To ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ για την διαμαρτυρία στην Διαδημοτική

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 00:13

To ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ για την διαμαρτυρία στην Διαδημοτική

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Αυγούστου, στα γραφεία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παρενέβη στη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, που διεξαγόταν ενώπιον των στελεχών της Διαδημοτικής και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ). Στο διαγωνισμό μετέχουν και εργαζόμενοι, ως εταιρικό σχήμα, κάτω από την πίεση των οικονομικών αδιεξόδων της Διαδημοτικής αλλά και με βάση την πολιτική επιλογή των ιθυνόντων για κατακερματισμό – ξεπούλημά της.


Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι:
1. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι επιζητούν αυτή την εξέλιξη, καθώς το αντικείμενο προσφέρεται για νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Η ΕΕ έχει καθορίσει πλαίσιο για την εμπορευματοποίηση της καθαριότητας, μέσα στο οποίο κινούνται όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή τρικομματική (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), αλλά και οι τοπικές διοικήσεις. Οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου έχουν τεράστια ευθύνη για τις εξελίξεις. Εργαλείο για την εφαρμογή της ιδιωτικοποίησης είναι ο «Καλλικράτης». Η Δημοτική Αρχή της Κεφαλονιάς πρωτοστατεί τοπικά, με την ολόπλευρη στήριξη των παρατάξεων Ανεξάρτητη Κεφαλονιά (υποστηρίχθηκε από ΔΗΜΑΡ- ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και Νέα Εποχή (ΠΑΣΟΚ).
2. Οι εξελίξεις σηματοδοτούν περαιτέρω χτύπημα στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.
3. Η θέση των εργαζομένων στα απορρίμματα θα επιδεινωθεί τόσο από την άποψη της υγιεινής και της ασφάλειας της εργασίας όσο και από την πλευρά των εργασιακών σχέσεων. Να μην υπάρχει καμία αυταπάτη ότι η επιλογή να γίνουν οι εργαζόμενοι «επιχειρηματίες» είναι ένα μεγάλο βήμα για την πλήρη παράδοση της διαχείρισης των αποβλήτων στα μονοπωλιακά συμφέροντα. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά μαζί με τις τοπικές διοικήσεις έχουν φροντίσει για την υποκατάσταση κάθε έννοιας μόνιμης σταθερής εργασίας με την ελαστικοποίηση, τον αποχαρακτηρισμό των βαρέων - ανθυγιεινών, τα προγράμματα δήθεν κοινωφελούς εργασίας κ.λπ. Αξιοποιούν την κρίση, εκβιάζουν και παρουσιάζουν τα προϊόντα των εκβιασμών για λύσεις.
4. Η αντιπροσωπεία κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις και απαίτησε να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να καταβληθούν τα απλήρωτα δεδουλευμένα. Τόνισε ότι η φιλολαϊκή λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων συνεπάγεται σύγκρουση με το πλαίσιο της ΕΕ και το καπιταλιστικό κέρδος. Απαιτείται πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, πολιτική καταδίκη της δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων που συμπλέουν μαζί της, απομόνωση των δυνάμεων που βάζουν πλάτη στην πολιτική αυτή μέσα στα συνδικάτα, όπως η ηγεσία του σωματείο των εργαζομένων στη Διαδημοτική. Η μόνιμη – ριζική λύση στο ζήτημα επιβάλει την ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού, μέσα από ένα Ενιαίο Κρατικό Φορέα, που θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να υλοποιείται από το κράτος και όχι από ιδιώτες και να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, απαίτησαν την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς στους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ