ΕΛΜΕΚΙ: Σκάνδαλο η πολιτική ΕΕ και συγκυβέρνησης: Κλείνουν τμήματα και σχολεία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2012 18:27

ΕΛΜΕΚΙ: Σκάνδαλο η πολιτική ΕΕ και συγκυβέρνησης: Κλείνουν τμήματα και σχολεία

ΕΕ – τρόικα - συγκυβέρνηση – μεγάλα ΜΜΕ στοχοποιούν ότι δημόσιο έχει απομείνει από το εκπαιδευτικό σύστημα. Τη νέα περικοπή 400 εκατ. ευρώ, που οδηγεί σε χρεοκοπία τα σχολεία, την παρουσιάζουν σαν σκάνδαλο διορισμών και ανύπαρκτων τμημάτων (!!!), σαν «μαύρη τρύπα» την οποία θέλουν να κλείσουν. Αυτά τη στιγμή που κόβουν το ρεύμα στα σχολεία, που αφήνουν στον αέρα τις μεταφορές, που φροντίζουν να μην υπάρχει δεκάρα για πετρέλαιο, που ουσιαστικά απολύουν χιλιάδες περσινούς αναπληρωτές και ωρομισθίους, που ρίχνουν τα παιδιά στον καιάδα της άγνοιας.


Ο λαός πρέπει να ενημερωθεί για το τι παίζεται και να παρέμβει άμεσα:

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτη την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «λειτουργία κατευθύνσεων Γενικού Λυκείου και μαθημάτων επιλογής». Σύμφωνα με αυτήν τίθεται όριο 11 μαθητών για τη δημιουργία τμήματος κατεύθυνσης όταν η Γ΄ Λυκείου λειτουργεί με ένα τμήμα γενικής παιδείας και 15 στην περίπτωση που η Γ΄ Λυκείου λειτουργεί με δύο τμήματα γενικής παιδείας. Τμήματα κατεύθυνσης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών, μπορεί να δημιουργηθούν, μόνο εφόσον η μετακίνηση είναι «αντικειμενικά αδύνατη» (ούτε καν δυσχερής). Αντίστοιχα, αριθμητικά όρια μπαίνουν για τη λειτουργία τμημάτων στα μαθήματα επιλογής. Όλα τίθενται υπό την αίρεση των εισηγήσεων και τον αυστηρό έλεγχο των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (τοπικών και περιφερειακών).

Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη επανάληψη εγκυκλίου. Η πολιτική κατεύθυνση που δίνει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις Διευθύνσεις είναι η αυστηρή τήρησή της για φέτος. Βάσει της εγκυκλίου αυτής θα έπρεπε να μην είχε λειτουργήσει πέρσι καμία κατεύθυνση σε Πάστρα, Μεσοβούνια και να είχε περικοπεί δραματικά ο αριθμός των τμημάτων σε Κεραμειές – Σάμη και αλλού. Κατάργηση όμως των τμημάτων αυτών σημαίνει κατάργηση τάξεων και αυτό με τη σειρά του σημαίνει κατάργηση σχολείων!!!

Τη μεγάλη σφαγή την ξεκινούν από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τα Ειδικά Σχολεία. Θεωρούν ότι δε μπορεί να λειτουργεί σχολείο με λιγότερους από 300 μαθητές. Ετοιμάζονται για μείωση ειδικοτήτων και καταργήσεις κλάδων στα ΕΠΑΛ, για συγχωνεύσεις. Το ΕΠΑΛ Ιθάκης είναι από τα πρώτα που έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν, όπως κλειστά θα παραμείνουν, λόγω μη προσλήψεων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, τα ειδικά σχολεία. Θέλουν να τελειώσουν και με το ΚΔΑΥ, ώστε ακόμη και οι βεβαιώσεις για δυσλεξία να βγαίνουν επί πληρωμή. Το χτύπημα της δημόσιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και των ειδικών σχολείων είναι όρος για τον πολλαπλασιασμό των ιδιωτικών δομών κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης, όπως το χτύπημα των ειδικών σχολείων είναι όρος και για τον πολλαπλασιασμό των χορηγιών που παρέχουν οι «φιλάνθρωποι» ευεργέτες.

Διαρρέουν στον τύπο ότι μόλις τα δύο στα δέκα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα έχουν ικανό αριθμό ενεργών μαθητών για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους!!! Όχι μόνο δε διορίζουν καθηγητές αλλά στα Ιόνια ετοιμάζονται να στείλουν πέντε εκπαιδευτικούς κλάδου νομικών επιστημών «πεσκέσι» στην αυτοδιοίκηση για νομική υποστήριξη. Κι όλα αυτά τα θεμελιώνουν στη βάση της εφαρμοσμένης αξιολόγησης και των στατιστικών επεξεργασιών από τα στοιχεία που δίνουν τα σχολεία. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα για το τι σημαίνει αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού: νέοι ταξικοί φραγμοί και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επικαιροποιεί το κάλεσμά του:
• Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη 7.30 μ.μ. Αμφιθέατρο 2ου – 3ου Γυμνασίου: γονείς- μαθητές – εκπαιδευτικοί – εργαζόμενοι, μαζικό παρών στη σύσκεψη για τη νέα σχολική χρονιά.
• Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, μετά τον αγιασμό, μαζική παράσταση σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
• ΓΣ ΕΛΜΕ-ΚΙ Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη 7.30 μ.μ. Αμφιθέατρο 2ου – 3ου Γυμνασίου
• Παγκεφαλληνιακό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη.
Είναι απαράδεκτο οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΟΛΜΕ – ΔΟΕ να μη μπορούν να συμπέσουν ούτε σε κοινή κινητοποίηση, όπως είναι απαράδεκτο οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου να καταψηφίζουν την ΑΜΕΣΗ κλιμάκωση με καλά οργανωμένη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. Μπορούμε και πρέπει να ξεπεράσουμε από τα κάτω τις πλειοψηφίες της αδράνειας και των αυταπατών.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                             Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                                 Τουλάτος Παύλος