ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ: Παγκεφαλληνιακή σύσκεψη στις 5 Μάρτη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 10:00

ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ: Παγκεφαλληνιακή σύσκεψη στις 5 Μάρτη

Απευθυνόμαστε στα σωματεία και τους συλλόγους  εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας Πρόνοιας, ToEργατικό Κέντρο K.I. και τα τα σωματεία της δύναμης του, τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα.     

  Σας καλούμε σε Παγκεφαλληνιακή  σύσκεψη στις 5 Μάρτη 2012 στις 6.30 μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς-Ιθάκης    με θέμα τις εξελίξεις στην Υγεία, την   κατάσταση που επικρατεί στο νομό  και τον παραπέρα σχεδιασμό της δράσης μας.

Η κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η επίθεση που γίνεται στα δικαιώματά μας ,ολοκληρώνεται με μέτρα κυριολεκτικά σφαγής ,με τη  λεγόμενη «νέα συμφωνία»  .

Επιβάλουν νέο Προκρούστη σε εργασιακά , ασφαλιστικά σε «κοινωνικά επιδόματα»,για ακόμα μια φορά καταληστεύουν τις λαϊκές οικογένειες για να μειώσουν το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος». Τα μέτρα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με το χρέος αλλά αποτελεί ανάγκη να προστατευθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα και έξω από την χώρα μας . Τα τελευταία 5χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τσεπώσει πάνω από 850 δις ευρώ.

Από την κατάσταση αυτή δεν γλιτώνει ούτε ο τομέας της Υγείας – Πρόνοιας.

Η κυβέρνηση πρόβαλε τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)  ως καινοτομία για ενιαίες και σύγχρονες παροχές υγείας , ως «νοικοκύρεμα» και χτύπημα της «σπάταλης». Γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι αποτελούν ένα περιτύλιγμα , για να κρυφτεί ο πραγματικός στόχος να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές στην Υγεία – Πρόνοια και στο φάρμακο. Προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά πρόκειται για μείωση στο μισό της προηγούμενης επιδότησης για να “καλυφθεί” διπλάσιος αριθμός ασφαλισμένων. Και μόνον αυτό αποδεικνύει το πραγματικό πλιάτσικο που εξελίσσεται στην υγεία, θυσία στο βωμό των κερδών. Με αυτήν την κρατική χρηματοδότηση ούτε ο καλύτερος ταχυδακτυλουργός δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει ως “καινοτόμο μέτρο τον ΕΟΠΥΥ», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Με τον «εφαρμοστικό» νόμο στα πλαίσια  της νέας δανειακής σύμβασης  που προωθείται στη Βουλή προβλέπονται:

  •   Νέες περικοπές στα φάρμακα, πριν λίγο καιρό είχαν πεταχτεί εκτός λίστας πάνω από 1000 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία
    •   Μετατρέπεται το Νοσοκομείο Ληξουρίου σε παράρτημα του νοσοκομείου Αργοστολίου αφού προβλέπεται ένα Νομικό Πρόσωπο,  στο όνομα της “καλύτερης” λειτουργίας ,αυτό  σημαίνει ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Νομό.
    •   Επεκτείνει και μονιμοποιεί το καθεστώς του “επικουρικού” προσωπικού σε όλους τους κλάδους και καθιερώνει τη μετακίνηση των εργαζομένων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να “καλύπτουν” ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού..
    •    Καταργεί ακόμα και τα πενιχρά επιδόματα των πολυτέκνων βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια.
    •   Επαναφέρει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, μέτρο που εντάσσεται στη διευκόλυνση του κεφαλαίου να επενδύσει στον τομέα του λιανικού εμπορίου στο φάρμακο, οδηγώντας ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων φαρμακοποιών ακόμα και στην επαγγελματική τους καταστροφή

Τα παραπάνω μέτρα πρέπει να σημάνουν γενικό ξεσηκωμό για το Νομό !!

Το κόστος στην υγεία το δημιουργούν τα κέρδη των βιομηχανιών του φαρμάκου ,του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ,του υγειονομικού υλικού

Προϋπόθεση  για να σταματήσει η υγεία να είναι εμπόρευμα είναι να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και  να κοινωνικοποιηθούν οι επιχειρήσεις υγείας , παραγωγής φαρμάκου,και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας .

Συνάδελφοι – σες

Από τις εξελίξεις που μεσολάβησαν, από τα μέτρα που πάρθηκαν και υλοποιούνται, από τη στάση της κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δύναμης είναι ανάγκη να βγουν συμπεράσματα. Πρώτα από όλα ευθύνες έχουν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-  ΝΔ αλλά και το ΛΑΟΣ, αξιοποιούν τη κρίση για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που εδώ και χρόνια είχαν αποφασίσει.

Ευθύνες τεράστιες έχουν και οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στην ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και σε άλλες ομοσπονδίες που με τις θέσεις τους και με τη στάση τους, την τακτική που ακολουθούν όχι μόνο δεν μπορούν να αντιταχθούν σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, αλλά υπονομεύουν την δυνατότητα ανάπτυξης της πάλης. Καλλιεργούν αυταπάτες πως μπορούν να συνυπάρχουν τα κέρδη με τα δικαιώματα, καλλιεργούν τη μοιρολατρία, τις αυταπάτες, την λογική ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και προοπτική.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να δεχτούμε να γίνουμε συνένοχοι. Δεν δικαιολογούνται αυταπάτες και εφησυχασμός. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να υποταχτούμε στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, στην ανάπτυξη του συστήματος υγείας με στόχο το κέρδος. O άλλος είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία ,για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία
για να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών.
για να πάψει η υγεία να είναι ένα χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα,

που θα παλεύει και θα διεκδικεί:

        Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγεία- πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση. Να μη περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων.

Να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια στην υγεία, στο φάρμακο, στη βιοϊατρική τεχνολογία.        

Δημιουργία κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκου και βιοϊατρικής τεχνολογίας.       

Να καταργηθεί κάθε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των φαρμακευτικών εταιρειών στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους με πλήρη χρηματοδότηση.

6ωρο, 5θήμερο 30ωρο, σταθερός, ημερήσιος χρόνος εργασίας και μία εφημερία την εβδομάδα. Όχι στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τα προεδρικά διατάγματα.

. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Απαγόρευση της νυκτερινής εργασίας στις μητέρες και στις μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας.