Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΕΛΜΕΚΙ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 07:42

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΕΛΜΕΚΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί, μαζί με όλο το λαό, οργανωμένα και μαζικά, στο δρόμο Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει τη μαζική παρουσία μαθητών από μια σειρά σχολεία, κυρίως περιφερειακά, στις συγκεντρώσεις που έγιναν στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, κατά τη διάρκεια της 48ωρης Γενικής Απεργίας 6-7 Νοέμβρη. Οι μαθητές έδωσαν τον τόνο, έδειξαν ότι η νέα γενιά έχει ιδανικά και μεγάλες δυνατότητες ανάτασης. Η συμμαχία στο δρόμο του ταξικού αγώνα των εκπαιδευτικών που έδωσαν τη μάχη της απεργίας, των γονιών και των μαθητών είναι όρος απαράβατος για τη νίκη. Η δουλειά της ΕΛΜΕ, με μοχλό τη συζήτηση 15μελές το 15μελές και Σύλλογο το Σύλλογο Γονέων, με συσκέψεις – συζητήσεις ανά σχολείο αποτελεί μια παρακαταθήκη.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το όργιο των πιέσεων που ασκήθηκαν απέναντι στους μαθητές προκειμένου να ακολουθήσουν το δρόμο της ενσωμάτωσης και του συμβιβασμού. Υπονοούμενα ή και καθαρές δηλώσεις περί «φυτιλιών» από συνδικαλιστές, περί υποκίνησης, ακούστηκαν μέσα κι έξω από σχολεία. Τα περί κομματικοποίησης επαναλήφθηκαν. Η τρομοκρατία, που έφθασε μέχρι απειλές για παρέμβαση εισαγγελέα, δεν είχε προηγούμενο. Διαγωνίσματα μπήκαν σε σχολεία τις μέρες των κινητοποιήσεων, ακόμη και στο Αργοστόλι. Οι μαθητές και η μεγάλη πλειοψηφία των γονιών έδειξαν ότι μπορούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Ασφαλώς απέχουμε ακόμη πολύ από το αναγκαίο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η αγωνιστική ζύμωση και η δράση μέσα στα σχολεία πρέπει να ανεβάσει στροφές. Να απομονωθούν οι εχθροί και οι δήθεν φίλοι που βαυκαλίζονται με κορώνες για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής αλλά θέλουν το κίνημα και τη νεολαία στο γύψο. Μπροστά μας είναι η στάση πληρωμών στα σχολεία, η εξαθλίωση της ζωής των εργαζομένων και των παιδιών του, η όρθωση νέων ταξικών φραγμών στη μόρφωση. Να μην αφήσουμε την τρικομματική κυβέρνηση να υλοποιήσει τη σφαγή των δικαιωμάτων.

Εδώ και τώρα πλατιές αγωνιστικές πρωτοβουλίες:
1. Να ανατραπούν τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ. Όχι στο νομοσχέδιο για την πιο βαθιά και γοργή εφαρμογή του σχολείου της αγοράς και για την όξυνση των ταξικών φραγμών που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους με δίχρονη Προσχολική Αγωγή και 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. Δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο. Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
2. Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Πρόσληψη επιστατών, φυλάκων και διοικητικού προσωπικού.
3. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού.
4. Καμιά στάση πληρωμών για τα σχολεία. Δωρεάν ρεύμα, τηλέφωνο και πετρέλαιο στα σχολεία. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών. Δωρεάν βιβλία εδώ και τώρα για όλα τα παιδιά. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών. Παροχή γεύματος σε όλους τους μαθητές.
5. Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα και καμία σχολική μονάδα, στο πλαίσιο εφαρμογής της αξιολόγησης για σχολεία και εκπαιδευτικούς. Έως 20 μαθητές ανά τμήμα. Όχι στην αξιολόγηση, η οποία βάζει τα σχολεία να δουλέψουν σαν επιχειρήσεις. Διασφάλιση της δωρεάν διεξαγωγής των σχολικών αγώνων και των πολιτιστικών δράσεων. Να λειτουργήσουν τώρα οι βιβλιοθήκες. Να ξεκινήσει επιτέλους το ΤΑΔ Αργοστολίου.
6. Δημόσιες – δωρεάν ασφαλείς μεταφορές για όλους τους μαθητές.
7. Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών χώρων. Ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων μέσα από δημόσιες επενδύσεις.
8. Δωρεάν εμβόλια και εξετάσεις για όλους τους μαθητές, έλληνες και μετανάστες.

Συνέντευξη Τύπου Δευτέρα 19 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Παράσταση διαμαρτυρίας
σε Περιφέρεια – Δήμο – Διευθύνσεις Εκπαίδευσης,
την Πέμπτη 22 Νοέμβρη, 1 το μεσημέρι,
συγκέντρωση: έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία).