ΕΛΜΕ-ΚΙ: "Aπαράδεκτη κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης της κατανομής των μαθητών"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 04:51

ΕΛΜΕ-ΚΙ: "Aπαράδεκτη κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης της κατανομής των μαθητών"

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτη κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης της κατανομής των μαθητών, που βάζει πλάτη στη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου να ανοιγοκλείνουν σχολεία με όρους προσφοράς και ζήτησης, δηλαδή με όρους αγοράς.

Κάτι τέτοιο αποβαίνει σε βάρος του δικαιώματος των μαθητών σε ενιαία μόρφωση, ενώ ελαστικοποιεί τις οργανικές θέσεις και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Ένα μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, είναι οι παράνομες μετεγγραφές μαθητών /τριών (υπάρχουν πιέσεις ακόμη και τοπικών «παραγόντων» προς τους συναδέλφους και τους διευθυντές /τριες των σχολικών μονάδων ώστε να συναινέσουν). Η αποδυνάμωση των σχολείων, ειδικά των περιφερειακών, θα αποτελέσει ένα ακόμη πρόσχημα για νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις, όπως επιτάσσουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους δανειστές.

Οι μετεγγραφές των μαθητών /τριών πρέπει να γίνονται με προσοχή και κοινωνική ευαισθησία, μόνο για όσους και όσες έχουν πραγματική ανάγκη και οπωσδήποτε χωρίς να καταστρατηγείται η γεωγραφική κατανομή των σχολείων. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς υπερπληθώρα μαθητών σε τμήματα και κατηγοριοποίηση σχολείων. Το νέο σχολείο της αγοράς και κάθε δράση ή παράληψη που συμβάλλει στην οικοδόμησή του πρέπει να βρει απέναντι εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές.

Αργοστόλι 21/9/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                      Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης        Φαρακλός Βαγγέλης