Ε.Α.Σ. : Αγροτικές Επιδοτήσεις περιόδου 2015 - 2020

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015 12:08

Ε.Α.Σ. : Αγροτικές Επιδοτήσεις  περιόδου 2015 - 2020

OEνιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει τους ντόπιους παραγωγούς – Γεωργούς, Αμπελουργούς, Κτηνοτρόφους, Μελισσοκόμους, Αλιείς, Κηπευτικοπαραγωγούς, κλπ, δικαιούχους άμεσων Ενισχύσεων, για τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν επίπτωση στην επόμενη κατανομή δικαιωμάτων από το 2015 μέχρι και το 2020 καθώς και για τα νέα δεδομένα που θα ισχύουν  από το 2015 για τις Επιδοτήσεις.

Καλούμε τους Κεφαλλονίτες και Θιακούς παραγωγούς, δικαιούχους Επιδοτήσεων, να είναι πολύ προσεκτικοί και να συμβουλεύονται το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι, πριν προβούν σε όποια ενέργεια, αλλαγή ή πράξη για Ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων, προκειμένου να μην ζημιωθούν στο μέλλον καθώς και για τις αναγκαίες συμπληρωματικές πράξεις για κατοχύρωση δικαιωμάτων Ενίσχυσης το 2015.

Με τον Καν.(ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί θέσπισης κανόνων για άμεσες ενισχύσεις βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π., ο οποίος εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου 2015, θεσπίζονται νέα καθεστώτα άμεσης στήριξης προς τους παραγωγούς και μεταρρυθμίζεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως την γνωρίζαμε ως τώρα.      Η αντικατάσταση του καθεστώτος Ενιαίας Ενίσχυσης με το νέο καθεστώς της Βασικής Ενίσχυσης από το 2015 συνεπάγεται τη λήξη ισχύος των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης στις 31.12.2014 και τη χορήγηση νέων δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης το 2015, η οποία βασίζεται στον αριθμό των επιλέξιμων εκταρίων τα οποία διαθέτουν και δηλώνουν οι παραγωγοί κατά το πρώτο έτος, 2015, εφαρμογής του καθεστώτος.

1. Η βασική Ενίσχυση (Επιδότηση) θα συνεχίσει να δίνεται μέχρι και το 2020.

2. Η αίτηση για την Ενιαία (βασική) Ενίσχυση γίνεται κάθε χρόνο.

3. Στη νέα περίοδο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαφοροποιημένη “αρχιτεκτονική” των άμεσων ενισχύσεων και ενσωματώνει τα εξής :
• Η βασική Ενίσχυση του παραγωγού θα αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του εγγυημένου εισοδήματος.
• Θα δίνεται σε κάθε παραγωγό με βάση την έκταση που θα δηλώνει (ή το ζωικό κεφάλαιο για τους λίγους κτηνοτρόφους που δεν διαθέτουν βοσκοτόπια- ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα).
• Η βασική Ενίσχυση θα πληρώνεται με βάση δικαιώματα τα οποία θα προκύψουν ανάλογα με την έκταση που εκμεταλλεύεται ο κάθε παραγωγός και θα είναι διαφορετικής αξίας από τα τρέχοντα δικαιώματα που έχουν στην κατοχή τους οι παραγωγοί.
• Η μεταβολή της αξίας των δικαιωμάτων μπορεί να γίνει το 2015 εφάπαξ, ή να ακολουθήσει η σταδιακή σύγκλιση. Συνεπώς όλες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς της βασικής Ενίσχυσης. Όσο μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση δηλώνουμε ανάλογα αυξάνεται και σταδιακά μέχρι το 2020 το ποσό της βασικής Ενίσχυσης.

• Το νέο καθεστώς των μικρών παραγωγών προβλέπει ότι σε όσους παραγωγούς αντιστοιχεί ποσό  μικρότερο των 1250€ θα μπορούν να εντάσσονται στο ειδικό αυτό καθεστώς και να απαλλάσσονται από υποχρεώσεις πρασινίσματος και από ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.

4. Η Ενίσχυση για νέους αγρότες χορηγείται ετησίως κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων Ενίσχυσης από το παραγωγό, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια.

5. Με βάση το νέο καθεστώς ετεροεπαγγελματίες κάτω των 40 ετών πχ δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν είχαν ξαναπάρει Επιδοτήσεις και δεν διαθέτουν τιμολόγια μπορούν να λάβουν Επιδότηση και φυσικά όσοι παραγωγοί έχουν καταθέσει Αίτηση το 2013 και λάμβαναν Επιδοτήσεις.

6. Η “πράσινη” ενίσχυση (πρασίνισμα) που αντιστοιχεί στο 30% του εθνικού φακέλου, θα καταβάλλεται στους παραγωγούς προκειμένου να πετύχουν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών  για  γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τη διατήρηση των μονίμων βοσκοτόπων και την υποχρέωση διατήρησης έκτασης οικολογικής εστίασης.

7. Οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη άμεσων Ενισχύσεων είναι: Η καλλιεργούμενη έκταση να ξεπερνά τα 4 στρέμματα. Στο Εκκαθαριστικό του 2014 εμφανίζουν έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες και διαθέτουν τιμολόγια του 2013 για πώληση αγροτικών προϊόντων. Ακόμα, δικαιούχοι Επιδοτήσεων είναι και όσοι είχαν καταθέσει Αιτήσεις για το Εθνικό Απόθεμα το 2014. Όλα τα δικαιώματα είναι εκτατικά με βάση τα στρέμματα της καλλιεργούμενης ή αξιοποιούμενης έκτασης εκτός από εκείνα τα προϊόντα ειδικού καθεστώτος και των συνδεδεμένων Ενισχύσεων.

8. Την αξία των δικαιωμάτων περιόδου 2015 – 2020 θα καθορίσουν οι επιλέξιμες εκτάσεις του 2015 που θα καθοριστούν: Από το πόσοι θα δικαιούνται πρώτη κατανομή (νέοι δικαιούχοι) και οι οποίοι πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού και από τις νέες καλλιέργειες που εντάσσονται στο καθεστώς βασικής Ενίσχυσης. Επίσης από το μοντέλο ανακατανομής των Ενισχύσεων στα κράτη μέλη και από τον τρόπο κατανομής της μέσης αξίας της Ενιαίας Ενίσχυσης με αγρονομικά κριτήρια (καλλιεργούμενες εκτάσεις, γεωργικοί δενδρώνες και βοσκότοποι, σε ορεινές και πεδινές περιοχές).

Για τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Ανδρέας Π. Καλαφάτης, Πρόεδρος Δ.Σ.