλι
  2. 2.Πάστρα
  3. 3.Ληξούρι
  4. 4.Μεσοβούνεια

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε το 2008 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κεφαλονιάς – Ιθάκης ο τότε αρμόδιος αντινομάρχης (ΣΥΡΙΖΑ), ο ΟΣΚ είχε από τότε αναλάβει την οικοδόμηση δύο συγκροτημάτων: ένα για το Αργοστόλι και άλλο ένα για το Γυμνάσιο και Λύκειο Πάστρας. Οι διαβεβαιώσεις από μέρους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και των τοπικών διοικήσεων, για την ολοκλήρωση του συγκροτήματος στο Αργοστόλι έχουν ξεκινήσει από την εποχή της ίδρυσης των πολυκλαδικών. Επιπλέον, το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να εντάξει στον πενταετή προγραμματισμό σχολικής στέγης για το 2008 -2013 νέο κτίριο για το Λύκειο Ληξουρίου, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γυμναστήριο για το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνείων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γυμναστήριο για το Γυμνάσιο - Λύκειο Σάμης, τρεις νέες αίθουσες για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου, κατασκευή Γραφείων για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ένα γήπεδο για το ΕΠΑΛ Αργοστολίου. Τόσο για την επικαιροποίηση του προγραμματισμού 2008- 2013 της τελευταίας αιρετής Νομαρχιακής Αρχής στην Κεφαλονιά (ΠΑΣΟΚ – αντινομαρχία ΣΥΡΙΖΑ) όσο και για τον αντίστοιχο της προηγούμενης (ΝΔ) υπήρχαν διαρκώς κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι τα έργα αυτά θα εκτελεστούν και θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε από τα προηγούμενα αλλά και βρισκόμαστε με ένα σχολικό συγκρότημα λιγότερο στο Αργοστόλι, μετά την κατεδάφιση - λόγω επικινδυνότητας - του 2ου Λυκείου, το 2008. Η νέα απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης προδιαγράφει ένα μέλλον ζοφερό, που σίγουρα θα συνδεθεί με καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων αλλά και με το σύνολο της στρατηγικής του κεφαλαίου για την παιδεία.

Μόνο για την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, πέρα από την ανάγκη επιτάχυνσης και επιτέλους ολοκλήρωσης του προγραμματισμένου νέου σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή Φαραώ, είναι επιτακτική ανάγκη η ανέγερση ενός νέου σχολείου στο χώρο που έγινε η κατεδάφιση του 2ου Λυκείου, για την εγκατάσταση εκεί του 3ου Γυμνασίου αλλά και επιβάλλεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να οικοδομηθεί σχολείο Δευτεροβάθμιας και στο χώρο του Ξενία. Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να απαιτήσει ο χώρος που σήμερα στεγάζονται τα γραφεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας να αποδοθεί στο 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου. Επιπρόσθετα, η ΚΟΒ Παιδείας του ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτες τις συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του Εσπερινού Γυμνασίου (με Λυκειακές τάξεις) και απαιτεί να στεγαστεί σε ανθρώπινες συνθήκες. Ζητά να αποδοθούν οι χώροι που σήμερα διαθέτει το ΚΕΚ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κεφαλονιάς – Ιθάκης στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου. Τέλος, θεωρεί απαραίτητη τη μετεγκατάσταση και λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Στην Πάστρα, χρειάζεται η άμεση αντικατάσταση των κοντέινερς με διώροφες κατασκευές βαρέως τύπου και ξεκίνημα του νέου σχολικού συγκροτήματος. Στη Σάμη απαιτούνται άμεσα δύο νέες αίθουσες αλλά και χρειάζεται να περατωθεί άμεσα το νέο Δημοτικό, να γίνει μεταφορά του Νηπιαγωγείου στο παλιό Δημοτικό και να αποδοθούν οι αίθουσες του Νηπιαγωγείου στο Γυμνάσιο - Λύκειο Σάμης. Στα Μεσοβούνεια, απαιτείται άμεσα η κατασκευή δύο νέων αιθουσών διδασκαλίας, η αναπαλαίωση - συντήρηση και η δυνατότητα ασφαλούς λειτουργικής χρήσης του παλαιού σχολείου αλλά και η εκκίνηση της διαδικασίας για νέο σχολικό συγκρότημα. Στην Ιθάκη απαιτείται άμεσα να αντιμετωπιστεί κάθε εκκρεμότητα που υπάρχει για τη χρήση της νέας πτέρυγας.

Η ΚΟΒ Παιδείας του ΚΚΕ θεωρεί εγκληματική τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της τοπικής διοίκησης στο ζήτημα της ασφάλειας των χώρων και της αντισεισμικής θωράκισης. Η έντονη ανησυχία για την καταλληλότητα των κοντέινερς, στα οποία στεγάζονται σήμερα εξ ολοκλήρου το 2ο Λύκειο Αργοστολίου και το Λύκειο Πάστρας, δεν είναι κάτι το μεταφυσικό. Μέρος της επιστημονικής κοινότητας θέτει ζητήματα υγείας από αυτές τις υποτιθέμενες προσωρινές κατασκευές εκτάκτου ανάγκης, που έχουν μονιμοποιήσει για χρόνια την παρουσία τους. Μάλιστα υπάρχει σχετική έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για υπερβολική συγκέντρωση φορμαλδεΰδης στις κατασκευές αυτές. Επιπλέον, εκθέσεις τεχνικών επιτροπών έχουν αποφανθεί για την επικινδυνότητα σχολικών υποδομών (πτώση σοβάδων, οξειδώσεις στον οπλισμό κ.ά.), στις οποίες γίνεται μάθημα χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα (π.χ. Γυμναστήριο Σάμης, Πάστρα κ.λ.π.).

Η ΚΟΒ Παιδείας του ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και όλο το λαό, να διεκδικήσουν αποφασιστικά:

  • ·Να κατασκευαστούν άμεσα οι αναγκαίες υποδομές στην Κεφαλονιά, με δημόσιες επενδύσεις και να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η επάρκεια και ο αποκλεισμός της ιδιωτικοοικονομικής χρήσης τους.
  • ·Να ληφθούν από την κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο ΟΣΚ να ανταποκριθεί στην ολοκλήρωση των δύο συγκροτημάτων που έχει αναλάβει αλλά και να διασφαλιστεί και η κατασκευή των υπόλοιπων που δεν έχει αναλάβει ο ΟΣΚ.
  • ·Να ληφθούν μέτρα προστασίας για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών όσον αφορά την χρήση των κοντέινερς.
  • ·Να αντιμετωπιστεί η έκθεση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε κινδύνους και να εξασφαλιστεί ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση των σχολείων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα και η αναγκαιότητα για αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων στη σχολική στέγη αλλά και στην παιδεία γενικότερα. Όπως το αστικό κράτος μεριμνά για το συμφέρον της πλουτοκρατίας, σε βάρος της μόρφωσης και της υγείας των παιδιών της εργατικής τάξης, έτσι και η εργατική – λαϊκή εξουσία και το κράτος της εγγυώνται τα δικαιώματα στη μόρφωση και στη ζωή όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, όλο το λαό, να συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές για την λαϊκή εξουσία, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και την έξοδο από την ΕΕ.

Αργοστόλι 14/1/2013

 

ΚΟΒ Παιδείας Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ