Ε.Α.Σ. Προς Επίδοξους Καλλιεργητές Πατάτας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 00:27

Ε.Α.Σ. Προς Επίδοξους Καλλιεργητές Πατάτας

Ε.Α.Σ. Προς Επίδοξους Καλλιεργητές Πατάτας Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός προτείνει τις κάτωθι οδηγίες προς τον Θιακο - Κεφαλλονίτη ερασιτέχνη πατατοκαλλιεργητή.  

Μετά την παραλαβή του πατατόσπορου και εφόσον δεν φυτευτεί άμεσα πρέπει να βγει από τα σακιά και να απλωθεί σε τελάρα σε μια στρώση αν είναι δυνατόν.

Πριν από τη φύτευση μπορεί να γίνει εκβλάστηση του πατατόσπορου αρχικά σε μέρος χωρίς φως, και όταν τα φύτρα γίνουν 0,5 εκατοστά να μεταφερθεί σε χώρο με φως, ώστε να πρασινίσουν , να σκληραγωγηθούν και να μην γίνουν μεγάλα.

Αν για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει η φύτευση και μεγαλώσουν πολύ τα φύτρα, αυτά μπορούν να αφαιρεθούν ώστε να βλαστήσουν νέοι οφθαλμοί, και να γίνει η φύτευση με πατατόσπορο με μικρά φύτρα τα οποία και δε σπάζουν εύκολα .

Ο Ε.Α.Σ. συνιστά γενικά ο πατατόσπορος να μην τεμαχίζεται.
Αν ο παραγωγός αποφασίσει να τον τεμαχίσει (40-60γρ με τουλάχιστον 2 μάτια) πρέπει το μαχαίρι να απολυμαίνεται σε κάθε τομή και οι τομές να αφήνονται μερικές ημέρες να ''στεγνώσουν'' πριν σκονιστούν με κατάλληλο σκεύασμα προτού την φύτευση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σήψης.
Τα αμμώδη ή αμμοπηλώδη εδάφη είναι η καλύτερη επιλογή .

Η πατάτα έχει ανάγκη από την προσθήκη κοπριάς και λιπασμάτων προκειμένου να δώσει μια καλή παραγωγή.

Η φύτευση γίνεται σε αποστάσεις από έως 35 εκατοστά επί της γραμμής και έως 90 εκατοστά μεταξύ των γραμμών ενώ το βάθος φύτευσης σε ελαφρά εδάφη είναι έως 15 εκατοστά ενώ στα βαρύτερα 10 εκατοστά.

Οι αρδεύσεις μετά το φύτρωμα των φυτών αυξάνονται σταδιακά με τη μεγαλύτερη απαίτηση να υπάρχει στο στάδιο διόγκωσης των κονδύλων ενώ λίγο πριν τη συγκομιδή (7-10 ημέρες) πρέπει να διακοπεί η άρδευση.

Η συγκομιδή της πατάτας γίνεται όταν οι κόνδυλοι ωριμάσουν εντελώς (φλούδα σκληρότερη και δεν ξεφλουδίζεται εύκολα , χρώμα ώριμης πατάτας) .

Τέλος , η αποθήκευση γίνεται αφού οι κόνδυλοι στεγνώσουν τελείως και καθαρισθούν όσο γίνεται από το χώμα, σε μέρος σκοτεινό και αεριζόμενο, ενώ θα πρέπει να σκονιστούν με κατάλληλο σκεύασμα για προσβολές των εντόμων αποθήκης, και οι πληγωμένοι κόνδυλοι καθώς και κόνδυλοι με προσβολές πρέπει να απομακρύνονται.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται καθημερινά από τους Γεωπόνους του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης