Η Κινητή Βιβλιοθήκη της Ιακωβατείου ευχαριστεί...

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 13:48

Η Κινητή Βιβλιοθήκη της Ιακωβατείου ευχαριστεί...

ΚΙΝΗΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΝΤΟΥ – ΓΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

Στις 8 Μαρτίου 2018 ξεκίνησε τα δρομολόγιά του το βιβλιοαυτοκίνητο της Κινητής μας Βιβλιοθήκης με σύνθημα το «Βιβλία παντού – Γνώση παντού».

Μετά από οχτώ χρόνια ακινησίας το βιβλιοαυτοκίνητο ξαναπήρε τους δρόμους για τα περιφερειακά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Ειδικά Σχολεία της Κεφαλονιάς. Εκεί συναντήθηκε με μαθητές και εκπαιδευτικούς, απόκτησε φίλους και έδωσε την υπόσχεση για νέες συναντήσεις από την επόμενη σχολική χρονιά.

Πράγματι, ήταν όμορφες, χαρούμενες και δημιουργικές εκείνες οι ώρες των συναντήσεων στα Σχολεία.. Πιστεύουμε ότι οι μαθητές «το χάρηκαν». Διακινήθηκαν συνολικά 1250 βιβλία, που σε διαφορετική περίπτωση τα βιβλία εκείνα θα εξακολουθούσαν να … κοσμούν τα ράφια της Βιβλιοθήκης.

Επομένως, ήταν εύστοχη η απόφαση του Εφορευτικού Συμβουλίου να θέσει ως μια από τις προτεραιότητές του την επαναλειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης και σωτήρια η επιμονή του να πετύχει οπωσδήποτε αυτόν το στόχο. Με πολύ, πράγματι, κόπο (γραφειοκρατικές αγκυλώσεις) και χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, κατόρθωσε μετά από ενάμισι χρόνο να ολοκληρώσει την επισκευή του βιβλιοαυτοκίνητου και, αμέσως μετά τον απαραίτητο έλεγχο του ΚΤΕΟ, να το θέσει σε κυκλοφορία με οδηγό από το Δήμο Κεφαλονιάς.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι καθοριστική υπήρξε η συμβολή στην όλη προσπάθειά μας των «Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς» και του Δήμου Κεφαλονιάς. Και συγκεκριμένα:

--Τα «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς» και προσωπικά ο διευθυντής της επιχείρησης κ. Βαγγέλης Βολτέρας από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε θετικά το αίτημά μας για οικονομική βοήθεια στο θέμα της επισκευής του βιβλιοαυτοκίνητου, καθώς το διαθέσιμο από το Υπουργείο Παιδείας χρηματικό ποσό ήταν αποτρεπτικό για την πραγματοποίηση της αναγκαίας επισκευής. Χάρη, λοιπόν, στη γενναία οικονομική ενίσχυση των «Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς» το βιβλιοαυτοκίνητο επισκευάστηκε και ήταν έτοιμο για τα δρομολόγιά του.

-- Έπρεπε, ωστόσο, να λύσουμε το πρόβλημα της έλλειψης οδηγού. Χωρίς οδηγό το βιβλιοαυτοκίνητο θα έμενε … επισκευασμένο στον Κήπο της Βιβλιοθήκης. Επειδή οδηγό η Βιβλιοθήκη δεν είχε, επειδή πρόσληψη οδηγού δεν μπορούσε να γίνει, απευθυνθήκαμε στο Δήμο Κεφαλονιάς μέσω του τότε αντιδημάρχου Παλικής κ. Α. Μοσχονά, ο οποίος και αποδέχτηκε το αίτημά μας. Τελικά, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίστηκε η διάθεση ενός οδηγού του Δήμου/της Δημοτικής Ενότητας Παλικής μια φορά την εβδομάδα για το βιβλιοαυτοκίνητο – απόφαση που εφάρμοσε (και με το παραπάνω) ο τωρινός αντιδήμαρχος Παλικής κ. Γ. Κατσιβέλης.

-- Έπρεπε, επίσης, να εξοπλιστεί το βιβλιοαυτοκίνητο με ηλεκτρονικό υπολογιστή, απαραίτητο οπωσδήποτε «εργαλείο» για τη σωστή διαδικασία του δανεισμού των βιβλίων, καθώς παρόμοια συσκευή, που διέθετε το βιβλιοαυτοκίνητο στα χρόνια λειτουργίας του, είχε ήδη αχρηστευτεί με την πάροδο του χρόνου. Χάρη στη δωρεά ηλεκτρονικού υπολογιστή – και άλλων συσκευών – από το ζεύγος Σπύρου και Στέλλας Μαγουλά «στη μνήμη Κωνσταντίνου-Διονυσίου Α. Βανδώρου», καλύφθηκε και αυτή η έλλειψη.

Επομένως, όλοι οι παραπάνω έχουν τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας - και κυρίως τις ευχαριστίες των μικρών μαθητών, καθώς οι τελευταίοι μπόρεσαν, χάρη στους παραπάνω, να απολαύσουν τη χαρά του ερχομού του βιβλιοαυτοκίνητου στο Σχολείο τους και την ευχαρίστηση να μπαίνουν μέσα και να επιλέγουν το βιβλίο της προτίμησής τους αλλά και να νιώσουν τη γλυκειά προσμονή της νέας εμφάνισης του βιβλιοαυτοκίνητου στο προαύλιο του Σχολείου τους.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε

--την προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Α. Τοτόλου και τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δ. Μαρκάτο, που στήριξαν την προσπάθειά μας, καθώς και τους/τις διευθυντές/ντριες και εκπαιδευτικούς των Σχολείων που επισκεφθήκαμε και συγκεκριμένα των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων Αγίας Θέκλης, Αγίου Γερασίμου, Βλαχάτων, Δηλινάτων, Κεραμειών, Μακριωτίκων, Πόρου, Σάμης, Σκάλας, Τουλιάτων, Χιονάτων και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περατάτων, καθώς και των Γυμνασίων/Λυκειακών Τάξεων και Λυκείων Αγίας Θέκλης, Κεραμειών, Μεσοβουνιών, Πάστρας, Σάμης και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στα Φαρακλάτα
--τον αντιδήμαρχο κ. Σπ. Ματιάτο
--τους κ.κ. Α. Ζακυνθινό, Δημάτο και Στ. Αραβαντινό
--την Κοινοπραξία «Ταξιάρχης» για τη δωρεάν μετακίνηση του βιβλιοαυτοκίνητου (οδηγού και υπαλλήλου) από και προς το Ληξούρι, καθώς και το φέρυ-μποτ «Δαμωδός» για τον ίδιο λόγο κάποιες φορές

 

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ