«Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες: Βιοποικιλότητα και Εγγενής Πολλαπλασιασμός In Vitro».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 09:48

«Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες:  Βιοποικιλότητα και Εγγενής Πολλαπλασιασμός In Vitro».

«Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες:  Βιοποικιλότητα και Εγγενής Πολλαπλασιασμός In Vitro».


Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς και ο Δρ Άρης Γεράκης, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, διοργανώνουν σεμινάριο για το ευρύ κοινό σχετικά με το γενετικό πλούτο των αυτοφυών ορχεοειδών, με απώτερο στόχο την επιμόρφωση των παραγωγών σχετικά με τις δυνατότητες καλλιέργειάς τους. 

Το προγραμματισμένο σεμινάριο θα γίνει το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 ώρα 11:00 στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το σεμινάριο είναι ανοικτό για το κοινό, και ιδιαίτερα για τους παραγωγούς ανθέων, φυτωριούχους, μέλη συνεταιρισμών, εκπρόσωπους φορέων, κλπ.  Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 235 τάξα (είδη και υποείδη) αυτοφυών ορχεοειδών. Κάποια από αυτά είναι κοινά ενώ άλλα ιδιαίτερα σπάνια, όπως η βορειοαφρικανική Ανακαμπτίς η τελματώδης υποείδος εύρωστη, η οποία έχει αναφερθεί μόνο στην Κεφαλονιά και στην Κρήτη.

Τα αυτοφυή ορχεοειδή απειλούνται από ποικίλες περιβαλλοντικές πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα η κηποκομική τους αξία παραμένει αναξιοποίητη. Ο τεχνητός πολλαπλασιασμός των αυτοφυών ορχεοειδών θα απέφερε πολλαπλά οφέλη: την προστασία και διατήρηση πολύτιμων γενετικών πόρων, τη παραγωγή ενός καινοτόμου, εξαγώγιμου ανθοκομικού προϊόντος και τη δυνατότητα αποκατάστασης διαταραγμένων οικοσυστημάτων.