ΕΛΜΕ ΚΙ: Έξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 09:03

ΕΛΜΕ ΚΙ: Έξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία


Λέμε ΟΧΙ στο ανταποδοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανόλαδου της εταιρίας Dt Recycling Cooking, που προωθεί στα σχολεία ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Ιονίων Νήσων κ. Γκούσης
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί πρόκληση την έγγραφη κατεύθυνση που δίνει ο ΠΔΕ κ. Γκούσης, να έρχονται τα σχολεία (Σύλλογοι Διδασκόντων, Σύλλογοι Γονέων κοκ) σε απευθείας επαφή με την εταιρία Dt Recycling προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμά της. Με αφορμή το εν λόγω πρόγραμμα το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επαναλαμβάνει ότι τα σχολεία και οι μαθητές δεν πρέπει να έχουν σχέση με τους όποιους αγοραίους ανταγωνισμούς γίνονται, στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης και της οικολογίας. Το πρόγραμμα αυτό «δένει» με τον οικονομικό στραγγαλισμό των σχολείων και εντάσσεται στη λογική των χορηγιών, αφού θα προσφέρει ανταπόδοση της οποίας το είδος θα καθορίζεται με κοινή συμφωνία σχολείου - εταιρίας. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο της Dt Recycling που διακινεί η διοίκηση, αυτοδιαφημίζονται (πχ επαίρονται για τον εξοπλισμό και το στόλο που διαθέτουν, για την ανταπόκρισή τους στις οδηγίες της ΕΕ κλπ). Επιπλέον, διακινούν επιχειρηματολογία προς τους μαθητές για το καλό που κάνει η εταιρία, ουσιαστικά γίνονται οι ίδιοι κατευθείαν δάσκαλοι των μαθητών στην «επιχειρηματικότητα» και στην «οικολογία». Η διαδικασία αυτή επιτείνει τη διαφοροποίηση και ελαστικοποίηση των σπουδών των μαθητών και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Ξεκαθαρίζουμε: Οι μαθητές των σχολείων δεν προσφέρονται για τζάμπα εργατικό δυναμικό, κάτω από το μανδύα του βαθμολογούμενου ή μη εθελοντισμού. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όσων (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ – πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου - ΕΕ - τοπική διοίκηση) βάζουν πλάτη σε αυτή την πολιτική που ανοίγει το δρόμο για το σχολείο ΑΕ.
Είναι ενδεικτικό της πορείας προς το «νέο σχολείο» ότι ενώ σε ανάλογο πρόγραμμα που «έτρεξε» πριν λίγα χρόνια στο Νομό, επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην άδεια που είχε παρασχεθεί από το Υπουργείο Παιδείας, αναφερόταν ότι οι ενημερώσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα «γίνονται χωρίς να παρακωλύεται η εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος». Σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καν από τη αριστερή κυβέρνηση. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν πια μέρος του σχολικού προγράμματος. Επισημαινόταν, επίσης, πριν λίγα χρόνια, ότι «κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή οποιουδήποτε υλικού, η οποία αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση» αλλά και ότι η διακίνηση του υλικού πρέπει να γίνεται παρουσία του Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σήμερα το διαφημιστικό υλικό το διακινεί ο ίδιος ο Περιφερειακός Διευθυντής!!!
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ είναι αντίθετο στα ιδεολογήματα περί καλής και οικολογικής ΕΕ αλλά και για τα καλά της συνεργασίας επιχειρήσεων - σχολείων. Τα ιδεολογήματα αυτά, που αναπτύσσονται από την εταιρία που δρομολογεί το πρόγραμμα, συνιστούν χειραγώγηση και εγκλωβισμό των μαθητών στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην συμβάλλουν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και άλλων ανάλογων, που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα. Η ανακύκλωση υλικών μπορεί και πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους. Να μην «βγάλουμε λάδι» την κυβέρνηση, την ΕΕ, τους επιχειρηματίες και τα τσιράκια τους, που με την πολιτική τους τσακίζουν τα σχολεία και τις λαϊκές οικογένειες. Να μη σκύψουμε το κεφάλι μπροστά στην επίθεση. Να παλέψουμε για άμεση χρηματοδότηση από το κράτος, στο ύψος των αναγκών. Να διεκδικήσουμε ένα σχολείο που θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση για όλους και όλες και δεν θα υποτάσσεται στην επιδίωξη κερδοφορίας των καπιταλιστών.

Αργοστόλι 15/12/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                      Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης    Ποταμιάνου Σοφία