H ΕΛΜΕΚΙ για τις σχολικές μεταφορές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 07:08

H ΕΛΜΕΚΙ για τις σχολικές μεταφορές

Επαγρύπνηση για την κάλυψη όλων των μαθητών με δωρεάν και ασφαλή μαθητικά δρομολόγια Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής για τα σχολικά δρομολόγια θα έχει σαν συνέπεια ακόμα λιγότεροι μαθητές από πέρυσι να μεταφέρονται τη νέα σχολική χρονιά με δημόσιες συμβάσεις. Η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – πλουτοκρατίας  είναι σε διαμετρική αντίθεση με την ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν, ασφαλή μεταφοράς των μαθητών από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενημερώνει τους γονείς και τους μαθητές και τους καλεί σε συστράτευση και προετοιμασία μαζικών κινητοποιήσεων πριν ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

  1.       Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και Ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
  2.       Να μην εφαρμοστούν τα χιλιομετρικά όρια της νέας ΚΥΑ, τα οποία καταργούν ουσιαστικά και στην πράξη το δικαίωμα των μαθητών να μεταφέρονται δωρεάν και με ασφάλεια στα σχολεία τους. Να καλυφτούν όλα τα δρομολόγια χωρίς καμία κατάργηση. Επιπλέον να καλυφθεί η ανάγκη για μεταφορά μαθητών όπου προκύπτουν νέα δρομολόγια. Κατάργηση όλων των ΚΥΑ.
  3.       Η μεταφορά του μαθητή είναι υποχρέωση του κράτους και όχι των γονιών. Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στις τοπικές διοικήσεις.
  4.       Όχι στις νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις των σχολείων. Άμεσα μέτρα για τη σχολική διαρροή.
  5.       Δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Να ληφθεί πρόνοια ώστε μέχρι να εκδοθούν τα ειδικά μαθητικά δελτία οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ληξουρίου να μην πληρώνουν το απαράδεκτα υψηλό εισιτήριο με το φέρι μπόουτ για τη διαδρομή Αργοστόλι – Ληξούρι (και επιστροφή).
  6.       Οι περιφέρειες να αξιοποιήσουν όλους τους πόρους που μπορούν να διατεθούν (από τους υπάρχοντες ΚΑΠ, προγράμματα ΕΣΠΑ, έκτακτη κρατική χρηματοδότηση) για να αποκτήσουν ίδια μέσα για την ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών. Να προβούν σε διαπιστώσεις - πράξεις για να μπουν τα απαραίτητα δρομολόγια χωρίς καμία καθυστέρηση.
  7.       Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, η δημόσια ασφαλή δωρεάν μεταφορά των μαθητών είναι κοινωνικό δικαίωμα και δεν χωράει στη λογική της ανταποδοτικότητας.

Αργοστόλι 15/07/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας