Ανακοίνωση Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς-Ιθάκης για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 06:02

Ανακοίνωση Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς-Ιθάκης για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ! Συνάδελφοι, Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο ήταν και παραμένει αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου.


Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) νομοθέτησε το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο που αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα στο στόχο της πλήρης απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς στο όνομα της « ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» και «τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού».


Η σημερινή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση πατάει πάνω στον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και συνεχίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, δεν θέλει να νομοθετήσει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στο κλάδο του εμπορίου.
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν «τόνωσε την αγορά», δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί.


Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική, από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνά το 30%, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές προστέθηκε στα σμπαραλιασμένα εργασιακά δικαιώματα, τα καταπατημένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απλήρωτη εργασία, την ανεργία και την εντατικοποίηση που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.


Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα .


Οι πολυεθνικές στο κλάδο του εμπορίου, έχουν ξεκληρίσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι δεν άντεξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.
Επιβεβαιώθηκε ότι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι τα πολυκαταστήματα, που ανοίγουν και λειτουργούν, πατώντας πάνω στην αρχή του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού» που η Ε.Ε. κατοχυρώνει .

Συνάδελφοι,

Πρέπει να σημάνει συναγερμός!


Κυβέρνηση και Περιφέρεια πιστά υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας».


Χαρακτηριστική είναι η σχετική Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς –Ιθάκης που αναφέρει ξεκάθαρα ότι «επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές από 19 Απριλίου 2015 μέχρι και 15 Οκτωβρίου 2015 στα Διοικητικά όρια των Π.Ε Κεφ/νιάς και Ιθάκης» λόγω του «τουριστικού χαρακτήρα των νησιών μας». (επισυνάπτεται).


Οι εργαζόμενοι στο Νομό δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη για τον προσωρινό και «προαιρετικό» χαρακτήρα του μέτρου, καθώς ανοίγει διάπλατα και με το νόμο ο δρόμος για την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος της Κυριακάτικης Αργίας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Νομού να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στην Απεργία την Κυριακή 5 Απρίλη που αποφασίστηκε από σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επιχειρησιακά Σωματεία Πανελλαδικά και στην αντίστοιχη Σύσκεψη που διοργανώνει τι Σωματείο των ΙΥ Κεφαλονιάς- Ιθάκης την ίδια μέρα στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο.


Κανένας εργαζόμενος να μην πάει για δουλειά την Κυριακή 5 Απρίλη και να μην εγκαινιάσει τον σφαγιασμό ενός από τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνε!

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο.
2. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
3. Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
5. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
6. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ:

1. Απεργία την Κυριακή 5 Απρίλη.
Την ίδια μέρα:
• Παράσταση διαμαρτυρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς- Ιθάκης
• Σύσκεψη Σωματείου ΙΥ Κεφαλονιάς- Ιθάκης στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο
2. Για την καλύτερη οργάνωση των κινητοποήσεων:
• Ανοιχτό Δ.Σ του Σωματείου Ι.Υ Κεφαλονιάς- Ιθάκης την Παρασκευή 3 Απρίλη στις 8:30 μμ στο Εργατικό Κέντρο
• Συντονισμός με φτωχούς ΕΒΕ (ήδη το ΔΣ του Σωματείου ΙΥ συμμετείχε στις 29/4 στην αντίστοιχη σύσκεψή τους).

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Ι.Υ. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ- ΙΘΑΚΗΣ