Η συνέντευξη Τύπου της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 18:32

Η συνέντευξη Τύπου της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ, η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Στέλιος Ματαράγκας, ο Γεράσιμος Δημητράτος και ο Παναγής Δρακουλόγκωνας. Έγινε μία σαφής καταγραφή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα τόσο τοπικού, όσο και πανελλαδικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα έγινε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ (30 Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου) και τις σχετικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, ώστε να βγουν οι εκπρόσωποι της Κεφαλονιάς.

Πιο αναλυτικά ο κ. Γαλιατσάτος στην ομιλία του τόνισε: «Ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην κέντρο μιας ολομέτωπης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και των αγορών στους λαούς των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου. Κάτω από την πίεση της γενικευμένης πια καπιταλιστικής κρίσης και με πρόσχημα την κρίση χρέους που δημιούργησαν οι ίδιες δυνάμεις (τον καιρό της ανάπτυξης αλλά και μέσω της διάσωσης των τραπεζιτών λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008) οι λαοί της Ευρώπης (πρώτα του Νότου) και ιδιαίτερα ο ελληνικός δέχονται μια επίθεση η οποία παίρνει πια τα χαρακτηριστικά κοινωνικού ολοκαυτώματος.

Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία, τα προγράμματα λιτότητας δεν έχουν καμιά άλλη στόχευση από την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των λαών. Η αξιοπρεπής ζωή και η δημοκρατία αποτελούν τον στόχο της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ αναλαμβάνει να πρωτοστατήσει στη μάχη για δημοκρατία και αξιοπρέπεια, στον αγώνα εναντίον των μνημονίων στη χώρα μας, στη μεγαλειώδη προσπάθεια του ελληνικού λαού να σταματήσει την καταστροφή του και να θέσει τις βάσεις για μια άλλη πορεία της χώρας.

DSC 0269

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα συνεργασίας πολιτικών οργανώσεων από ένα ευρύ φάσμα με τη συμμετοχή ανένταχτων Αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων. Κοινή συνισταμένη όλων όσοι συμμετείχαν μέχρι τώρα ήταν η πίστη ότι η ενότητα των δυνάμεων είναι καθοριστική για να μπορέσει η αριστερά να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Οι διαφορές (καταγωγικές ή ιδεολογικές) δεν θεωρούνται εμπόδια αλλά πλούτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως νέος φορέας είναι:

Η αριστερά του 21ου αιώνα που συμπυκνώνει υπό τη σκοπιά του ξεπεράσματος του καπιταλισμού τα αιτήματα του λαού και συμβάλει στην πραγματοποίησή τους.
Ανοιχτός, δημοκρατικός, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και υπό διαμόρφωση. Πλουραλιστικός με ταξική όμως τοποθέτηση και φεμινιστικές και οικολογικές στοχεύσεις. Με ανοικτό πνεύμα σε κάθε θεωρητική συμβολή ενώ στηρίζεται στη μαρξική και ευρύτερα χειραφετητική σκέψη με στόχο την κατανόηση της κοινωνικό-ιστορικής κίνησης.

Συμβάλει στην ενότητα και την κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς.
Συμμετέχει στην κοινωνική κίνηση, είναι ευαίσθητος στις κοινωνικές διεργασίες, ανοικτός σε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται εκτός του, με διάθεση συμβολής σε κάθε διαδικασία λαϊκής συμμετοχής και κινητοποίησης.

Στην προοπτική της δημιουργίας του νέου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα διεξαχθεί το τριήμερο 30/11 ÷ 2/12 στην Αθήνα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Από την οργάνωση Κεφαλονιάς – Ιθάκης θα συμμετέχουν όσοι και όσες εκλεγούν την ερχόμενη Κυτιακή 25/11 στις σχετικές εκλογές που θα γίνουν με το παρακάτω πρόγραμμα:

Οργάνωση Ημέρα Ώρα Τόπος

Τ.Ο. ΚΡΑΝΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/11 11:00-14:00 & 17:00-19:00 Αργοστόλι, γραφεία ΣΥΡΙΖΑ Λ. Βεργωτή & Σ. Αντύπα – Γραφείο Β1

Τ.Ο. ΠΑΛΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/11 17:00-21:00 Ληξούρι, αίθουσα Δημαρχείου

Τ.Ο. ΣΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/11 18:00-21:00 Πριάμου 10 (Ισόγειο)

Τ.Ο. ΙΘΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/11 17:00-21:00 Βαθύ, γραφεία εφημερίδας «Λαζαρέττο»

 

Πέραν αυτών που θα εκλεγούν θα συμμετέχουν στην Συνδιάσκεψη η Α. Θεοπεφτάτου ως βουλευτής και ο Θ. Γαλιατσάτος ως μέλος της απερχόμενης Πανελλαδικής

Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος.
Τοπικές δραστηριότητες και γεγονότα
Χαιρετίζουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο βαθμός συμμετοχής στις απεργίες και τα συλλαλητήρια μεγαλώνει. Ακόμη όμως χρειάζεται να γίνει συνείδηση στους εργαζόμενους και κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες ότι η μάχη της προσωπικής οικογενειακής και επιχειρηματικής επιβίωσης θα κριθεί εν πολλοίς, και κυρίως, από την καθολική συμμετοχή στις πρώτες γραμμές του αγώνα.

Επισημαίνουμε χαρακτηριστικά:
1. Την δυναμική κινητοποίηση των μαθητών, γονέων και καθηγητών για την διεκδίκηση του κτιρίου του Λυκείου Αργοστολίου
2. Την πολύ μεγάλη κινητοποίηση των Ιθακήσιων απέναντι στην υποβάθμιση και την μιζέρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους αγώνες αυτούς, και η οργάνωση και η βουλευτής, και θα εξακολουθήσουμε να το πράττουμε μέχρι την πλήρη δικαίωση.
Πως απαντά η κυβέρνηση;
Με ένταση της χρήσης των κατασταλτικών μηχανισμών και του περιορισμού του δικαιώματος της έκφρασης και της δημοκρατίας, και δεν πάμε μακριά:

 Η αστυνομία έκανε την εμφάνισή της στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση, για να ανοίξει την πόρτα της Εφορίας. Στόχος η τρομοκράτηση των απεργών υπαλλήλων.
 Τα δύο τοπικά τηλεοπτικά κανάλια κλείνουν με απαράδεκτες μεθόδους. Στόχος ο πλήρης έλεγχος της ενημέρωσης, ιδιαίτερα μπροστά σε έντονη πολιτική περίοδο.
 Η πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως Κεφαλονιάς μαζί με τον εισαγγελέα Χανίων, γιατί οι απόψεις τους δεν ήταν αρεστές. Στόχος, ο ασφυκτικός έλεγχος της δικαιοσύνης και η χρησιμοποίηση των λειτουργών της ως πιόνια στην αντιλαϊκή επέλαση.
Δύο λόγια για την Αυτοδιοίκηση.

DSC 0272

Ο Δήμος Κεφαλονιάς, έχει εφεύρει το ¨τρικ¨ να συζητάει σοβαρά τοπικά θέματα αλλά να μην λαμβάνει καμία απόφαση με το πρόσχημα της έλλειψης απαρτίας. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την κωλυσιεργία του να συζητήσει για τον «Καλλικράτη» αλλά και για το ξεπούλημα των λιμανιών.

Ο Δήμος Ιθάκης, ήταν ουσιαστικά απών στην χθεσινή μεγαλειώδη κινητοποίηση. Ο δήμος με ευθύνη του δημάρχου βυθίζεται σε ένα πρωτοφανές τέλμα.
Αναρωτιέται κανείς πως μπορεί να είναι ακόμη στην θέση του.
Και τέλος, και με αφορμή τις τελευταίες ¨εκδρομικές¨ επισκέψεις Λιάσκου και Αγγελάκα διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η ανοχή έχει τα όριά της.

Ο λαός της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα μνημονιακό πολιτικό πρόσωπο, πρόσωπο της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, πρόσωπο που ψήφισε το μνημόνιο 3 να έρχεται εδώ και να μας περιπαίζει ασχολούμενο δήθεν με τα τοπικά μας προβλήματα».

Από την πλευρά του ο κύριος Ματαράγκας τόνισε ότι σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα με διαφορετικότητα και αποτελεσματικότητα, ένα σύγχρονο μαρξιστικό κόμμα ενώ αναφορικά με την Πρωτοβουλία Πολιτών Κεφαλονιάς, δήλωσε πως πρόκειται για μία ακομμάτιστη οργάνωση, αντίθετη με το μνημόνιο.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.

DSC 0279