Το ΠΑΣΕΒΕ για το επίδομα ανεργίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2016 11:22

Το ΠΑΣΕΒΕ για το επίδομα ανεργίας


Τα προγράμματα που πρόσφατα εξήγγειλε η κυβέρνηση για την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα απασχόλησης», όχι μόνο δεν αποτελούν ανάσα για τους άνεργους και τους αυτοαπασχολούμενους στους οποίους δήθεν απευθύνονται. Αντίθετα, αποτελούν νέο βήμα στην προοπτική κατάργησή του και προκλητική στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων με «ζεστό χρήμα» και τζάμπα εργατικό δυναμικό.

Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που πνίγονται από τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, που βλέπουν το εισόδημα τους να κατατρώγεται από την μονοπώληση και τη φοροληστεία και δύσκολα συντηρούν πολλές φορές και την ίδια τους την οικογένεια, αδυνατούν έτσι κι αλλιώς να προσλάβουν εργαζόμενο, ακόμα και επιδοτούμενο. τα μεγάλα λόγια περί στήριξης των μμε αποδεικνύονται απάτη. Αν ήθελε η κυβέρνηση να ανακουφίσει τους αυτοαπασχολούμενους, θα τους συμπεριλάμβανε  στο αφορολόγητο όριο από το οποίο έχουν αποκλειστεί, θα μείωνε τη βαριά, ληστρική φορολόγησή τους που ρουφά το ήδη περιορισμένο εισόδημά τους. Θα συμπεριλάμβανε τους άνεργους αυτοαπασχολούμενους στο επίδομα ανεργίας όπως είχε υποσχεθεί. Αντίθετα αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο με το νέο κυνηγητό που έχει εξαπολύσει σε χιλιάδες συναδέλφους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των χρεών τους, με την επιτάχυνση των κατασχέσεων που μεθοδεύει αυτό το διάστημα.

Μόνοι κερδισμένοι  από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύκλο εργασιών και προσωπικό, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο και ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που με αυτόν τον τρόπο θα πολλαπλασιάσουν για μια ακόμα φορά τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Άλλωστε η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας αποτελεί πάγια απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου και συμπεριλαμβάνεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και χρόνια. Αυτές ακριβώς τις πάγιες απαιτήσεις υλοποιεί η κυβέρνηση κάνοντας την βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες.

 Τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων προασπίζουν και οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ που βρήκαν τις εξαγγελίες σε σωστή κατεύθυνση. Εξακολουθούν να μένουν πιστοί στην πολιτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που οδήγησε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στο λουκέτο και τα χρέη αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πόσο μακριά είναι από τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων.

Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να αξιοποιηθεί η ήδη τραγική τους κατάσταση ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για την υλοποίηση των βάρβαρων αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών που οδηγούν εργάτες και αυτοαπασχολούμενους σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Έχουν ήδη πικρή πείρα από τα αδιέξοδα που δημιουργεί και για τους ίδιους η στρατηγική της ανταγωνιστικότητας προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της κερδοφορίας των λίγων.

Έχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική αυτή και να απαιτήσουν την πλήρη και ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων. Να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα, στη μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία στο πλευρό εργαζομένων, ανέργων, αγροτών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης.

                                                                          Σεπτέμβρης 2016