ΕΛΜΕ-ΚΙ: «Συναγερμός!!! Ετοιμάζουν καταργήσεις/υποβαθμίσεις σχολείων»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 21:21

ΕΛΜΕ-ΚΙ: «Συναγερμός!!! Ετοιμάζουν καταργήσεις/υποβαθμίσεις σχολείων»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει την πρώτη μαζική παράσταση ενάντια στην προώθηση του νέου γύρου καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ –ΝΔ), από κοινού με την τρόικα και την πλουτοκρατία. Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γονείς, εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων και της Λαϊκής Συσπείρωσης έδωσαν το «παρών» στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στο Δήμο Κεφαλονιάς και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ανέδειξαν με τη στάση τους τον παλλαϊκό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η αντίσταση στην αξιολόγηση – κατάργηση – υποβάθμιση σχολείων, το στρατηγικό χαρακτήρα που αυτή αποχτά στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης (μείωση κατά 30% τουλάχιστον των οργανικών δομών σε όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία), τη σχέση με την προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς και τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

Οι Διευθυντές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης υπερασπίστηκαν τις εισηγήσεις τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο (15/2/2012), που συγκροτούνταν κυρίως γύρω από δέσμες κριτηρίων τα οποία καθορίζουν την ίδια την ύπαρξη η μη των σχολείων και τους όρους της λειτουργίας τους (υποδομές, μαθητικό δυναμικό, γεωγραφικές συνθήκες, κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κ.λ.π.). Οι μαζικοί φορείς και τα ταξικά συνδικάτα αποκάλυψαν «non paper» απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία γινόταν σαφής αναφορά για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την αρμόδια Διεύθυνση ότι: «η οργανικότητα των περισσότερων Σχολικών Μονάδων δεν ανταποκρίνεται στον αριθμό των εγγραφέντων μαθητών»!!! Άλλωστε και η ίδια η Διευθύντρια κ. Μαροπούλου ανέφερε ότι μόνο το Δημοτικό Σχολείο των Κεραμειών καλύπτει τα κριτήρια διατήρησης της οργανικότητάς του… Αντίστοιχα, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας κ. Μαρκάτος αποκάλυψε ότι από πέρσι είχαν ζητηθεί διευκρινήσεις για τα σχολεία της Αγίας Θέκλης και των Μεσοβουνίων, (άραγε η Πάστρα είχε εξαιρεθεί;). Είναι γνωστό ότι στο στόχαστρο θα μπουν τα ΕΠΑΛ με προεξάρχον το ΕΠΑΛ Ιθάκης (δηλώσεις Διαμαντοπούλου περί μη βιωσιμότητάς του), τα ειδικά σχολεία, τα εσπερινά, τα περιφερειακά και τα συστεγαζόμενα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δηλώνει ότι στα Ιόνια θα κλείσουν σχολεία. Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισε «πραξικοπηματικό» και «άκυρο» το «non paper» που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η κ. Μαροπούλου έχασε τον αυτοέλεγχο και προέβη σε επίθεση εναντίον των παρισταμένων, αφήνοντας ακόμη και υπονοούμενα για την επαγγελματική υπόσταση των ταξικών συνδικαλιστών (περί μάχιμων και μη εκπαιδευτικών της τάξης, περί ανθρώπων που βρίσκει μπροστά της παντού, περί απειλές καύσης της στον καιάδα κ.λ.π.). Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει απερίφραστα αυτή την επίθεση, που περιέχει αξιολογικά στοιχεία και προοιωνίζει το ιδεολογικό περιεχόμενο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ακόμη και για ενδεχόμενες απολύσεις κάθε φωνής που αντιστέκεται στα σχολεία. Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος είναι στοιχείο όσων υπερασπίζονται και υλοποιούν μία ανάλγητη και βάρβαρη πολιτική. Αυτός είναι ο ρόλος των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Κανένας δεν πρέπει να πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις που δίνονται ότι η κυβέρνηση δεν θα κλείσει – υποβαθμίσει κανένα σχολείο. Οι διαβεβαιώσεις αυτές έχουν σκοπό να εφησυχάσουν το λαό και, αφού διασφαλίσουν ένα «διάλογο κοινωνικών εταίρων» για τα κριτήρια αξιολόγησης της βιωσιμότητας των σχολείων, να φέρουν σαν ώριμο φρούτο τις αποφάσεις της κυβέρνησης που έχει την τελική επιλογή.

Ενώπιον του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Παρίση και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανουσάκη, το «non paper» χαρακτηρίστηκε δίκαια από τους μαζικούς φορείς «ανατροπή της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας αλλά και της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου». Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΔΣ μίλησαν για λάθος που θα αποκατασταθεί. Προσπάθησαν να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες λέγοντας ότι πιέζονται από την κ. Μαροπούλου να υπάρχει άμεσα απόφαση και δεσμεύτηκαν να επαναβεβαιωθεί η προηγούμενη ομόφωνη απόφαση της ΔΕΠ και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι το ζήτημα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων πρέπει να μπει στο επίκεντρο της δράσης του λαού, μαζί βεβαίως με τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Δήμο και Περιφέρεια (μόνιμη λύση για δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών, άμεσα μέτρα για τον υποσιτισμό, νέες ασφαλείς επαρκείς υποδομές – ιδιαίτερα το νέο συγκρότημα στο Αργοστόλι, κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων).

Εδώ και τώρα να επιβεβαιωθεί η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις. Καμία αποδοχή των κριτηρίων αξιολόγησης των σχολείων. Δημιουργία σχολείων και οργανικότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες, με 20 μαθητές το τμήμα στη Δευτεροβάθμια και 15 στην Πρωτοβάθμια.

Να δοθεί μαζικό «παρών» σε νέα παράσταση την επόμενη Πέμπτη 1.30 το μεσημέρι.

Σε όλα τα σχολεία να οργανωθούν συγκεντρώσεις γονέων και συνελεύσεις εκπαιδευτικών και μαθητών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΜΑΡΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΟΝΕΩΝ – ΜΑΘΗΤΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 2ου – 3ου Γυμνασίου.

ΤΡΙΤΗ 6 ΜΑΡΤΗ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου (ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ).

Αργοστόλι 23/02/2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

 

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                                           Τουλάτος Παύλος