ΕΛΜΕ-ΚΙ : Να καταργηθούν τα ελιτίστικα «πρότυπα» σχολεία!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 09:42

ΕΛΜΕ-ΚΙ : Να καταργηθούν τα ελιτίστικα «πρότυπα» σχολεία!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι ο απαράδεκτος θεσμός των Πρότυπων σχολείων διατηρείται και από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Διατηρείται, δηλαδή, ο θεσμός των ελιτίστικων σχολείων που θα έχουν σαν στόχο την εκπαίδευση «άριστων» και «χαρισματικών» μαθητών, των σχολείων που καταδικάστηκαν στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών και που νομιμοποιούν και εντείνουν την κοινωνική ανισότητα στην εκπαίδευση.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτη την εγκύκλιο του Υπουργείου που καλεί να συνεδριάσουν τα Σχολικά Συμβούλια, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο για τα Πρότυπα, προκειμένου να εισηγηθούν τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών σε αυτά τα σχολεία.

Η διαδικασία αυτή είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη! Από τη μία «πετάει το μπαλάκι» στα σχολεία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας ακόμα και εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Από την άλλη, καθιερώνει απαράδεκτες διαδικασίες, προωθώντας ουσιαστικά την περιβόητη αυτονομία και διαφοροποίηση της σχολικής μονάδας. Από πού και ως πού το κάθε σχολείο θα εισηγείται το πώς θα δέχεται τους μαθητές; Αυτό αποτελεί κεντρική ευθύνη της πολιτείας και όχι του κάθε σχολείου. Αλίμονο αν ανοίξουν τέτοιοι δρόμοι στην εκπαίδευση, το κάθε σχολείο να καθορίζει, ή έστω να «εισηγείται» τέτοια ζητήματα. Έτσι προωθείται στην πράξη η στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για διαφοροποίηση και αυτονομία της σχολικής μονάδας.

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που η νέα συγκυβέρνηση διατηρεί το θεσμό των Πρότυπων σχολείων, ταυτόχρονα πραγματοποίησε εγκαίνια, μέσα στο Φλεβάρη, σε 4 Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), που θα λειτουργήσουν φέτος πειραματικά (Πειραιάς, Αργολίδα κ.α.), παρά τις προγραμματικές εξαγγελίες για κατάργηση των ΣΕΚ. Από τη μία Πρότυπα και από την άλλη ΣΕΚ. Η ταξικότητα της Εκπαίδευσης σε όλο της το μεγαλείο! Πρόκειται για αίσχος!

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί την πλήρη κατάργηση του νόμου 3966/2011 και του θεσμού των Πρότυπων σχολείων. Να διασφαλιστούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών στα Πειραματικά σχολεία. Το Πειραματικό σχολείο όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται μαθητές με κλήρωση, αλλά και γεωγραφικά μπορεί να εναλλάσσεται και σε κάθε περίπτωση να βρίσκεται σε ομαλή σύνδεση και επικοινωνία με τα υπόλοιπα γειτονικά σχολεία, προκειμένου να δοκιμάζει, πριν γενικευτούν στην εκπαίδευση, τις πιο αποτελεσματικές προοδευτικές μεθόδους διδασκαλίας, λειτουργία που προϋποθέτει τις κανονικές παιδαγωγικές συνθήκες του ενιαίου σχολείου για όλα τα παιδιά.
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

    Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

    Φαρακλός Βαγγέλης