ΕΛΜΕΚΙ: Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη το μεσημέρι σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015 17:40

ΕΛΜΕΚΙ: Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη το μεσημέρι σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ως ζητήματα επείγουσας παρέμβασης, που θα επιδράσουν σημαντικά στην κατάσταση μέσα στην οποία θα λειτουργήσουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά, τα εξής: Γεωγραφική Κατανομή:

Η ΔΕΠ και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ευθύνη να ελέγξουν γιατί οι Διευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης δεν υλοποιούν τη σχετική νομοθεσία και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων. Εκκρεμεί για συζήτηση στη ΔΕΠ η εισήγηση της Α΄βάθμιας μόνο για την περιοχή της Παλικής, ενώ στο Αργοστόλι οργιάζει η λεγόμενη «ελεύθερη επιλογή». Μάλιστα διακινείται έγγραφο στους μικρούς μαθητές του δημοτικού στο οποίο καλούνται να διαλέξουν σε ποιο Γυμνάσιο επιθυμούν να γραφτούν!!! Επιβάλλουν στους μαθητές να αξιολογούν και να κρίνουν σχολεία που αγνοούν, με βάση τις φήμες που διαμορφώνονται στην αγορά.

Ανοίγουν δρόμο στη λειτουργία ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και μάνατζμεντ, κατηγοριοποιούν, καταργούν και φτιάχνουν οργανικές βάσει της ζήτησης!!! Προηγούνται δηλαδή στην υλοποίηση κατευθύνσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου που ακόμη δεν έχουν νομοθετηθεί στο τμήμα της μαθητικής κατανομής από καμία κυβέρνηση.

Το αίσχος αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα και υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και στις διοικήσεις της εκπαίδευσης αλλά και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που το καλύπτει.

Ιδρύσεις – αναβαθμίσεις σχολείων:

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) και συνακόλουθα του Δημοτικού Συμβούλιου, ώστε να απορριφθούν οι εισηγήσεις των Διευθύνσεων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας που διαμορφώθηκαν βάσει σχετικής εγκυκλίου της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) προβλέποντας είτε καταργήσεις οργανικών (σε δημοτικά – νηπιαγωγεία) είτε διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης σε Γυμνάσια – Λύκεια – ΕΠΑΛ. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια «εν κρυπτώ» από τον κλάδο και το λαό δρομολόγηση ενεργειών μεταξύ των διευθύνσεων και του Υπουργείου Παιδείας (πχ προτάσεις για ιδρύσεις τομέων σε ΕΠΑΛ - πέρα από την επαναλειτουργία εκείνων που είχαν καταργηθεί - που ενδεχόμενα δημιουργούν συγκρούσεις). Επιπλέον, συγκαλύπτεται η απαράδεκτη υφιστάμενη πραγματικότητα κυρίως των υποβαθμίσεων που έχουν γίνει από το 2009 και μετά στα δημοτικά, ενώ μπαίνουν στον «πάγο» τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των ταξικών φορέων για ιδρύσεις σχολείων (δημοτικού στη Λακήθρα, ειδικού γυμνάσιου, μετατροπή των λυκειακών τάξεων σε λύκεια για Μεσοβούνεια – Εσπερινό κλπ). Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τροφοδοτεί το συμβιβασμό με τη μιζέρια ενός δήθεν «ρεαλισμού» που καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς.

Υποδομές:

Δια της διολίσθησης απεμπολείται το αίτημα για πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα, με προτεραιότητα το νέο ΓΕΛ Ληξουρίου. Οι μελέτες για τις επισκευή ακόμη εκκρεμούν. Αντίθετα, βαίνουμε ολοταχώς για μπαλώματα και μικροεπιδιορθώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με ανταπόκριση στον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό (ΚΑΝΕΠΕ). Θυμόμαστε όλοι την περίφημη ρήση του αναπληρωτή υπουργού υποδομών Κ. Σπίρτζη στο Ληξούρι «αλίμονο αν όλα φτιάχνονταν βάσει του ΚΑΝΕΠΕ. Θα έπρεπε να γκρεμίσουμε το 80% των σχολείων»!!! Ούτε στοιχειώδη μέτρα δεν έχουν παρθεί για τη βελτίωση των όρων διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα απαράδεκτα κοντέινερς και στους άλλους χώρους που φιλοξενούνται. Για το γεγονός ότι στο Φαραώ καμία δέσμευση του ΟΣΚ δεν υλοποιείται κανένας αρμόδιος (πριν από όλα Περιφερειακή Αρχή και Δήμος Κεφαλονιάς) δεν νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί.

Ο δευτεροβάθμιας αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία καρκινοβατεί και κανένας δεν εγγυάται την ασφάλεια των χώρων που οι μαθητές θα κάνουν μάθημα.
Στον πυρήνα των διεκδικήσεων για σύγχρονα – ασφαλή – αποκλειστικά δημόσια σχολεία κυβέρνηση και τοπική διοίκηση απαντούν με τη γραμμή ότι «όλα εξομαλύνονται» και διοχετεύουν τα όποια κονδύλια στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Για όλα τα προηγούμενα:

1. Καλούμε τη ΔΕΠ, το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο να συγκληθούν και να αποφασίσουν άμεσα.
2. Καλούμε μαθητές, γονείς σε ξεσηκωμό.
3. Την Τρίτη 2 Ιουνίου και ώρα 1 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Α΄βάθμιας και στη συνέχεια στη Διεύθυνση Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης.
4. Σταθμός στη δράση μας το συλλαλητήριο του ΕΚΚΙ ενάντια στο νέο μνημόνιο στις 11 Ιούνη και ώρα 7.30 το απόγευμα.

Αργοστόλι 01/06/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                               Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                      Φαρακλός Βαγγέλης