Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων για την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 10:58

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων για την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Κεφαλονιά

Ανακοίνωση

Με την οργάνωση και των αγώνα των σεισμοπλήκτων

απαντάμε

στο φαγοπότι που όμιλοι - κυβέρνηση και δημοτική αρχή στήνουν στα ερείπια,

στα επικοινωνιακά – προεκλογικά τρικ

και διεκδικούμε τα λαϊκά δικαιώματα

Σε μια ακόμη φιέστα αποπροσανατολισμού και ωραιοποίησης της εκρηκτικής κατάστασης που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατοι σεισμοί στη ζωή των κατοίκων της Κεφαλονιάς και της Παλικής ιδιαίτερα εξελίχθηκε η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση για να υπηρετηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, έδωσε το στίγμα ότι στους μονοπωλιακούς ομίλους (κατασκευαστικούς, τουριστικούς κλπ) θα δοθεί «η πίττα ολόκληρη». Μόνο ψίχουλα που θα περισσέψουν από το μεγάλο φαγοπότι θα δοθούν στο λαό, επενδυμένα κατάλληλα, όπως απαιτούν οι προεκλογικές σκοπιμότητες αλλά και η αποκατάσταση της τουριστικής εικόνας και του φαίνεσθε. Έτσι, έμειναν στα αζήτητα οι οξυμμένες λαϊκές ανάγκες της στέγασης των εκατοντάδων άστεγων οικογενειών, των αποζημιώσεων, της προώθησης των νέων σχολείων και των άλλων δημόσιων υποδομών (αποκατάσταση νοσοκομείων, οδικό δίκτυο, πόσιμο νερό κλπ), των εργατικών κατοικιών, των πολιτιστικών μνημείων κ.α. Ο κ. υπουργός διαφήμισε την πρόχειρη επισκευή του λιμανιού και είπε ότι … «είναι χαρούμενος….γιατί η Κεφαλονιά ….κλείνει τις πληγές της».

Ο διάλογος που είχε με τους φορείς και τις υπηρεσίες όμως, αποκάλυψε δια στόματος κας Κλεάνθη, εκ μέρους της ΥΑΣ, ότι η εγκληματική καθυστέρηση στην εξέταση των φακέλων αποκατάστασης των ζημιών, οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού!!!! Αυτό από μόνο του αποκαλύπτει την κοροϊδία των δυο προηγουμένων επισκέψεων του υπουργού που σε όλους τους τόνους διαβεβαίωνε ότι θα συντομευτεί η διαδικασία με προσλήψεις προσωπικού που ΘΑ έκανε. Για άλλη μια φορά, βεβαίως, δουλεύοντας τους πάντες, «δεσμεύτηκε» στην πρόσληψη προσωπικού «…ώστε να κατατίθεται ο φάκελος και την άλλη μέρα να εγκρίνονται οι μελέτες…». Έκρυψε καλά ότι και η ίδια η διαδικασία έχει «σφίξει» με κυβερνητική απόφαση και στόχο να απαιτούνται τόσα και τέτοια δικαιολογητικά, ώστε ο λαός να αναγκάζεται να βάζει ο ίδιος το χέρι στην τσέπη και να αποκαθιστά μόνος του ότι μπορεί.

Για το οξυμμένο πρόβλημα των άστεγων, που επιβιώνουν σε πολλές περιπτώσεις κάτω από άθλιες και πρωτόγονες συνθήκες, δεν έδωσε καμιά λύση επαναλαμβάνοντας την θέση της συγκυβέρνησης και του Δήμου να μην παραχωρήσει οικίσκους σε αυτούς τους συμπολίτες μας παρά μόνο μέσα από οργανωμένο συνοικισμό. Την ίδια ώρα η ελεγχόμενη από την κυβερνητική πλειοψηφία δημοτική αρχή της Κεφαλονιάς έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι οικισμοί σεισμοπλήκτων, που πράγματι συνήθως είναι γκέτο, προσβάλλουν την τουριστική εικόνα του νησιού. Έτσι τίποτε δεν θα δοθεί πραχτικά, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για δυνατότητα κάλυψης όλων των σεισμόπληκτων με οικίσκους από την ΥΑΣ,!!! Εκατοντάδες συμπολίτες μας θα επιβιώσουν ουσιαστικά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξευτελιστικές συνθήκες χωρίς καμιά κρατική συνδρομή. Άλλωστε, είναι νωπές οι δηλώσεις από την προηγούμενη υπουργική επίσκεψη, όταν δήλωνε ανερυθρίαστα ότι έχουν τελειώσει οι εποχές που το δικαίωμα στην κατοικία ήταν κρατική ευθύνη…. Γι’ αυτό για τις εργατικές κατοικίες ουσιαστικά εκτιμήθηκε μηδενική «πρόοδος», ενώ ο υπουργός επανέλαβε όσα ακριβώς είχε ξαναπεί και ξαναδεσμεύτηκε για κρατική συνδρομή στη διαδικασία μελέτης – κατασκευής (που την ευθύνη της όμως την έχουν οι πολίτες!!!).

Υπουργός, δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης εξαφάνισαν τα σεισμόπληκτα σχολεία, ως προβλήματα και μόνο μετά από επίμονη προσπάθεια του εκπροσώπου της επιτροπής αγώνα φορέων μπήκαν στη συζήτηση. Καμιά δέσμευση δεν υπήρξε συνολικά για τα σχολεία που έχουν μεταστεγαστεί σε κοντέινερς στο Αργοστόλι και το Ληξούρι. Ειδικά για το Ληξούρι καμιά εξέλιξη δεν θα υπάρξει στο απαράδεκτο καθεστώς λειτουργίας των σχολείων, ενώ δεν είπαν τίποτε για την κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος. Μάλιστα, απ ότι φάνηκε η ΥΑΣ προσανατολιζόταν στην επισκευή των ακατάλληλων εγκαταστάσεων του παλαιού Λυκείου Ληξουρίου, για το οποίο αναζητούνται ακόμη τα παλαιά σχέδια!!!. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την απρόσκοπτη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου που θα λειτουργήσει - προς διάψευση υπουργού και δημάρχου - και την επόμενη χρονιά στον απαράδεκτο χώρο στην περιοχή «φύκια». Ούτε καν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας του κ. δημάρχου στους εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Ληξουρίου δεν επιβεβαιώθηκαν και δεν υπήρξε καμιά δέσμευση γι’ αυτές!!!

Για το οδικό δίκτυο και τις υποδομές - που σύμφωνα με τις παλαιότερες δεσμεύσεις του υπουργού θα είχαν κατασκευαστεί πριν το καλοκαίρι - απλά για άλλη μια φορά επαναλήφθηκαν οι γνωστές δεσμεύσεις για εργολαβίες 24 εκατομμυρίων, που κυρίως αφορούν μερικές παρεμβάσεις στον άξονα Αργοστολίου – Ληξουρίου. Τίποτε δεν προβλέπεται για τις συνολικές αναγκαίες παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων ούτε στον άξονα αυτό ούτε φυσικά σε δεκάδες άλλα σημεία στο περιφερειακό δίκτυο, που έχει αφεθεί στην τύχη του με απρόβλεπτες συνέπειες. Το οδικό δίκτυο θα παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικοί διάστημα επικίνδυνο. Η ασφάλεια και η αντισεισμική θωράκιση έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να είναι επιλέξιμη δαπάνη από την ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος της κοροϊδίας κυμάνθηκαν και οι δεσμεύσεις του υπουργού για στέγη πολιτισμού, για την αξιοποίηση της βίλλας Αντύπα για τα ΑΜΕΑ κλπ.

Είναι φανερό ότι ο λαϊκός παράγοντας πρέπει να δώσει το δικό του παρόν, αν θέλει να προωθήσει λύσεις κόντρα στις επιλογές των υπηρετών των μονοπωλίων. Η ιεράρχηση των αιτημάτων από τη σκοπιά μιας κοινωνικής συμμαχίας όσων πλήττονται από την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ, η οργάνωση και η πάλη είναι ο δικός μας δρόμος. Αλλιώς πολλοί θα πέφτουν στο δόκανο της απάτης και της αυταπάτης που πουλάνε οι υπουργοί και οι δήμαρχοι της αστικής διαχείρισης.

«Παρών» λοιπόν στη σύσκεψη που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Φορέων, με πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου, της ΕΛΜΕ-ΚΙ και της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής,

τη Δευτέρα

7 Ιούλη

και ώρα 8 μμ

στα κοντέινερς του Λυκείου Ληξουρίου («φύκια»).

Ληξούρι 3/7/2014

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων