ΕΛΜΕ ΚΙ: Να αποσυρθεί το προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις αναπληρωτών

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 11:56

ΕΛΜΕ ΚΙ: Να αποσυρθεί το προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις αναπληρωτών

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει το προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης με θέμα: «καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή», που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.


Η Υπουργική Απόφαση έρχεται ως εξειδίκευση της Τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν λίγες ημέρες στη Βουλή (29/3/2017) σύμφωνα με την οποία: δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός μέχρι τουλάχιστον και το 2019 και την ίδια ώρα ο εκάστοτε Υπουργός αποκτά τη δυνατότητα να καθορίζει κατά το δοκούν τον αριθμό των αναγκών και των προσλήψεων αναπληρωτών στην ΕΑΕ.

Το προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης επιχειρεί σοβαρές ανατροπές στον τρόπο πρόσληψης, που οδηγούν σε αλλαγές στη σειρά κατάταξης, δηλαδή σε απολύσεις!

Πρόκειται στην ουσία για καθορισμό κριτηρίων για την απόλυση αναπληρωτών κι όχι προσλήψεων!

ü Απαξιώνεται το βασικό πτυχίο στην Ειδική Αγωγή (5 μονάδες) και εξομοιώνεται σχεδόν με το μεταπτυχιακό (4 μονάδες) ή το διδακτορικό (6 μονάδες).

ü Απαξιώνεται η προϋπηρεσία (0,25 ανά μήνα).

ü Θεσπίζονται σειρά κοινωνικών κριτηρίων, όπως η πολυτεκνία, που αλλάζουν άρδην τη σειρά κατάταξης.

Πρόκειται για αλλαγές στην ίδια κατεύθυνση με αυτές που επιχείρησε να περάσει ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας το καλοκαίρι και σταμάτησαν κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, αφορούν τους πάντες! Όλους τους αναπληρωτές και της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης, αλλά και τους μόνιμους συναδέλφους!

Αποτελούν προάγγελο συνολικότερων αλλαγών στις προσλήψεις αναπληρωτών, στη «διαχείριση» του προσωπικού, στην καθιέρωση καθεστώτος μόνιμης κινητικότητας, στο έδαφος της πολιτικής των περικοπών και των μηδενικών διορισμών!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί ενιαία στρατηγική, που τσακίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με τις ευλογίες της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων! Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.  Όλοι μαζί την ίδια πολιτική  υπηρετούν, όλοι μαζί ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο. 

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να υπάρχει δικαιοσύνη στις προσλήψεις ούτε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες. Το 70% των εργαζόμενων στην ΕΑΕ είναι συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται κατά κύματα μέσα στη χρονιά και απολύονται κάθε Ιούνη.

Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος, που δεν αφορά μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, αλλά πρώτα από όλα των μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών που αναγκάζονται κάθε χρόνο ν΄ αλλάζουν εκπαιδευτικό, να κόβεται βίαια η παιδαγωγική σχέση εμπιστοσύνης, που δύσκολα χτίζεται και είναι απολύτως αναγκαία για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο εδώ και τώρα να γίνουν μαζικοί – μόνιμοι διορισμοί, να πάψει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς!!

Είναι κρίσιμο ζήτημα να μην περάσει το «διαίρει και βασίλευε», η ανθρωποφαγία που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Η πολιτική αυτή τσακίζει τους πάντες, ακόμα και αν κάποιος παροδικά θεωρεί ότι «ωφελείται». Το παιχνίδι είναι «σικέ».

Ας σκεφτούμε μόνο ότι η κυβέρνηση: Εξαπάτησε με τις εξαγγελίες των 20 χιλιάδων διορισμών και τελικά δε θα κάνει ούτε έναν μέχρι και (τουλάχιστον) το 2019! Οδήγησε φέτος 4000 αναπληρωτές στην ανεργία! Δίνει τη δυνατότητα κάλυψης των κενών στην Ειδική Αγωγή, από εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης, χωρίς καμία εξειδίκευση! Τη δυνατότητα αυτή επαναλαμβάνει και στο προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης. Με νόμο πριν λίγους μήνες έδωσε τη δυνατότητα ιδιωτικής παράλληλης στήριξης και στα Ειδικά Σχολεία, εκτός από τα Γενικά, που ισχύει ήδη.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει για μια ακόμα φορά τους πάντες, να τούς βάλει να τσακώνονται μεταξύ τους, να σπείρει «φρούδες» ελπίδες, την ώρα που καταδικάζει τους πάντες στην εναλλαγή ανάμεσα στην ελαστική εργασία και την αδιοριστία, το μόνιμο άγχος για το «αν θα φτάνουν τα μόρια να δουλέψω». Την ίδια ώρα ετοιμάζεται να φέρει νέα μέτρα σφαγής για όλο το λαό!

Τέρμα πια στην κοροϊδία! Η ανάγκη για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, όσων δουλεύουν εδώ και χρόνια στην Εκπαίδευση, είναι επιτακτική. Αυτό το αίτημα, μπορεί και πρέπει να ενώσει τους πάντες! Γονείς –εκπαιδευτικούς - μαθητές!

ü Να αποσυρθεί τώρα το προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης.

ü Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την τροπολογία που ψήφισε στις 29/3!

ü Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί, όσων δουλεύουν εδώ και χρόνια στην Εκπαίδευση!

ü Να παρθεί πίσω η δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου στην Ειδική Αγωγή από εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης.

ü Κάλυψη εδώ και τώρα με ευθύνη του κράτους των αναγκών 5000 μαθητών με διαγνώσεις για παράλληλη στήριξη με ταυτόχρονη κατάργηση του καθεστώτος της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης.

ü Να καταργηθεί όλο το αντιεκπαιδευτικό οπλοστάσιο το οποίο αξιοποιεί η σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις (ν.3699/2008, ν.3848/2010, ν.4115/2013,ν.4403/2016, ν. 4415/2016, ν.4452/2017).

ü Για όσο θα συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της μόνιμης αναπλήρωσης, οι αναπληρωτές να προσλαμβάνονται όλοι σε μια φάση από τη 1η Σεπτέμβρη, να έχουν τις ίδιες άδειες, τα ίδια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με τους μονίμους. Τους καλοκαιρινούς μήνες να παίρνουν όλοι επίδομα ανεργίας χωρίς περιορισμούς!

  • Συμμετέχουμε με πολύμορφες πρωτοβουλίες στα πλαίσια της εβδομάδας δράσης για τους Μόνιμους Διορισμούς από τις 3 - 7 Απρίλη.
  • Αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ-ΚΙ θα συμμετάσχει την Τετάρτη 5 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα.
  • Παίρνουμε μέρος στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου στις 7 Απρίλη, μέρα συνεδρίασης του Eurogroup, στις 7.30 μμ, στο Αργοστόλι.

Αργοστόλι 05/04/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία