ΕΛΜΕΚΙ : Για την εγκύκλιο απαλλαγής από τα θρησκευτικά

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015 12:44

ΕΛΜΕΚΙ : Για την εγκύκλιο απαλλαγής από τα θρησκευτικά

Να καταργηθεί ΤΩΡΑ η εγκύκλιος Λοβέρδου που παραβιάζει την ελευθερία συνείδησης γονέων και μαθητών.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να επιλέγει τον τρόπο που θα εκφράζει τις θρησκευτικές και ιδεολογικές του πεποιθήσεις. Η εγκύκλιος του τ. Υπουργού Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδου (12773/Δ2/23-01-2015), που διατηρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αφορά τον τρόπο χορήγησης απαλλαγής στους μαθητές από τα θρησκευτικά, αποτελεί μνημείο εκβιασμού. Η εγκύκλιος διαβιβάστηκε στις ορθόδοξες μητροπόλεις ανά την Ελλάδα. Διευθυντές σε σχολεία του Νομού την επικαλούνται και ασκούν πιέσεις, ακόμη και αμφισβητώντας τη δυνατότητα κάποιος γονιός να καταθέσει αίτηση επικαλούμενος απλά λόγους συνείδησης. Με αυτήν καταργούνται όλες οι σχετικές προηγούμενες και:

  1. περιορίζεται η επίκληση της συνείδησης μόνο στους «θρησκευτικούς λόγους»,
  2. αναγράφεται αναγκαστικά στην αίτηση ότι «ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος»,
  3. διατηρείται το πεδίο «θρήσκευμα» στο απολυτήριο (σημ. εκδίδεται ηλεκτρονικά με το myschool) και διαχωρίζονται οι μαθητές σε εκείνους που το σχολείο συμπληρώνει την ένδειξη και σε εκείνους που δεν την συμπληρώνει.

Η αίτηση απαλλαγής πρέπει να υπογράφεται κι από τους δύο γονείς (όχι μόνο από τον κηδεμόνα), με προσυπογραφή μάλιστα από το διδάσκοντα.

Είναι υποκριτικός ο ισχυρισμός ότι η εγκύκλιος αυτή επιλύει προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ενιαίο και το υποχρεωτικό του αναλυτικού προγράμματος. Το πολιτικό προσωπικό της ΕΕ και του κεφαλαίου, οι υπέρμαχοι του σχολείου της αγοράς και της ΕΕ, των βέλτιστων πρακτικών του ΟΟΣΑ, υπερασπίζονται τη λεγόμενη «ελευθερία επιλογής» μαθημάτων και διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος αλλά όχι την ελευθερία συνείδησης. Ζητήματα που αφορούν την εμφάνιση και εξέλιξη των θρησκειών, την εμβάθυνση γύρω από τις έννοιες της μεταφυσικής και της διαλεκτικής, του ιδεαλισμού και του υλισμού, όπως και μια σειρά άλλα που σχετίζονται με το αντικείμενο, μπορεί να διδαχθούν μέσα από ένα μάθημα (πχ θρησκειολογία) που δεν θα έχει ομολογιακό χαρακτήρα ούτε στόχο την κατήχηση σε οποιαδήποτε θρησκεία αλλά που θα βοηθάει την ολόπλευρη μόρφωση. Ένα τέτοιο μάθημα, που πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους, δε μπορεί παρά να συνδέεται με το διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στο σχολείο. Σε αυτή τη βάση και οι συνάδελφοι ΠΕ01 (θεολόγοι) θα καλούνται να παίξουν έναν διαφορετικό – πολύ ουσιαστικότερο ρόλο στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.

Φαίνεται καθαρά ότι μια σειρά νομικές ρυθμίσεις και γνωματεύσεις που δήθεν κατοχυρώνουν το δικαίωμα της ελευθερίας συνείδησης (οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σύνταγμα, αποφάσεις του συνηγόρου του πολίτη), δεν εμποδίζουν την παραβίασή της. Ο λαϊκός παράγοντας – και στην περίπτωση αυτή – καλείται να διεκδικήσει το δίκιο και να το επιβάλλει. Αποδεικνύονται, ακόμη, οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων που διαχρονικά δεν υλοποίησαν το διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους. Αυτό θα απέτρεπε τα προηγούμενα προβλήματα, όπως και πολλά άλλα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ:

  1. 1.καλεί τους Διευθυντές των σχολείων και του Συλλόγους Διδασκόντων να προστατέψουν το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην ελευθερία συνείδησης, χωρίς να επιτρέψουν να προβάλλεται κανενός είδους εμπόδιο ή πρόσκομμα.
  2. 2.απαιτεί από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προβεί στην κατάργηση της εγκυκλίου και να εξασφαλίσει τελεσίδικα τη λύση στο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές που υλοποιεί.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

   Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης    Φαρακλός Βαγγέλης