ΕΛΜΕΚΙ: Επίδομα ανεργίας στους ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 10:20

ΕΛΜΕΚΙ: Επίδομα ανεργίας στους ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ-5μηνίτες μέσω ΕΣΠΑ: ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι χωρίς επίδομα ανεργίας και με μηδενικό εισόδημα έχουν μείνει οι συνάδελφοι που εργάσθηκαν με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας στα σχολεία του Νομού (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, 5μηνίτες, κλπ) ως εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές κ.α.), που εργάστηκαν. Αυτό το αίσχος συμβαίνει βεβαίως και σε όλη την Ελλάδα.        

Ο ΟΑΕΔ δεν τους χορηγεί το επίδομα ανεργίας, καθώς για να θεμελιώσουν το δικαίωμα να παίρνουν έστω αυτό το πενιχρό βοήθημα πρέπει να συμπληρώνουν 125 εργάσιμες ημέρες μέχρι το τέλος Απριλίου. Ωστόσο, χιλιάδες αναπληρωτές προσλήφθηκαν μέσα στο Δεκέμβρη, το Γενάρη, ακόμα και το Φλεβάρη, παρότι υπήρχαν από την αρχή της χρονιάς χιλιάδες κενά. Σαν αποτέλεσμα, όσοι εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν από αρχές Δεκέμβρη και μετά δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας. Το ίδιο συμβαίνει και με το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Χωρίς επίδομα ανεργίας μένουν και όσοι εργάστηκαν με 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, καθώς τα ένσημα του προγράμματος δεν επαρκούν για την καταβολή του επιδόματος. Επιπλέον κόβεται το ένσημο από τη συμμετοχή στην απεργία στους αναπληρωτές, στους ωρομίσθιους, στους 5μηνίτες μέσω ΕΣΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα συναδέλφου που δεν πήρε το επίδομα ανεργίας διότι έλλειπαν δύο μέρες, κατά τις οποίες είχε απεργήσει!!!!

Χιλιάδες συμβασιούχοι που εργάζονται στην γενική και ειδική εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό, μένουν άφραγκοι το καλοκαίρι και όχι μόνο αυτό…Μένουν χωρίς την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη! Είναι συνάδελφοι που κάθε χρόνο βιώνουν το Γολγοθά της ανασφάλειας και σε πολλές περιπτώσεις της ανέχειας αφού αναγκάζονται να δουλέψουν μακριά από τα σπίτια τους, με πενιχρό μισθό που δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα. Είναι συνάδελφοι που κάθε χρόνο, για χρόνια ολόκληρα, περιφέρονται σε όλη τη χώρα και δε γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά από Σεπτέμβρη.

Στην ίδια κατάσταση, χωρίς επίδομα ανεργίας, βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μόλις 1 στους 10 άνεργους λαμβάνει το πενιχρό επίδομα ανεργίας! Την ίδια ώρα που μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές κράτους και εργοδοσίας, κυβέρνηση - ΕΕ κόβουν τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, βουλιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, προχωρούν σε νέες περικοπέςστα επιδόματα του ΟΑΕΔ (οικογενειακό, μητρότητας κ.α.), πετσοκόβουν τις επικουρικές, ετοιμάζουν νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό.

Απαιτούμε:

  1.       Να καταβληθεί εδώ και τώρα το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους (αναπληρωτές, 5μηνίιτες), χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  2.       Να καταργηθεί το όριο των 125 ενσήμων. Καταβολή επιδόματος ανεργίας σε κάθε άνεργο, χωρίς την προϋπόθεση των ενσήμων.
  3.       Να μην κόβεται το ένσημο από τη συμμετοχή στην απεργία στους αναπληρωτές, στους ωρομίσθιους, στους 5μηνίτες μέσω ΕΣΠΑ. Η απεργία είναι δικαίωμα, όπλο στα χέρια των εργαζομένων.
  4.       Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ανανέωση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας.
  5.       Να προσμετράται ο χρόνος ανεργίας σαν συντάξιμος.
  6.       Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων.
  7.       Ούτε βήμα πίσω από τα αίτημα για 1400 ευρώ βασικό μισθό στο νεοδιόριστο.

Αργοστόλι, 13/7/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας


Ετικέτες: