Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα Σχολεία από τον Φορέα Διαχείρισης Αίνου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 20:07

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα Σχολεία από τον Φορέα Διαχείρισης Αίνου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη λήξη του Σχολικού έτους 2014-2015, ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους υπευθύνους των Υπηρεσιών και Οργανισμών που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία υλοποιήθηκαν κατ' αυτήν την περίοδο.


Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν συνολικά 2.029 άτομα. Τα προγράμματα απευθύνθηκαν σε 1.639 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και σε 105 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συνόδευαν τους μαθητές, καθώς και σε 33 προσκόπους και 252 ενήλικες με παιδιά.


Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 28 επισκέψεις από ομάδες σχολείων της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και από ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Εικοσιμίας - Arsenal Σχολή ποδοσφαίρου και ομάδα του Summer Sports Camp NOA στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Κουτάβου, όπου ενημερώθηκαν για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, τον υγρότοπο του Κουτάβου και ξεναγήθηκαν στην έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες για το περιβάλλον της Κεφαλονιάς. Τον Εθνικό Δρυμό Αίνου επισκέφθηκαν 4 σχολεία και 3 ομάδες προσκόπων από την Κεφαλονιά και άλλα μέρη της Ελλάδας. Κατά την επίσκεψή τους περιηγήθηκαν στους βιοτόπους των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας και ξεναγήθηκαν στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αίνου. Επιπλέον, το προσωπικό του Φορέα πραγματοποίησε 12 επισκέψεις σε σχολεία της Κεφαλονιάς.


Μεταξύ των συμμετασχόντων ανήκουν πολλοί εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και οι μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου Αργοστολίου, του Νηπιαγωγείου Σπαρτιών, του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου, των Δημοτικών Σχολείων Βλαχάτων, Κεραμειών, Μεσοβουνίων, Σκάλας και του 2ου Δημοτικού σχολείου Ληξουρίου. Από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν το 1ο, 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, τα Γυμνάσια Ληξουρίου, Αγ. Θέκλης, Σάμης, Μεσοβουνίων, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αργοστολίου, το 2ο Λύκειο Αργοστολίου, τα Λύκεια Κεραμειών, Πάστρας, το ΕΠΑ.Λ. Ληξουρίου και το Γυμνάσιο Κολλεγίου Αθηνών κ.λπ.


Ο Φορέας είχε στη διάθεσή του για τη φετινή χρονιά 12 κομποστοποιητές, οι οποίοι διατέθηκαν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου οι μαθητές να εξοικειωθούν με τη διαδικασία παραγωγής φυσικού λιπάσματος για τα φυτά. Τη νέα σχολική χρονιά το πρόγραμμα της κομποστοποίησης θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα σχολεία της Κεφαλονιάς και Ιθάκης.


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών (Eurobirdwatch 2014). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου, όπου είναι η έδρα του Φορέα Διαχείρισης, την Παρασκευή και Σάββατο 3-4 Οκτωβρίου, όπου εκτός των άλλων συμμετεχόντων, επισκέφτηκαν τον Κούταβο τάξεις του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου.


Την Παρασκευή 27 Μαρτίου, την Τετάρτη και την Πέμπτη 1-2 Απριλίου (για τους μαθητές των σχολείων της Κεφαλονιάς), καθώς και το Σάββατο 28 Μαρτίου (για το ευρύτερο κοινό), ο Φορέας διοργάνωσε τα «Χελιδονίσματα 2015», μια εκδήλωση, η οποία αποτελεί ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια. Μικροί και μεγάλοι ενημερώθηκαν για τον ερχομό των χελιδονιών, το δύσκολο μακρύ τους ταξίδι και έφτιαξαν φωλιές από πηλό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν το 1ο, 4ο, 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου.


Μια ακόμα δράση η οποία υλοποιήθηκε μαζί με μαθητές από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου ήταν ο καθαρισμός της παραλίας Μεγάλη Άμμος, στην περιοχή Μηνιές. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα δύο σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών, την Centaurea pumilio L. (= Κενταύρεα) και το Pancratium maritimum L. (= Κρίνος της θάλασσας), των οποίων οι ακτές και οι αμμοθίνες της περιοχής αποτελούν βιότοπο.
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 05.06.2015, ο Φορέας υποδέχτηκε στον Εθνικό Δρυμό Αίνου το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου (κτήριο "Μεταξά"), έπαιξαν περιβαλλοντικά παιχνίδια, ακολούθησαν την πεζοπορική διαδρομή: "Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου - Χιονίστρα" και στη συνέχεια πέρασαν τον ελεύθερο χρόνο τους στο κεντρικό Πάρκο του Εθνικού Δρυμού Αίνου.


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα συνεχίσει καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τις δραστηριότητες Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης, καθώς επίσης και με την υλοποίηση σεμιναρίου (24 Ιουλίου) με θέμα "Σεμινάριο Πυροπροστασίας: Προστατεύοντας το Δάσος", συνοδευόμενο (26 Ιουλίου) από την καθιερωμένη, ετήσια, ενημερωτική εκδρομή για την συλλογή της ρίγανης (Origanum vulgare subsp. hirtum), γνωστής για τις αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητές της.


Επιπλέον, παραμένουμε στη διάθεση οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να επισκεφθεί τον Εθνικό Δρυμό, για την οργάνωση της επίσκεψής της. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να έρχονται εγκαίρως σε επικοινωνία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (Τηλ./Fax: 26710 29258 και Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).


Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στις Δράσεις Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα και ιδιαίτερα τους υπεύθυνους των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεράσιμο Γαλανό και κ. Ευαγγελία Σκιαδαρέση.
Ευχόμαστε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Καλό Καλοκαίρι και σας περιμένουμε και πάλι την νέα σχολική χρονιά με νέες δραστηριότητες.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη
Ομότ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών Η Υπεύθυνη της Δράσης
Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης

Γεωργία Λυσίτσα
MSc Δασολόγος του Φορέα

z1z2