ΕΛΜΕΚΙ: Οδηγοί στον αγώνα οι νεκροί ΕΠΟΝίτες της κεφαλονίτικης μαθητικής αντίστασης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 09:40

ΕΛΜΕΚΙ: Οδηγοί στον αγώνα οι νεκροί ΕΠΟΝίτες της κεφαλονίτικης μαθητικής αντίστασης

Θεωρούμε υποχρέωση να τιμήσουμε τη μνήμη των πέντε μαθητών του Γυμνασίου Αρρένων της τάξης 1937-1943 που, κατά τη διάρκεια της κατοχής, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, εξαιτίας της αντιστασιακής τους δράσης. Οι μαθητές αυτοί πήραν μέρος στον αγώνα μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ. Έγραψαν ηρωικές σελίδες στο μαθητικό κίνημα της Κεφαλονιάς, ενάντια στην προσπάθεια ιταλοποίησης της νεολαίας που επεχείρησαν οι καταχτητές και έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία του λαού.

Είναι απαράδεκτο ότι μέχρι σήμερα καμία μνεία δεν έχει γίνει στη μνήμη τους από το ελληνικό κράτος και την τοπική διοίκηση και ότι δεν υπάρχει κάτι στο σημερινό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Αργοστολίου, χώρος που στεγαζόταν το αρρένων, που να αναφέρεται στη θυσία τους. Ελάχιστη τιμή είναι να εντοιχιστεί πλάκα με τα ονόματα των πέντε ΕΑΜιτών μαθητών, δίπλα στο σημείο που βρίσκεται ανάλογη για τον εκτελεσμένο, επίσης ΕΑΜίτη, καθηγητή τους Ευθύμιο Κουρούκλη.

Οι μαθητές αυτοί ήταν οι εξής:

Βαβάσης Σπύρος:
Από τις Βάλτες. Συνελήφθη ύστερα από καταδίωξη στην περιοχή του και εκτελέστηκε επί τόπου στις 15(;)/7/1944.

Λιναρδάτος Μαρίνος:
Από τα Βαλσαμάτα. Συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ύστερα από υπόδειξη του συνεργάτη των Γερμανών Κοντομίχαλου, ότι συμμετείχε στην επίθεση που έγινε από αντιστασιακούς στο σπίτι του Μελά εναντίον των διαμενόντων Γερμανών ασυρματιστών 25(;) Σεπτέμβρη του 1943.

Νεόφυτος Διονύσης:
Από τα Φραγκάτα. Σκοτώθηκε στη μάχη του Λεσινίου στις 19 Ιουλίου 1944 στο καΐκι του ΕΛΑΝ «Άγιος Δημήτριος».
Πανταζάτος Παναγής:

Από τις Βάλτες. Συνελήφθη στο Αργοστόλι και εκτελέστηκε στη θέση Βινάριες στις 16/7/1944.
Παπαναστασάτος Σπυράγγελος:

Από το Αργοστόλι. Τον συνέλαβαν και τον σκότωσαν οι Γερμανοί στα Βλαχάτα 21ας τον Ιούλιο (16;) του 1944.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους. Πραγματική δικαίωση στη θυσία τους μπορεί να αποδώσει μόνο ο σύγχρονος αγώνας του λαού, για μια κοινωνία χωρίς δυνάστες, για ένα ευτυχισμένο μέλλον με ελευθερία και δικαιώματα για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Αργοστόλι 11 Δεκεμβρίου 2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                                Μαντζουράτος Δημήτρης