Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014 04:49

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί των 650 ευρώ, οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι. Το δικαίωμα σε μόνιμη σταθερή εργασία από την οποία κάποιος /-α να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια ακυρώνεται στην πράξη και στην ουσία οι ίδιοι «επιδοτούν» την εργασία τους.

Στα απαράδεκτα αυτά δεδομένα έρχονται να προστεθούν επιπλέον εμπόδια, όπως:

  1.     Ενώ απαιτούνται μαζικές προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες (βλ. συνταξιοδοτήσεις τελευταίων χρόνων, πρόσθετη στήριξη – ενισχυτική κλπ) οι μόνιμοι διορισμοί είναι με το σταγονόμετρο ενώ γίνεται προσπάθεια να «ροκανιστούν» και τα κενά των αναπληρωτών. Είναι ενδεικτικό ότι τώρα λείπουν εκπαιδευτικοί ακόμη και σε μαθήματα κατευθύνσεων (πχ οικονομολόγος στο Ληξούρι, στη Σάμη, 16 ώρες σε Πάστρα, συνολικά απουσιάζουν πάνω από 20 εκπαιδευτικοί στο σεισμόπληκτο Νομό μας). Τα ειδικά σχολεία (βλ. ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων) είναι άδεια από προσωπικό και υπολειτουργούν. Επιπλέον όχι μόνο δε λειτουργεί πρόσθετη ενισχυτική αλλά και η κυβέρνηση, δια των υπηρεσιών της, διαμηνύει ότι η υπόθεση αυτή θα καλυφθεί από το διαδίκτυο με σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ!!! Βρήκαν τον τρόπο να «καλύψουν» τα κενά χωρίς εκπαιδευτικούς!!!
  2.     Λόγω του τρόπου τοποθέτησης «κατά κύματα», που προκύπτει από τη διατήρηση για μεγάλο διάστημα κενών στα σχολεία (ή και το «κρύψιμό τους»), παρατηρείται το φαινόμενο συνάδελφοι που έχουν πολλά μόρια (και διότι συχνά έχουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα) να τοποθετούνται μακριά από τις εστίες τους και στη συνέχεια να «προκύπτουν» κενά στις περιοχές τους (;;;!!!). Τέτοιο παράδειγμα έχουμε με συνάδελφο αναπληρωτή στο Νομό που έχει παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας και τοποθετήθηκε στην Κεφαλονιά, όταν υπάρχουν ακάλυπτα κενά (που «βγήκαν» στη συνέχεια) στην περιοχή του (Ηλεία). Αντίστοιχη περίπτωση υπάρχει με πολύτεκνη φιλόλογο από το Νομό μας που ενώ υπάρχουν κενά εδώ τη στέλνουν στο Καστελόριζο!!! Κι αυτά ενώ κανονικά επιβάλλεται να υπάρχει κάλυψη όλων των κενών από την αρχή της χρονιάς, με βάση τα μόρια όλων των συναδέλφων.
  3.      Η απουσία οδοιπορικών (λόγω θεσμικού πλαισίου και «Καλλικράτη») σε συναδέλφους που στέλνονται σε δύο και τρία σχολεία εντός Νομού, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις, σε συνδυασμό με την απουσία τακτικών και εξυπηρετικών δρομολογίων του ΚΤΕΛ. Αυτό ισχύει πρώτιστα για τα απομακρυσμένα σχολεία (Μεσοβούνεια, Πάστρα κλπ). Το πορθμείο στη γραμμή Αργοστόλι – Ληξούρι έκανε και αύξηση στα εισιτήρια. Για να πάει κανείς στο Ληξούρι και να ’ρθει καθημερινά πληρώνει τη βδομάδα 5,2 ευρώ x 5 ημέρες κοντά 100 ευρώ το μήνα!!! Κι αυτά όταν το οδικό δίκτυο («γύρα») Αργοστόλι – Ληξούρι είναι «καρμανιόλα». Τα δε εισιτήρια Κεφαλονιά – Αθήνα με ΚΤΕΛ και καράβι αγγίζουν τα 80 ευρώ πήγαινε – έλα, και υπάρχουν συνάδελφοι με υποχρεώσεις (οικογένεια, άρρωστοι γονείς κλπ) που καταβάλλουν το ποσό των 320 ευρώ μηνιαίως.
  4.     Σε αυτές τις συνθήκες τα ακριβά νοίκια, η απουσία επιδόματος θέρμανσης, η απουσία μέριμνας για τη σίτιση κάνουν το βίο - αβίωτο.
  5.     Παλαιότερες αποφάσεις της Περιφέρειας και της τοπικής διοίκησης για κάλυψη μέρους των αναγκών σε στέγαση των εκπαιδευτικών στη φοιτητική εστία που ετοιμάζεται στη Λάσση, για σίτιση (υπήρχε και σχετική δέσμευση του Υπουργείου), για παρέμβαση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ώστε να μειώσουν τα εισιτήρια κατά 50%, η συζήτηση με το ΚΤΕΛ για επαναφορά της έκπτωσης στους εκπαιδευτικούς, έχουν όλα παραπεμφθεί στις καλένδες. Το πράγμα δεν πάει άλλο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία:

  •       Να καλέσει σε σύσκεψη τους νέους συναδέλφους και τους αναπληρωτές – ωρομίσθιους την Τρίτη 14 Οκτώβρη ώρα 7.00 μμ, στα γραφεία της ΕΛΜΕ-ΚΙ, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα αυτά, , το διεκδικητικό πλαίσιο του σωματείου μας και οι μορφές δράσης.
  •       Να δράσει άμεσα σε συντονισμό με άλλες ΕΛΜΕ προκειμένου να διευθετηθεί το αίσχος να βρίσκονται σε «άγονη γραμμή» συνάδελφοι με μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, που έχουν τα απαραίτητα μόρια και μπορούν να καλύψουν υπαρκτά – ακάλυπτα κενά στις εστίες τους.
  •       Να έρθει σε επαφή με Δήμαρχο – Αντιπεριφερειάρχη και να θέσει αιτήματα της αρμοδιότητάς τους (σίτιση, στέγαση ακόμη και με επίταξη ξενοδοχείου, υλοποίηση σχετικών αποφάσεων για μειώσεις σε εισιτήρια – κάρτα απεριορίστων διαδρομών κλπ). Επαφή θα ζητηθεί και με το σωματείο ενοικιαζομένων αλλά και με άλλους φορείς.
  •       Να συντονιστεί με τα άλλα τοπικά σωματεία του δημοσίου, προκειμένου να κατατεθεί κοινό αίτημα για συζήτηση στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  •       Την 1η Νοέμβρη συμμετέχουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας, που οργανώνουν δεκάδες ταξικές ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα.

Αργοστόλι 12 Οκτώβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας