Τιμή και δόξα στην ηρωική ΕΠΟΝ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 14:03

Τιμή και δόξα στην ηρωική ΕΠΟΝ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι είναι σημαντικό γεγονός για το λαϊκό κίνημα του Νομού η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Κεφαλονιάς να ανταποκριθεί στο αίτημά μας και να αποτίσει φόρο τιμής στον Πέτρο Μιχαλάτο.

Ο δεκαοκτάχρονος ΕΠΟΝίτης Πέτρος Μιχαλάτος είναι ο μικρότερος από τους 4 εκτελεσμένους των Μουζακάτων, ενός από τα χωριά που έκαψαν στο Νομό μας οι Γερμανοί – ναζί καταχτητές στις 23 Απριλίου 1944. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς και αυτό αποφάσισε θετικά, να μπει αναμνηστική πλάκα στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος της Σάμης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτες και ανιστόρητες προφορικές ή γραπτές δηλώσεις συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων, του τύπου «η ΕΠΟΝ μαζί με άλλες κομματικές οργανώσεις (των οποίων η μόνη έγνοια ήταν η εξουσία) οδήγησαν την χώρα σε έναν πεντάχρονο εμφύλιο πόλεμο». Επίσης είναι προσβολή για το λαό μας η απαξίωση των ιστορικών καταγραφών του Σπύρου Λουκάτου.

Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) ήταν οργάνωση νέων που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 23 Φεβρουαρίου 1943. Η ΕΠΟΝ διακήρυξε και πάλεψε για την απελευθέρωση της χώρας από τους καταχτητές, για την εξόντωση του φασισμού και την λαϊκή κυριαρχία. Ο εκπολιτιστικός και μορφωτικός της ρόλος ήταν απαράμιλλος. Στην ΕΠΟΝ είχαν συσπειρωθεί περισσότεροι από 600.000 νέοι και νέες, ενώ 30.000 από αυτούς είχαν ενταχθεί στον ΕΛΑΣ.

Αυτή ήταν η ΕΠΟΝ, που μαζί με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, έσωσαν το λαό μας από την πείνα και τη σκλαβιά, πάλεψαν ενάντια στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Αυτή ήταν η ΕΠΟΝ που θα παραδειγματίζει πάντα τη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Αργοστόλι 09/12/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία