ΕΛΜΕ : Όχι στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» Ενέργεια για το λαό και όχι για τα μονοπώλια

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014 14:43

Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι τα λεγόμενα προαπαιτούμενα για την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στα Θερινά Τμήματα της Βουλής, εντείνουν την πορεία των αναδιαρθρώσεων που έχουν συναποφασίσει κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης, κόμματα του ευρωμονόδρομου και ΕΕ. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ, της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, έρχεται στη Βουλή στις 2 Ιούλη. Το θέμα αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύπλευρες σε διάφορους τομείς της ζωής μας και πρώτα από όλα στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου τον 21ο αιώνα να έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι πανάκριβες τιμές που θα διαμορφωθούν στους λογαριασμούς θα εντείνουν το κύμα των διακοπών ηλεκτρικού, όταν ήδη έχουμε τεράστιο πρόβλημα κι όταν ακόμη και μικροί μαθητές (εξαιτίας αυτού) παγώνουν το χειμώνα, «βράζουν» το καλοκαίρι και διαβάζουν με κεριά!!!. Γι’ αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε ένα μαζικό κίνημα για την ανατροπή των σχεδίων ΕΕ - κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ. Τέρμα στις κοροϊδίες και στις ψεύτικες ελπίδες ότι με το λαό στη γωνία και αποδοχή τη στρατηγική της απελευθέρωσης στην ενέργεια μπορεί να υπάρξουν λύσεις (από τα πάνω). Τώρα κοινωνική λαϊκή συμμαχία και δράση ενάντια στην ΕΕ, στους μονοπωλιακούς ομίλους και στα κόμματά τους.

Καμία αυταπάτη, όπως εκείνες που χρόνια καλλιέργησε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στις ΔΕΚΟ, ότι μπορεί να υπάρξει μια «καλή απελευθέρωση» της αγοράς που θα διασφαλίσει τάχα φτηνό ρεύμα για τους καταναλωτές και δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Ο αγώνας δε μπορεί να αφορά αποκλειστικά το νόμο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» αλλά πρέπει να βάζει ενιαία στο στόχαστρο την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση που μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει. Δε μπορεί να μην αντιπαλεύει τη μονοπωλιακή κυριαρχία, όταν όλες οι αρνητικές εξελίξεις πηγάζουν από το γεγονός ότι ήδη τα μονοπώλια ελέγχουν μεγάλο μέρος της παραγωγής και ότι συνολικά και διαχρονικά η κρατική ενεργειακή πολιτική στοχεύει στην κερδοφορία τους.

Η λύση προς όφελος του λαού είναι η πρόταση για ενέργεια κοινωνικό αγαθό, μέσα από έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας. Μόνο η υλοποίηση αυτού του αιτήματος, που προϋποθέτει άλλη τάξη στην εξουσία και στο πλαίσιο ενός φιλολαϊκού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να υπάρξει λύση που να συμφέρει τις πλατιές μάζες και τα παιδιά τους. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα φτηνό ρεύμα για το λαό, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ενέργεια, μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αυτή τη γραμμή πάλης, εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις του ταξικού κινήματος θα παλέψουμε ώστε να υπάρξει μια τέτοια προοπτική και να ακυρωθούν τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ - μονοπωλίων.

Αργοστόλι 28/06/2014

Το προεδρείο της ΓΣ