KKE: Εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την επέτειο των 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Μαΐου 2015 12:51

KKE: Εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την επέτειο των 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών

Την άλλη Κυριακή 10 του Μάη σε όλη την περιοχή θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καταθέσεις στεφανιών, απαγγελίες σχετικών ποιημάτων, σύντομες ομιλίες, διανομή σχετικού υλικού, σε τόπους μαχών, εκτελέσεων, μαρτυρίων, βομβαρδισμών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
- Στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου, όπου κρεμάστηκαν πέντε αγωνιστές από τους Γερμανούς στις 5/6/1944, θα καταθέσει στεφάνι, στις 10:30 πμ, ο Φαρακλός Σπύρος μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

- Στο Αργοστόλι, στο μνημείο της μεραρχίας ΑΚΟΥΙ για την εκτέλεση όλων των Ιταλών αιχμαλώτων που πιάστηκαν όταν η μεραρχία αρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς, θα καταθέσει στεφάνι, στις 10:30πμ, η Πεντογάλου Διονυσία, γραμματέας της ΚΟΒ εκπαιδευτικών.

- Στο νεκροταφείο Δραπάνου του Αργοστολίου, στο μνημείο που υπάρχει στον τάφο πολλών εκτελεσμένων, θα καταθέσει στεφάνι, στις 10:30πμ, ο Καμπίτσης Σπύρος, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΚΝΕ.

- Στα Χιονάτα, στο μνημείο πολλών εκτελεσμένων αγωνιστών της περιοχής από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους της ΠΟΚ (Πατριωτική Οργάνωση Κεφαλονιάς) θα γίνει κατάθεση στεφανιού και σύντομο ιστορικό, στις 6:30μμ, από την Μεμελετζόγλου Ελένη, καθηγήτρια.

- Στις 6:30 στα Αργίνια, το χωριό που κάηκε από τους Γερμανούς στις 10/6/1944, θα γίνει απαγγελία ποιήματος από την ΚΝΕ και ομιλία από το Βασίλη Μόσχο, συνεργάτη του τμήματος ιστορίας του ΚΚΕ.

- Στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Βαθύ Ιθάκης, στις 7μμ, θα γίνει ομιλία από τον Μαυροκέφαλο Νώντα, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/5
ΠΑΤΡΑ
- Στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά, στις 10:30μμ, με αφορμή το μπλόκο των Προσφυγικών (27 Οκτώβρη 1943) θα γίνει κατάθεση στεφανιού και σύντομη ομιλία από τη Θεοφιλάτου Μίλια, μέλος της ΤΕ Πάτρας.

- Στις 10.30πμ, στο σχολείο ¨Π. Κανελλόπουλος¨ (Ρ. Φεραίου & Σατωβριάνδου) που ήταν οι Ιταλικές φυλακές, θα γίνει κατάθεση στεφανιού και σύντομη ομιλία από τον Βακάλογλου Παντελή, μέλος της ΤΕ Πάτρας.

- Στα Σελλά Αχαΐας στις 10.30πμ, για τη μάχη ανταρτοεπονίτικης ομάδας με τους Γερμανούς (2 Γενάρη 1944) θα πραγματοποιηθεί ομιλία. Θα μιλήσει η Μπάτσικα Τασούλα, μέλος της ΤΕ Πάτρας

- Στο κτήμα Λυμπερόπουλου (απέναντι από το Νοσοκομείο 409) που ήταν κρατητήρια της Γκεστάπο, στις 10:30πμ, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφανιού και σύντομη ομιλία από τον Μπέτση Σπύρο, Γραμματέα της ΤΕ Πάτρας.

- Στην Αγγλικανική εκκλησία (Αγ. Διονυσίου & Σατωβριάνδου) στο μέρος όπου ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Πάτρας (ο πρώτος βομβαρδισμός στην Ελλάδα στις 28 Οκτώβρη 1940) θα γίνει κατάθεση στεφανιού και σύντομη ομιλία στις 11:00 από τον Δεληγιάννη Αντώνη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

- Στον πίσω τοίχο του στρατοπέδου ΚΕΤΧΝ που ήταν χώρος εκτελέσεων, θα γίνει κατάθεση στεφανιού και σύντομη ομιλία στις 11:00πμ, από το Βγενόπουλο Νίκο, μέλος του ΤΓ Πάτρας.

- Στο συγκρότημα σχολείων Γλαράκη (πλ. Ταμπαχάνων) που ήταν φυλακές, θα γίνει κατάθεση στεφανιού και σύντομη ομιλία στις 11:30πμ, από τον Κοΐνη Άγγελο, μέλος της ΤΕ Πάτρας.

ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΑΧΑΪΑΣ
- Στην Κερπινή, στις 11:00πμ, για τη ναζιστική θηριωδία στα Καλαβρύτα και την Κερπινή (Δεκέμβρης 1943) Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – ομιλία. Ομιλητής ο Ρεκούτης Παναγιώτης, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας. Αναχώρηση λεωφορείου από το Αίγιο (τέρμα Μητροπόλεως) στις 9.30πμ

- Στη Χαλανδρίτσα, πορεία από το δημαρχείο Ερυμάνθου στο μνημείο Ηρώων που βρίσκεται στη θέση Πλατανιά. Θα γίνει ομιλία στις 11:00πμ με από τον Τσουμπρή Γιώργο, δημοτικό σύμβουλο Δήμου Ερυμάνθου και στέλεχος του κόμματος. Η πορεία και ομιλία πραγματοποιείται με αφορμή την απελευθέρωση της Χαλανδρίτσας μετά από μάχη του ΕΛΑΣ με Ιταλικό λόχο, με επικεφαλής τον Νικήτα Πολυκράτη (Απρίλης 1943).
- Στα Καλάβρυτα, πορεία, κατάθεση στεφανιών στο μνημείο και ξενάγηση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα γίνει στις 12.00πμ. Αναχώρηση λεωφορείου από το Αίγιο (τέρμα Μητροπόλεως) στις 9:30πμ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

- Στο λιμάνι της Αμφιλοχίας, στις 11:00πμ, θα γίνει κατάθεση στεφανιού από το Μωραΐτη Νίκο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και βουλευτή για τη μάχη του ΕΛΑΣ με γερμανικές δυνάμεις (12/7/1944), με στόχο την κατάληψη της πόλης, κάτι που επετεύχθη.

- Στο Αιτωλικό, στο μνημείο που βρίσκεται στον παλιό σταθμό, στις 11:00πμ, θα γίνει κατάθεση στεφανιού από το Δρόσο Κώστα, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας, για τη μάχη του Αιτωλικού και την ανατίναξη τρένου των Γερμανών (21/6/1944).

- Στο μνημείο της Γουρίτσας, στις 11.00πμ, θα γίνει κατάθεση στεφανιού από τη Λαμπροκωστοπούλου Αλεξάνδρα μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας, για τη μάχη της Γουρίτσας που στόχος του ΕΛΑΣ ήταν να ανακοπεί η εγκατάσταση Γερμανών-Ιταλών στο Κεφαλόβρυσο (10/7/1943).

- Στα Καλύβια Αγρινίου, στο μνημείο, στις 11.00πμ, θα γίνει κατάθεση στεφάνου από τον Θεοδωρόπουλο Βασίλη, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας για την εκτέλεση 55 αγωνιστών και 4 απαγχονισμένων στη θέση «Φυλάκιο», πλάι στη σιδηροδρομική γραμμή Καλύβια – Κρυονέρι (31/7/1944).

ΗΛΕΙΑ

- Στη Λάκα Χρέπα (Δήμος Πηνειού), στις 10:00πμ, θα γίνει ομιλία από τον Μπάμπη Καλατζή, γραμματέα της ΚΟΒ Κάμπου του ΚΚΕ και κατάθεση στεφανιού για τη σύλληψη και την εκτέλεση ΕΠΟΝιτών που είχαν πάει να δώσουν θεατρική παράσταση.

- Στο Πούσι (Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας), στις 11:00πμ, κατάθεση στεφανιού και ομιλία από τον Γιώργο Τζαβάρα, γραμματέα της ΚΟΒ Αρχαίας Ολυμπίας του ΚΚΕ, για τη μάχη του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς.

- Στα Φονικά (Δήμος Πύργου), στις 7:30μμ, κατάθεση στεφανιού και ομιλία από τον Γιάνναρο Χρήστο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, για την εκτέλεση 21 κατοίκων της περιοχής σε αντίποινα για τη σύλληψη ενός Γερμανού αξιωματικού από τον ΕΛΑΣ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

- Ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ στην πόλη της Ζακύνθου από το μνημείο των δύο κρεμασμένων ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Αγ. Μάρκου (17/8/1944) έως την Αγ. Τριάδα όπου ήταν οι φυλακές. Τα ιστορικά γεγονότα θα παρουσιάσει ο Κωνσταντίνου Γιώργος, μέλος της ΤΕ Ζακύνθου.

- Στο χωριό Άγιος Δημήτρης στο μνημείο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για τη μάχη της 7/9/1944 κατά των Γερμανικών δυνάμεων θα γίνει κατάθεση στεφανιού στις 11.30πμ από τον Κορφιάτη Γιάννη, μέλος της ΤΕ Ζακύνθου.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

- Στην Αγία Θέκλη, χωριό που το σύνολο των κατοίκων ήταν μέλη της Αντίστασης και οι Γερμανοί έκαψαν σπίτια, θα πραγματοποιηθεί στις 6μμ ομιλία από το Δημήτρη Ματζουράτο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια προβολή DVD.