Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη διοίκηση της ΔΕΗ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 19:17

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη διοίκηση της ΔΕΗ

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επειδή η ΔΕΗ συνεχίζει την ανάλγητη τακτική της και κόβει το ρεύμα στους καταναλωτές που αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης να το πληρώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία εκτελώντας κυβερνητικές εντολές δε διστάζει να κόβει το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες, όπως άνεργοι και ασθενείς. Ζητά να σταματήσει αυτήν η εκβιαστική τακτική και η ΔΕΗ να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και ανθρωπισμό. Δεν είναι δυνατόν σε καιρούς ανθρωπιστικής κρίσης, συμπολίτες μας να καταδικάζονται να ζουν σε μεσαιωνικές συνθήκες. Ακόμα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι κυριαρχούνται από αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, αφήνουν ακάλυπτους τους πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες. Σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή η απάντηση ήταν ότι ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε κανέναν πολίτη που πληρώνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά δεν πληρώνει τους φόρους, ειδικά όταν αυτός ανήκει σε ευπαθή κοινωνική ομάδα.


Όπως μάλιστα τονίζεται είναι απολύτως σαφές ότι οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.


Μάλιστα αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές: «Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές».


Είναι αδιανόητο η ΔΕΗ να προβαίνει μαζικά στο κόψιμο ρεύματος σε σπίτια και ιδιαίτερα πρώτες κατοικίες, ανεξάρτητα αν κατοικούν εκεί άρρωστοι άνθρωποι ή όχι, αφού η διακοπή ρεύματος έχει τραγικές συνέπειες για κάθε οικογένεια και οδηγεί σε συνθήκες απάνθρωπης διαβίωσης και εξόντωσης.


Το τελευταίο διάστημα τέτοια φαινόμενα έχουν πολλαπλασιαστεί και στα νησιά μας, όπου συμπολίτες και επαγγελματίες βρίσκονται κάτω από την απειλή να χάσουν ένα βασικό δημόσιο αγαθό. Ο . ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κινήσεων και πολιτών οι οποίες εναντιώνονται σε αυτές τις πρακτικές. Μόνιμη λύση θα φέρει η αλλαγή της σημερινής συγκυβέρνησης του μνημονίου και η υλοποίηση από μια κυβέρνησης της Αριστεράς ριζικά διαφορετικών πολιτικών οι οποίες θα διασφαλίζουν την παροχή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος από μια δημόσια – υπό κοινωνικό έλεγχο- ΔΕΗ.

Ν.Σ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ