ΕΛΜΕΚΙ: Το Τραπεζάκι δεν πωλείται!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 07:01

ΕΛΜΕΚΙ: Το Τραπεζάκι δεν πωλείται!

Το Τραπεζάκι δεν πωλείται!!!Ανήκει στο λαό και όχι στους επιχειρηματικούς ομίλους Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ συμπορεύεται με την Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς, προκειμένου να εμποδιστεί η ιδιωτικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ του λόφου και της παραλίας στην περιοχή Τραπεζάκι. Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της παραχώρησης περιοχών φυσικού κάλους, αιγιαλών και παραλιών, δασικών εκτάσεων, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους - με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι μια σειρά από ρυθμίσεις σε σχετικά νομοσχέδια (για δάση, αιγιαλούς, χρήσεις γης, οικοδομικούς συνεταιρισμούς, «φαστ τρακ» διαδικασίες, στοχεύσεις του νέου ΕΣΠΑ κλπ) που ψηφίζονται από την κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) διευκολύνουν και επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Αυτά προστίθενται σε νομοθετικές ρυθμίσεις προηγούμενων δεκαετιών μέσα από τις οποίες έχει δοθεί το δικαίωμα στο κεφάλαιο να κερδίζει από τη χρήση γης, έναντι ενοικίου. Η παραχώρηση σε μεγαλοεπιχειρηματίες μεγάλων τμημάτων δασών και αιγιαλών γύρω από εκτάσεις του ΕΟΤ και των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η πρόσβαση του λαού στο δάσος και στη θάλασσα. Αυτή είναι η γραμμή της ΕΕ και ο δρόμος ανάπτυξης που θέλει μια σειρά φυσικά και κοινωνικά αγαθά να είναι εμπορεύματα. Δεν στερούν μόνο το δικαίωμα της εργατικής τάξης για ξεκούραση, για διακοπές, για αναψυχή αλλά ακόμη και την πρόσβαση σε περιοχές φυσικού κάλους, δάση και παραλίες. Η προστασία της περιοχής στο Τραπεζάκι και όπου αλλού προχωρά τέτοια διαδικασία (Μετόχι στα Δαμουλιανάτα, Ράγια, Αίνος αλλά και σε κρατικές υποδομές του Νομού μας - λιμάνι Αργοστολίου, αεροδρόμιο Μηνιές - ακόμη και σε νησάκια) απαιτεί αγώνα των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων για τη διασφάλιση του δικαιώματος της αναψυχής και της ανάπαυσης ενάντια στην επιχειρηματική δράση των μονοπωλίων.

Απαιτούμε:

  1.     Το Τραπεζάκι κι όλες οι περιοχές φυσικού κάλους, τα δάση και οι παραλίες να ανήκουν στο λαό και όχι στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  2.     Όχι στην εμπορευματοποίηση των φυσικών αγαθών, των φυσικών πόρων.
  3.     Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους στο Τραπεζάκι (λόφος και παραλία).
  4.     Να μην ιδιωτικοποιηθεί με καμία μορφή είτε μέσω ΤΑΙΠΕΔ είτε μέσω τοπικής διοίκησης (Δήμος, Περιφέρεια) και με κανένα πρόσχημα (πχ ανταποδοτικά οφέλη, ανάπτυξη κλπ).
  5.     Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών, αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής.
  6.     Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου, που καθορίζεται από τη στρατηγική κεφαλαίου – ΕΕ και μετατρέπει τα φυσικά και κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύματα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αυτό το πλαίσιο, θα στηρίξει τις δράσεις και κινητοποιήσεις που θα αποφασίζουν οι κάτοικοι.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας