Η ΝΕ ΚΚΕ για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012 10:44

Η ΝΕ ΚΚΕ για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου

Ασφαλισμένη-ε, άνεργη-ε, νέα-ε Η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σε απόλυτη συμφωνία με την Ε.Ε έχει κηρύξει παύση παροχών και στον τομέα της υγείας με καταστροφικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα. Η εξέλιξη με το Νοσοκομείο Ληξουρίου, με τη συγχώνευση των Οργανισμών των δύο Νοσοκομείων του Νομού και κατάργηση του Νομικού Προσώπου του Μαντζαβινάτειου είναι συνέχεια στην αρνητική κατάσταση και την υποβάθμιση που προωθείται στο συγκεκριμένο και σε όλα τα νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, στην καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για εφημερίες, νυχτερινά και αργίες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι στην ίδια λογική που κλείνει την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (ΜΕΤΑΒΑΣΗ) και έχει για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους. Εντάσσεται στη συνολική λογική της συγχώνευσης- κλεισίματος των μονάδων υγείας.

Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των κρατικών δαπανών για υγεία πρόνοια ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να πληρώνουν πιο ακριβά τις υπηρεσίες υγείας και τα φάρμακα που έχουν ανάγκη αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών.

Η συγκυβέρνηση με το κλείσιμο και την συγχώνευση των μονάδων υγείας επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση των δομών υγείας, ευνοεί τους μεγαλοκαρχαρίες - επιχειρηματίες της υγείας προσφέροντας τους ένα μεγάλο πεδίο κερδοφορίας, ενώ συγχρόνως μετατρέπει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με γνώμονα τα κέρδη που θα βγάζουν από τους ασθενείς - πελάτες. Η αλλαγή στους οργανισμούς των νοσοκομείων θα φέρει μαζικές απολύσεις στους εργαζομένους ανεξάρτητα από ειδικότητα και προϋπηρεσία. Βασικό κριτήριο στην αξιολόγηση θα είναι η κερδοφορία του νοσοκομείου που σημαίνει φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους σε όποια ειδικότητα και αν είναι..

Οι Κεφαλλονίτες και οι Θιακοί βιώνουμε ότι ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με επιπλέον το γεγονός ότι λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα μπαίνουν άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Έχουν ευθύνη οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο της υγείας, οι τοπικοί «άρχοντες», δήμαρχοι και βουλευτές που αποκρύπτουν ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική είναι ενιαία, ότι στοχεύει ακριβώς στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας και ταυτόχρονα αποπροσανατολίζουν τον Λαό λέγοντας του ότι η ευθύνη είναι κάποιων ασυνείδητων, ότι είναι ευθύνη των τοπικών κομματικών δυνάμεων που παρεπιπτόντως είναι όλες από τα ίδια κόμματα. Ιδιαίτερη ευθύνη έχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αφού μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις του ευρωμόνοδρομου σπέρνουν αυταπάτες καλώντας σε αγώνα για το αυτοδιοίκητο των νοσοκομείων ενώ δεν λένε τίποτα για την υποχρηματόδοτηση της Υγείας. Όλοι οι προσκυνητές της ΕΕ μαζί, δεν λένε τίποτα για τις απολύσεις, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα. Δεν λένε ποιος θα αναλάβει την χρηματοδότηση των αυτοδιοίκητων νοσοκομείων γιατί τότε θα αυτοαυποκαλυφθούν, το 5ευρω θα παραμείνει και θα αυξάνεται, η λειτουργία των νοσοκομείων θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια(όπως και η αξιολόγηση τους) καταργώντας παροχές και δικαιώματα των εργαζομένων, εντατικοποιώντας περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Με λίγα λόγια δεν λένε τίποτα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων γιατί συμφωνούν με αυτή την πολιτική, το «ρεαλισμό» της και τους αντιλαϊκούς στόχους της.

Ας απαντήσουν όλοι αυτοί τι φταίει και κάθε χρόνο επιδεινώνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον νομό; γιατί στα νοσοκομεία του νομού υπάρχει τρομακτική έλλειψη υγειονομικού υλικού, γιατί δεν υπάρχουν βαμβάκι και γάζες; Γιατί τα νοσοκομεία μένουν τελείως ακάλυπτα για σοβαρά περιστατικά λόγω έλλειψης ειδικοτήτων. Γιατί οι υπέρογκες αυξήσεις στην συμμετοχή που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, οι ελλείψεις μοναδικών φαρμάκων ακόμα και αντικαρκινικών; κάνοντας πολλές φορές δύσκολη την συνέχιση της θεραπείας τους και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, είναι αυταπάτη, επικίνδυνη για τον λαό, να πιστέψει ότι τα μέτρα παίρνονται γιατί η συγκυβέρνηση είναι υποταγμένη στην Τρόικα ή στους Γερμανούς όπως προσπαθούν να πείσουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αθωώνουν έτσι την πολιτική που υπηρετεί τους μεγάλους ομίλους, τα μονοπώλια, την πολιτική της Ε.Ε. Προσπαθούν να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα στην αυταπάτη ότι μπορεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία να μεγαλώνει και συγχρόνως να είναι εξασφαλισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και να προσφέρονται δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχές υγείας. Κρύβουν πως όσο τα κλειδιά της οικονομίας θα είναι στα χέρια μιας χούφτας κηφήνων και η Ελλάδα είναι μέσα στη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα έχουν τέλος. Η φασιστική Χρυσή Αυγή απ' την άλλη, θεωρεί ότι το σύστημα υγείας υποβαθμίζεται επειδή εξυπηρετεί και μετανάστες.

Στη ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησής, που δέχονται τα λαϊκά στρώματα, η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και να αφορά το σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και του χωριού, των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών οικογενειών, των συνταξιούχων, μέσα από τα σωματεία, τις ταξικές και ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, τις λαϊκές επιτροπές για:

• Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
• Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑΜΕΑ, στους χρόνιους πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
• Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
• Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.
• Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα. Κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) για αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κλπ.) προς τους ασφαλισμένους, για φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες Υγείας.
• Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Κέντρων Υγείας, πολυ-ιατρείων και εργαστηρίων του ΙΚΑ. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, κρεβατιών, κλινικών, ειδικών μονάδων και άλλων υποδομών και υπηρεσιών τους.
• Προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οδοντίατρων, φαρμακοποιών και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.
• Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους και

ΑΜΕΑ χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιστοιχίσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους και τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργεί η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, η ύπαρξη ενός ικανού αριθμού εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και άλλου που μπορεί να εκπαιδευθεί.

Ο λαός δε χρωστάει τίποτα. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία.
Γι' αυτό απαιτείται να δυναμώνει η λαϊκή συσπείρωση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και λαϊκή εξουσία που θα οικοδομήσει ένα πραγματικά λαϊκό σύστημα Υγείας που θα εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες σε όλους.

Ν.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ