Εργατικό Κέντρο : Κανένας εφησυχασμός με τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου για απορρόφηση της μείωσης κατά 10% των αποδοχών για τις καθαρίστριες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 10:05

Εργατικό Κέντρο : Κανένας εφησυχασμός με τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου για απορρόφηση της μείωσης κατά 10% των αποδοχών για τις καθαρίστριες

Μόνο με οργάνωση κι αγώνα μπορεί να απαντηθεί η αντιλαϊκή πολιτική

 

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς – Ιθάκης χαιρετίζει τη μαζική παρουσία καθαριστριών από όλα τα σχολεία του Νομού, στην παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στο Δημαρχείο Κεφαλονιάς. Το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ-ΚΙ, οι ταξικές δυνάμεις των ΟΤΑ, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος, η Ένωση Γονέων, έδωσαν ξανά «παρών» μαχητικής ταξικής αλληλεγγύης. Η μείωση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά 10% του ποσού που διατίθεται για την πληρωμή των καθαριστριών από τις σχολικές επιτροπές των δήμων είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Μια σταγόνα που δένει με τη στάση για χρόνια της τοπικής Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) αλλά και της ΚΕΔΕ να βάζουν πλάτη στην εξαθλίωση των καθαριστριών με τη λεγόμενη αποκέντρωση, με την προώθηση της ελαστικής (ακόμη και της «εθελοντικής») εργασίας, με τη σιωπή τους για τη συνεχή περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς την τοπική διοίκηση, που το ύψος της ξεπερνάει το 60% τα τελευταία χρόνια.

Το Εργατικό Κέντρο, όλοι οι παραβρισκόμενοι φορείς και οι ίδιες οι καθαρίστριες ανέδειξαν της συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στη σχολική υγεία και εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στις περικοπές των μισθών πείνας των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών. Σταθερά απαιτούν από την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει την απόφασή της και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της καθαριότητας των σχολείων από εργαζόμενους με σταθερή απασχόληση, πλήρη δικαιώματα και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε να απορροφήσει το 10%, χωρίς ωστόσο να λέει κουβέντα για την προωθούμενη πολιτική απαλλαγής του κράτους από την ευθύνη χρηματοδότησης της μισθοδοσίας των εργαζομένων και χωρίς να λέει από την περικοπή ποιων δαπανών θα εξοικονομηθούν τα απαραίτητα χρήματα. Οι μαζικοί φορείς είπαν, επιπλέον, ότι η Δημοτική Αρχή χαρίζει χρέη στους μεγαλοοφειλέτες επιχειρηματίες και μετακυλύει την όποια «κοινωνική πολιτική» στο λαό, καλλιεργώντας έναν κοινωνικό αυτοματισμό. Το ίδιο έωλη είναι και η δέσμευση για την εξάντληση κάθε νομικού περιθωρίου για την προώθηση διαδικασιών που αφορούν τη μετατροπή των συμβάσεων έργου σε αορίστου χρόνου. Το πρόβλημα είναι πολιτικό κι όχι δικονομικό.

Με όλα αυτά τα δεδομένα το Εργατικό Κέντρο καλεί τις σχολικές καθαρίστριες να μην εφησυχάζουν. Η μόνη εγγύηση είναι η οργάνωση, ο ταξικός αγώνας ενάντια στην κοινή πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ στην οποία συστρατεύονται κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή. Απέναντι στα νέα βάρβαρα μέτρα που θα εκφράζονται διαρκώς στη ζωή του λαού να δοθεί απάντηση με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 22ας Οκτώβρη στο ΕΚΚΙ 7.30 μμ και στη γενική απεργία της 12ης Νοέμβρη.

Αργοστόλι 13/10/2015

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Γαβρίλης Γιώργος Ζιάννη Αφροδίτη