Κόλαση φωτιάς – Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί στα Χανιά – Καίνε δύο μέτωπα στην Πάτρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 09:56

Κόλαση φωτιάς – Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί στα Χανιά – Καίνε δύο μέτωπα στην Πάτρα

Τον πύρινο εφιάλτη έζησαν τη νύχτα οι κάτοικοι στην Αχαϊα και τα Χανιά. Στιγμές τρόμου έζησαν οι κάτοικοι από την πύρινη λαίλαπα στο Ελαφονήσι των Χανίων. Όλη τη νύχτα οι φλόγες "έγλειφαν" ολόκληρους οικισμούς. Επτά αγροικίες τυλίχθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν.

Οι άνεμοι έστρεψαν το μέτωπο τόσο προς το Αμυγδαλοκεφάλι, όσο και προς τα Παπαδιανά αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, να απομακρυνθούν.

Από το πρωί συμμετέχουν στη μάχη 2 ελικόπτερα και οι αρχές πιστεύουν ότι τουλάχιστον θα μπορέσουν να περιορίσουν το μέτωπο μακρυά από τους οικισμούς.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες σε ένα πύρινο μέτωπο που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Flashnews σε αντίθεση με χθες που η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη, το έργο της πυρόσβεστης έχει ήδη ενισχυθεί με το πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο που πραγματοποιεί ρίψεις.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν ακόμα στην περιοχή καθιστούν δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης στην οποία συμμετέχουν περισσότερα απο 16 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επίσης περισσότερους απο 40 άνδρες, και μια ομάδα πεζοπόρο από το Ηράκλειο και άλλη μια απο τα Χανιά.

Στην Αχαϊα, στα προάστια της Πάτρας ο εφιάλτης συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή δυο μέτωπα κοντά στο Δρέπανο και στο Πλατάνι είναι αυτά που απασχολούν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.
Ευτυχώς από το πρωί έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα μπόρεσαν να ριχθούν στη μάχη με τις φλόγες και έτσι σύμφωνα με τους υπεύθυνους τα μέτωπα δεν πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές.

Ευτυχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και μέχρι το ξημέρωμα οι άνεμοι είχαν πέσει και έτσι οι πυροσβέστες που ξενύχτησαν στο πλάι των κατοίκων κατάφεραν να κρατήσουν τα μέτωπα μακρυά από τους οικισμούς. Τώρα δίνεται μάχη ώστε τις επόμενες ώρες τα δύο μέτωπα να περιοριστούν κατά πολύ καθώς αργότερα αναμένεται και νέα ενίσχυση των ανέμων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αυξημένος και σήμερα Πέμπτη είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αττική, Κρήτη Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια, Χίο, Σάμο και Ικαρία.