Να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 14:04

Να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης

Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας στην Ιθάκη και να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στον τομέα της υγείας.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ιθάκης. Το νησί έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του και από την άποψη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης αλλά και από το γεγονός ότι οι μαθητές του ναυτικού ΕΠΑΛ πρακτικά αποκλείονται από τις πανελλαδικές εξετάσεις, λόγω της κατάργησης του εκεί εξεταστικού κέντρου. Οι εξελίξεις αυτές είναι αναμενόμενες αφού η υγεία, η παιδεία, η μετακίνηση αντιμετωπίζονται με όρους αγοράς.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Κέντρο Υγείας, η υποστελέχωση είναι τραγική, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα για τη Βόρεια Ιθάκη (μη λειτουργία Αγροτικού Ιατρείου Σταυρού) αλλά και με τη γενικότερη έλλειψη αγροτικών ιατρών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ούτε για συνταγογράφηση. Ακάλυπτη, λοιπόν, υγειονομικά μια περιοχή 3.500 κατοίκων που το καλοκαίρι υπερβαίνει τους 7.000. Για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση όχι μόνο δεν παίρνονται μέτρα αλλά και οι ελάχιστοι γιατροί μετακινούνται υποχρεωτικά κάποιες μέρες στο Αργοστόλι για να καλύψουν κενά στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Οι κάτοικοι της Ιθάκης παίζουν καθημερινά με το θάνατο. Επιπλέον, για προβλήματα υγείας που λόγω των παραπάνω δεδομένων πρέπει να έρθουν στην Κεφαλονιά, εάν και εφόσον υπάρχει καράβι, δεν υπάρχει ούτε καν ανταπόκριση δρομολογίου του ΚΤΕΛ με αποτέλεσμα να πληρώνουν ταξί από Σάμη προς το Αργοστόλι και το αντίστροφο.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται και από την έλλειψη σε παραϊατρικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και από τον παρωχημένο ή ελλειμματικό εξοπλισμό και τις υποδομές του Κέντρου Υγείας (μη λειτουργία μικροβιολογικού εργαστήριου, ένας μόνο οδηγός για ασθενοφόρο, κανένας συντηρητής, προβλήματα στατικότητας στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου).

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έλυσαν τα προβλήματα. Συναποφάσισαν στην ΕΕ τις πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου, τις υλοποίησαν και άφησαν το λαό στη μοίρα του. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κινείται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

  • Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Ιθάκης με όλο το απαραίτητο προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, οδηγούς κ.ά.) με μόνιμη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σχέση εργασίας, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες όλη την εβδομάδα, όλο το 24ωρο, για όλες τις ημέρες του χρόνου.
  • Να καλύπτεται καθημερινά με μόνιμο ειδικευμένο γιατρό το περιφερειακό ιατρείο του Σταυρού για να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων της βόρειας πλευράς του νησιού.
  • Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να είναι πλήρως και επαρκώς εξοπλισμένο σε φάρμακα, υγειονομικό και άλλο αναλώσιμο υλικό.
  • Να καλύπτονται 100% από το κράτος τα έξοδα των ασθενών και των συνοδών τους, όταν αναγκάζονται να μετακομίζουν στην Κεφαλονιά και αλλού για αναγκαίες θεραπείες και εξετάσεις απλές ή εξειδικευμένες.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Αργοστόλι 27/04/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

    Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης     Φαρακλός Βαγγέλης