ΕΛΜΕ: Σχολικοί αγώνες με επαρκή χρηματοδότηση - σωστή οργάνωση και ασφάλεια για τους μαθητές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 22:10

ΕΛΜΕ: Σχολικοί αγώνες με επαρκή χρηματοδότηση - σωστή οργάνωση και ασφάλεια για τους μαθητές

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτες τις πιέσεις της κυβέρνησης, μέσω των μηχανισμών των κατά τόπους ΔΔΕ, να γίνουν όπως – όπως οι σχολικοί αγώνες, τους οποίους υπονομεύουν στην πράξη, μαζί με τη φυσική αγωγή στα σχολεία και το «ευ αγωνίζεσθαι». Εκβιάζουν ότι αν δεν γίνουν έτσι δεν θα γίνουν ποτέ. Έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια η πολιτική της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από τις συγκυβερνήσεις και τα αρμόδια Υπουργεία. Καλλιεργούν τη λογική «όταν εξασφαλιστούν χρήματα, τότε βλέπουμε τι θα κάνουμε».

Έτσι μεταφέρουν τους αγώνες κατά το δοκούν και αναζητούν χορηγούς. Βασιλεύει ο «εθελοντισμός» που ντε φάκτο προωθούν κυβέρνηση – διοίκηση, πριν από όλα στους γυμναστές. Η ανασφάλεια και η πίεση για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αγγίζει κόκκινο. Όταν και εφόσον εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση οι συνάδελφοι της φυσικής αγωγής πρέπει σε μηδενικό χρόνο να οργανώσουν τους αγώνες.

Τα σχολεία βρίσκονται σε διάλυση διαρκείας, για να μην χορηγούνται υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς (γυμναστές – συνοδούς κοκ). Οι αθλητικοί αγώνες προσαρμόζονται στη μέγγενη των περικοπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι μία σκόπιμη επιλογή που ισχύει τα τελευταία χρόνια και που εντείνεται με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Η εξέλιξη συνδέεται τόσο με τη γενικότερη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (βλ. «βέλτιστες πρακτικές» ΕΕ- ΟΟΣΑ) όσο και με το σπρώξιμο των μαθητών – ταλέντων στις αθλητικές ΑΕ. Καθόλου άσχετη δεν είναι η κατάσταση και με τη σύνδεση της φυσικής αγωγής με προγράμματα τύπου «ευ ζην», τα οποία έχουν καταδικαστεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να οργανωθούν έγκαιρα και σωστά οι σχολικοί αγώνες, με γυμναστές - συνοδούς – σχολίατρους – μεταφορικά μέσα – ασφαλείς αθλητικές υποδομές και χωρίς διάλυση των σχολείων. Τα εκβιαστικά διλλήματα και οι μεθοδεύσεις, στις οποίες «παίρνει το χρυσό» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πρέπει να περάσουν.

Αργοστόλι 13/10/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης