Ερώτηση ΚΚΕ για την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας (ΚΜΨΥ)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 08:35

Ερώτηση ΚΚΕ για την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας (ΚΜΨΥ)

Προς τον Υπουργό ΥγείαςΟι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαμόρφωσαν, εδώ και 30 περίπου χρόνια, πολιτική για την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγεία και με πρόσχημα την αποασυλοποίηση ψυχικά πασχόντων που στηρίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ.


Το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» είχε ως διακηρυγμένο στόχο την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση μέσω της αποασυλοποίησης και της δημιουργίας δομών Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα.
Οι όλες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του κόμματος μας που επανειλημμένα είχε προβάλει ότι αυτό το πρόγραμμα έχει σαν στόχο να διευκολυνθεί το κράτος να αποποιηθεί κάθε ευθύνη απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες δημιουργώντας εκείνες τις προϋποθέσεις για τη διεύρυνση της δράσης των διαφόρων ιδιωτών μέσω των μ.κ.ο. και αστικών εταιρειών που συνέστησαν, ενώ το μέσο και ελαφρύ περιστατικό κυριολεκτικά εκδιώχθηκε από το δημόσιο νοσοκομείο λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που διαμορφώθηκε στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων μ' αποτέλεσμα να γιγαντωθεί ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας της ψυχικής υγείας.
Όλα αυτά έγιναν με πρόσχημα την ανάγκη για την αποασυλοποίηση πολλών ασθενών που βρίσκονταν στα παλιά ψυχιατρικά νοσοκομεία σε δραματική κατάσταση, θύματα αυτής της ίδιας πολιτικής της στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Σήμερα όλες οι παραπάνω δομές βρίσκονται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο. Με όχημα την «πολιτική μείωσης των δημοσίων δαπανών» χιλιάδες ασθενείς και οικογένειες μένουν στον αέρα, με ορατό κίνδυνο τις ψυχιατρικές υποτροπές και νοσηλείες, όπως και τις αυξανόμενες απόπειρες αυτοκτονίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω αναδιαρθρώσεων αποτελεί και η ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς Ζακύνθου και Ιθάκης.
Η συγκεκριμένη δομή λειτουργεί από τον Μάρτη του 2007, καλύπτοντας υπαρκτές και αυξανόμενες ψυχοκοινωνικές ανάγκες και των 3 νησιών ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την ελαχιστοποίηση ψυχιατρικών υποτροπών και νοσηλειών, παρέχοντας σταθερή φροντίδα των ασθενών στον τόπο κατοικίας τους.
Η ΚΜΨΥ (Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας), καλύπτει το σύνολο του Τομέα Ψυχικής Υγείας (Το.Ψ.Υ.) Κεφαλονιάς - Ζακύνθου καθώς και την Ιθάκη. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται ως εξής :
Κεφαλονιά 35.590 κάτοικοι 781 τ. χλμ.
Ζάκυνθος 40.650 κάτοικοι 406 τ. χλμ.
Ιθάκη 3.180 κάτοικοι 96 τ. χλμ.
Σύνολο ΤοΨΥ 79.420 κάτοικοι 1.283 τ.χλμ.
Κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας της έως σήμερα η Κ.Μ.Ψ.Υ. έχει προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της σε 2.442 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αναλυτικά:
Ενήλικες Παιδιά
Κεφαλονιά 1.214 189
Ζάκυνθος 720 189
Ιθάκη 121 9
Σύνολο ΤοΨΥ 2.055 387
Σύνολο Εξυπηρετούμενων από 03-2007 έως 09-2012 : 2.442
Από την αρχή της λειτουργίας της η ΚΜΨΥ αντιμετώπιζε πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς υπήρχε πάντα καθυστέρηση στην καταβολή της επιχορή-γησης αλλά και στην εξόφληση του συνόλου των εγκρινόμενων προϋπολογισμών της, κάτι που επιβεβαιώνει της παραπάνω εκτιμήσεις μας.
Τον Ιούλιο του 2011 ξεκίνησε η πρώτη περικοπή του προϋπολογισμού όλων των Μονάδων του Ψυχαργώς κατά 5%, ενώ από τον Ιανουάριο του 2012 ανακοινώθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα καλυφθεί μόνο κατά το 45% από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ενώ το υπόλοιπο μέρος ειπώθηκε πως θα εξασφαλιστεί από το 2% επί των προμηθειών του ΥΚΚΑ.
Κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί, ούτε και αποτελεί βέβαια λύση, ενώ ταυτόχρονα έχει παγώσει κάθε χρηματοδότηση για το 2012, με το επιχείρημα ότι «θα επανεξεταστούν όλοι οι προϋπολογισμοί των φορέων από μηδενική βάση».
Σήμερα οι εργαζόμενοι της ΚΜΨΥ είναι 6 μήνες απλήρωτοι, ενώ η Μονάδα αδυνατεί πλέον να καλύψει ακόμη και τα λειτουργικά της έξοδα. Τα παραπάνω μεταφράζονται σε επιβάρυνση των εργαζομένων, αλλά και των ψυχικά πασχόντων, των οποίων τα αιτήματα για παροχή στήριξης αυξάνονται καθημερινά.
Κάτω από την πίεση της απλήρωτης εργασίας, έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση 4 εργαζόμενοι από πέρυσι, ενώ οι εναπομείναντες 14 εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες πλήρους εντατικοποίησης, προσπαθώντας να συνεχίσουν να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες και στα 3 νησιά. .
Από τον Ιούνιο του 2011 οι εργαζόμενοι της ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς Ζακύνθου και Ιθάκης έχουν ξεκινήσει πολύμορφες κινητοποιήσεις, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας τον Ιανουάριο του 2012. (βλ. σχετικό παράρτημα).
Οι ψυχικά πάσχοντες και οι οικογένειες τους έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με την πολιτική της τους εγκαταλείπει με πρόσχημα την εξοικονόμηση δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αλλά στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει κονδύλια για την στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών όπως έγινε με τα 200δις€ που έχουν χαριστεί μόνο τα τελευταία χρόνια στις τράπεζες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε :
1. Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες στην ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης.
2. Να ενταχτούν οι υποδομές ψυχικής υγείας στον Δημόσιο τομέα υγείας με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση σ' αυτόν τον τομέα.
3. Να διασφαλιστεί μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων στην ΚΜΨΥ και να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες προσλήψεις για να μπορέσει η μονάδα να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
4. Να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους της μονάδας.

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης