UNICEF 2015 - 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 11:51

UNICEF 2015 - 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου

Όλο το δυναμικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου, ο Διευθυντής κ. Παπουτσής Χρήστος, οι δάσκαλοι, οι μαθητές, αλλά και οι γονείς ένωσαν τις δυνάμεις τους με το αποτέλεσμα να τους επιβραβεύει!

Οι μαθητές με τη δημιουργική τους φαντασία, το κέφι, το ταλέντο τους και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους «δημιούργησαν» το περιοδικό «Γηχαρούπα» που σημαίνει Γη Χαρούμενων Παιδιών.

Στο περιοδικό αυτό αποτύπωσαν με ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο όλα όσα έμαθαν για τα Δικαιώματά τους, μοιράζοντας με τους φίλους τους, τους γονείς τους, τους γνωστούς τους πολλές από τις σχολικές τους «στιγμές».

Το περιοδικό μπορείτε να το δείτε παρακάτω:
- Περιοδικό Γηχαρούπα σελ. 1-13 (αρχείο pdf, 1,1Mb)
Περιοδικό Γηχαρούπα σελ. 14-27 (αρχείο pdf, 0,9Mb)

Ακολουθεί το μήνυμα του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου, στο οποίο μας περιγράφουν όλα όσα διαδραματίστηκαν στο σχολείο τους τη φετινή χρονιά:

«Στο Σχολείο μας αποφασίσαμε κι εφέτος να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα της UNICEF: «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών», «Λέμε ΟΧΙ στη βία, Λέμε ΝΑΙ στην  αλληλεγγύη». Το πρόγραμμα αυτό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των μαθητών μας όσο και των εκπαιδευτικών! Δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με ένα «Κεφάλαιο» ύψιστης σημασίας για τη Ζωή και το Μέλλον των παιδιών μας, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα: «Τα Δικαιώματα των παιδιών». Παράλληλα είναι μια αφορμή να ξεφύγουμε λίγο από τη ρουτίνα του αναλυτικού προγράμματος και να προβούμε σε διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που προάγουν τη μάθηση αλλά και τη δημιουργία ενός συνεργατικού κλίματος μεταξύ όλων των μελών της σχολικής μας κοινότητας.
 
Ο Δ/ντής μάς κοινοποίησε το πρόγραμμα δίνοντας έμφαση στη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, βασικά σημεία της οποίας υπάρχουν αναρτημένα σε εμφανές σημείο του σχολείου μας. Από τον Οκτώβριο ήδη με συντονίστρια τη γυμνάστριά μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητισμού κατά του ρατσισμού, ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το δικαίωμα της ΙΣΟΤΗΤΑΣ. Στη συνέχεια και στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος μελετήσαμε και τα υπόλοιπα δικαιώματα. Συμφωνήσαμε στη δημιουργία περιοδικού όπου θα παρουσιάζαμε δείγματα των εργασιών όλων των τάξεων. Παράλληλα, προς το τέλος του προγράμματος, διενεργήθηκε ένας έρανος ΑΓΑΠΗΣ από τους μαθητές του σχολείου μας για τα παιδιά όλου του κόσμου.Το περιοδικό μας το ονομάσαμε «ΓΗΧΑΡΟΥΠΑ» δηλαδή Γη Χαρούμενων Παιδιών!
 
Κάθε τάξη, αφού μελέτησε τη Σύμβαση των δικαιωμάτων, προέβη στις δικές της δραστηριότητες, ζωγράφισε, έπαιξε, έφτιαξε σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, εικονόλεξα, ακροστιχίδες – μεσοστιχίδες, συγκέντρωσε ενδιαφέροντα άρθρα, έγραψε ποιήματα, παραμύθια, αινίγματα, βρήκε παροιμίες σχετικές με το κύριο σύνθημα: Λέμε ΟΧΙ στη βία, Λέμε Ναι στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα: οι Α, Β και Γ τάξεις σκέφτηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους παιχνίδια με κάρτες για τα δικαιώματα, η Δ΄ τάξη μελέτησε ιδιαίτερα το κεφάλαιο της ανθρωπιάς, η Ε΄ τάξη την αλληλεγγύη και η Στ΄ τάξη έγραψε παραμύθια. Παράλληλα κάποιες ομάδες ασχολήθηκαν με τη βία. Τέλος, μαθητές όλων των τάξεων έγραψαν σε αστεράκια ΕΥΧΕΣ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για τα παιδιά όλου του κόσμου σχηματίζοντας το σήμα της ΕΙΡΗΝΗΣ!
 
Ευχαριστούμε το Δ/ντή μας, κο Παπουτσή Χρήστο, για τη στήριξή του στην όλη μας προσπάθεια. Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς των μαθητών μας για τη συμπαράσταση, τη βοήθεια και την ανταπόκρισή τους! Τέλος, οι εκπαιδευτικοί συγχαίρουμε τους μαθητές μας για την μεταξύ τους συνεργασία στην υλοποίηση του προγράμματος!»
 
Με εκτίμηση
 
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου
f739a6e300fa45d3feb398d35d000b8d XL