Ερώτηση στη Βουλή για τις σχολικές υποδομές της Κεφαλονιάς, από το ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 12:28

Θέμα: Επάρκεια και Ασφάλεια στις Σχολικές Υποδομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς.  Στην Κεφαλονιά το μόνο σχολικό συγκρότημα που έχει εξαγγελθεί, μέσω του ΕΣΠΑ και με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΚ, είναι εκείνο που θα καλύψει τα δύο Λύκεια του Αργοστολίου. Δεν υπάρχει προγραμματισμός για μια σειρά άλλα απαραίτητα έργα όπως νέες υποδομές για την αποσυμφόρηση των Γυμνασίων του Αργοστολίου και νέα σχολικά συγκροτήματα για Ληξούρι, Πάστρα, Μεσοβούνεια κλπ. Μάλιστα, για χρόνια εκκρεμεί η κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος της Πάστρας, κι αυτή μέσω του ΟΣΚ. Τα έργα αυτά είχαν κριθεί ως απαραίτητα από τις εκάστοτε τοπικές διοικήσεις (πρώην Νομαρχία και Δήμους). Από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ) υπήρχαν διαρκείς διαβεβαιώσεις σχετικές με την υλοποίησή τους.

        Μαζικοί φορείς στην Κεφαλονιά θέτουν έντονα το ζήτημα της ασφάλειας των χώρων και της αντισεισμικής θωράκισης. Εκφράζουν ανησυχία για την καταλληλότητα των κοντέινερς, στα οποία στεγάζονται σήμερα εξ ολοκλήρου το 2ο Λύκειο Αργοστολίου και το Λύκειο Πάστρας. Μέρος της επιστημονικής κοινότητας θέτει ζητήματα που αφορούν την υγεία των μαθητών από αυτές τις υποτιθέμενες προσωρινές κατασκευές εκτάκτου ανάγκης. Είναι ενδεικτικά αποτελέσματα έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για υπερβολική συγκέντρωση φορμαλδεΰδης στις κατασκευές αυτές. Επιπλέον, εκθέσεις τεχνικών επιτροπών του Δήμου Κεφαλονιάς έχουν αποφανθεί για την επικινδυνότητα σχολικών υποδομών (πτώση σοβάδων, οξειδώσεις στον οπλισμό κ.ά.), στις οποίες γίνεται μάθημα, χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα (π.χ. Γυμναστήριο Σάμης).

        Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία από κοινού με ΕΕ-ΔΝΤ – ΣΕΒ, υλοποιεί τη στρατηγική της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των σχολείων και στο επίπεδο των σχολικών χώρων. Η άθλια κατάσταση στις υποδομές ανοίγει το δρόμο στην κατασκευή σχολείων μέσω συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)  Οι ΣΔΙΤ αποτελούν βάση για την είσοδο επιχειρηματιών στα σχολεία και για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των σχολείων, ενώ κοστίζουν πολλαπλάσια για να κερδίσει ο επιχειρηματίας. Τέλος ωθούνται τα σχολεία να αναζητούν χορηγούς για να προχωρήσουν στις αναγκαίες επισκευές.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

·                  Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να κατασκευαστούν άμεσα οι αναγκαίες υποδομές για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Κεφαλονιά με δημόσιες επενδύσεις και να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η επάρκεια και ο αποκλεισμός της ιδιωτικοοικονομικής χρήσης τους.

·                  Με ποιους τρόπους ο ΟΣΚ θα ανταποκριθεί στην ολοκλήρωση των δύο συγκροτημάτων σε Αργοστόλι και Πάστρα, με δεδομένο ότι έχει μετατραπεί σε ΑΕ και ουσιαστικά βρίσκεται υπό διάλυση και πώς η κυβέρνηση θα διασφαλίσει σε κάθε περίπτωση την ολοκλήρωση των δύο αυτών έργων.

·                  Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να προφυλάξει την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών όσον αφορά την χρήση των κοντέινερς.

·                  Πώς θα αντιμετωπιστεί η έκθεση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε κινδύνους και με ποιους τρόπους θα εξασφαλιστεί ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση των σχολείων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

 

Οι βουλευτές

 

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιάννης Γκιόκας

Νίκος Μωραΐτης