ΕΛΜΕΚΙ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Δευτεροβάθμια

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 21:10

ΕΛΜΕΚΙ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Δευτεροβάθμια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Κεφαλονιάς – Ιθάκη. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ-ΚΙ Διονύση Γεωργόπουλο, τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Μαντζουράτο, τον Οργανωτικό Γραμματέα Παύλο Τουλάτο, το μέλος του ΔΣ Διονυσία Πεντογάλλου, από κοινού με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Αγώνα των Μαθητών του Νομού Γιώργο Παγουλάτο και Στάμω Δημητράτου, τον Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Γιώργο Σπυράτο και το μέλος του ΔΣ Νίκο Γκισγκίνη, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κεραμειών Σοφία Λιάρου καθώς και από το μέλος του ΔΣ του 1ου Λυκείου Έφη Κουμαριώτη.Οι παριστάμενοι έθεσαν υπόψη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Δημήτρη Μαρκάτου τα προβλήματα και απαίτησαν τα εξής:

• Να σταματήσει άμεσα η δήθεν «ελεύθερη επιλογή» σχολείου για τους αποφοίτους των Γυμνασίων και να τηρηθεί η γεωγραφική κατανομή. Κατήγγειλαν ότι η μεθόδευση αυτή εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, στο σπάσιμο του όποιου ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα έχει απομείνει, στις νέες καταργήσεις συγχωνεύσεις σχολείων και στην λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με έγκαιρη πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού βάσει των 20 μαθητών ανά τμήμα, με διασφάλιση των λειτουργικών δαπανών – της δωρεάν μεταφοράς ΟΛΩΝ των μαθητών, με την αναγκαία συντήρηση – επισκευή και ανέγερση σχολείων, με τη διασφάλιση της μόνιμης σταθερής εργασίας και της τακτικής αμοιβής για τις καθαρίστριες των σχολείων κ.ο.κ. Καταγγέλθηκε η προσπάθεια να μείνουν εκτός μεταφορών δεκάδες μαθητές με αιτιολογικό τη «μικρή απόσταση - κάτω των 4 χλμ της κατοικίας τους από το σχολείο».

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας δεσμεύτηκε ότι επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς για τις εγγραφές μαθητών από τα Γυμνάσια στα Λύκεια. Επιβεβαίωσε ουσιαστικά, όπως εκτίμησαν οι παριστάμενοι, πως υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες για τη νέα χρονιά και συμφώνησε να συνδράμει με μια σειρά έγγραφα, ώστε έγκαιρα - μέσα στο καλοκαίρι, να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι φορείς ξεκαθάρισαν ότι θα είναι απέναντι στην πολιτική που οδηγεί σε άτακτη χρεωκοπία το λαό και τη δημόσια εκπαίδευση. Με νέες πρωτοβουλίες και νέους μαζικούς αγώνες, με ουσιαστική συμμετοχή όσων πλήττονται, με πιο βαθιά πολιτικοποίηση θα προχωρήσουμε, τόνισαν, ώστε σε σύγκρουση με την ΕΕ – τα μονοπώλια και όσους τους υπηρετούν, να απαιτήσουμε όλα όσα ανήκουν στη νεολαία και στους εργαζόμενους.