ΕΛΜΕ-ΚΙ : Δωρεάν σίτιση και διαμονή στους μαθητές του ΕΠΑΛ Ιθάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 11:17

ΕΛΜΕ-ΚΙ : Δωρεάν σίτιση και διαμονή στους μαθητές του ΕΠΑΛ Ιθάκης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί τη χορήγηση δωρεάν σίτισης και διαμονής στους μαθητές του ΕΠΑΛ Ιθάκης που διαβιούν και φοιτούν μακριά από τις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, κατά το τρέχον σχολικό έτος στο ΕΠΑΛ Ιθάκης έχουν εγγραφεί και φοιτούν κανονικά σ’ αυτό δύο μαθητές από την ηπειρωτική Ελλάδα, μένοντας μόνιμα στο νησί και φροντίζοντας οι ίδιοι για την στέγη και τη διατροφή τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η δωρεάν φοίτηση και διαμονή μαθητών στο ΕΠΑΛ Ιθάκης είναι σημαντική, προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα στη γνώση. Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι για τις οικογένειες των παιδιών να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της διαμονής τους σε μια ξένη πόλη, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης. Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του, γιατί, κατ’ απαίτηση των εφοπλιστών. έχει θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Οι ιδιώτες θα πατήσουν στα προβλήματα που υπάρχουν στις συνθήκες ζωής και σπουδών των μαθητών προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία. Το ΕΠΑΛ Ιθάκης είχε κατονομαστεί παλιότερα στη Βουλή σε συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών σχολών και είχε ειπωθεί από την τότε Υπουργό Παιδείας ότι δεν είναι βιώσιμο. Σήμερα «διώχνουν» τους μαθητές που έρχονται να φοιτήσουν.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η κυβέρνηση, η Περιφερειακή Αρχή και ο Δήμος Ιθάκης πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος σίτισης και στέγασης των δύο μαθητών και όσων άλλων έρθουν να φοιτήσουν στο μέλλον. Ακόμη εκκρεμούν οι δεσμεύσεις της Περιφερειακής Αρχής για αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος της σίτισης των μαθητών στο Νομό. Μόνιμη λύση για το ΕΠΑΛ Ιθάκης είναι η λειτουργία μαθητικής εστίας, για την οποία ήδη έχουμε δημοσιοποιήσει τη θέση μας. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί, επιπλέον, την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ναυτικών σχολών και τη στήριξη του ΕΠΑΛ Ιθάκης με μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Αργοστόλι 04 Φλεβάρη 2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Βάρσος Δημήτρης