Ανακοίνωση ΚΚΕ για τους "Ριζοσπάστες Ξανά"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 14:53

Ανακοίνωση ΚΚΕ για τους "Ριζοσπάστες Ξανά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Γιατί εμείς δώσαμε λύσεις, δείξαμε καθαρά τις λύσεις ακόμα και σαν αντιπολίτευση. Και στην Αναπτυξιακή για την διαχείριση του δημόσιου χρήματος.... Ο Γεράσιμος Δημητράτος είναι Γραμματέας της Ν.Ε. του Συνασπισμού στο Νομό μας. Καλή επιτυχία Γεράσιμε».Θ. Γαλιατσάτος, κεντρική προεκλογική ομιλία και παρουσίαση υποψηφίων στις Νομαρχιακές του 2006

Οι υπηρέτες της επιχειρηματικής δράσης στην τοπική διοίκηση,
της ανάπτυξης για τα μονοπώλια και την ΕΕ,
προσπαθούν να εμφανιστούν αμόλυντοι από την αστική διαχείριση
Α. Κριτήριο για το λαό η απειθαρχία στην τοπική διοίκηση επιχειρηματία


Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην αποδεχτεί τον εκβιασμό που επιδιώκουν και πλασάρουν οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, να πειθαρχούν οι παρατάξεις που δρουν στην τοπική διοίκηση μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν η ΕΕ και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Προσπαθούν μάλιστα να αναγάγουν αυτόν τον εκβιασμό και σε κριτήριο ψήφου.


Για το λαό λάθος και «αμαρτία» δεν πρέπει να αποτελεί η απειθαρχία στην αστική νομιμότητα. Ίσα – ίσα πρέπει να απαιτεί δημάρχους που θα αντιπολιτεύονται την πολιτική του κεφαλαίου, αφού είναι ενάντια στα συμφέροντά του και δεν θα αποδέχονται το ρόλο που το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και του Καλλικράτη τους επιβάλλει.

Ο εργάτης πχ πρέπει να αμφισβητεί την επιχειρηματική λειτουργία της τοπικής διοίκησης. Αυτό να κάνει κριτήριο για τη δράση που είχαν οι εταιρείες Δήμων, Νομαρχιών και Περιφερειών, αφού αυτές δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για μια σειρά αντιλαϊκές και αντεργατικές επιλογές. Να απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών κι όχι τη βιωσιμότητα που καθορίζει η αγορά. Η μεγάλη αμαρτία είναι η νόμιμη κλοπή του πλούτου από τα χέρια των εργαζομένων μέσω και της τοπικής διοίκησης.

Να γνωρίζει ότι η επιχειρηματική λειτουργία δεν περνά μέσα από μία μόνο μορφή, αυτή που είχε η ελεγχόμενη για ατασθαλίες κλπ υπό εκκαθάριση εταιρία της πρώην Νομαρχίας. Η επιχειρηματική λειτουργία περνά μέσα από το σύνολο της δράσης της τοπικής διοίκησης με την αποκέντρωση, τη φορομπηχτική πολιτική, την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των υπηρεσιών, τις ιδιωτικοποιήσεις. Και βεβαίως από την ανοιχτή στήριξη των ιδιωτών (διευκολύνσεις, απαλλαγές από τέλη κλπ) προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Ο λαός πρέπει να θέτει τα κεντρικά ερωτήματα σε σχέση με το θέμα, στους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των εκδοχών αστικής διαχείρισης. Σε όλους όσους πχ διαφημίζουν ότι ήταν μέλη Επιτροπών Τουρισμού, Αναπτυξιακών Συνδέσμων, εκπρόσωποι μετόχων των αναπτυξιακών εταιριών κλπ. Διαφοροποιήθηκαν, επί της ουσίας, ποτέ στη στρατηγική της ΕΕ ή αμφισβήτησαν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης στα όργανα αυτά;. Όχι βέβαια. Αντίθετα όλοι τους συνέβαλλαν ουσιαστικά. Για την αναπτυξιακή πχ της πρώην Νομαρχίας, όταν διαχειριζόταν τα πράγματα η ΝΔ ή όταν συγκυβερνούσαν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρουν τίποτε τα πρώτα στελέχη των κομμάτων αυτών; Εκείνοι που καταγγέλλουν όχι την ύπαρξη αλλά τη διάλυση αυτής της εταιρείας «ως παράδειγμα αποτυχίας και ανικανότητας όλων των διαπλεκόμενων και εμπλεκόμενων στη διοίκηση της», επιζητούν προφανώς την υγιή επιχειρηματική δράση των ΟΤΑ!!! Είναι ποτισμένοι μέχρι το μεδούλι από τη γραμμή του ευρωμονόδρομου, των καπιταλιστών και των τραπεζιτών που δήθεν αντιμάχονται.


Αλήθεια μέσα στα ποικιλόμορφα επιτροπάτα, στα οποία κολυμπούν όπως τα ψάρια στο νερό, τι λένε;
Όταν η συγκυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι κλώνοι τους) στηρίζει την επιλεξιμότητα της ΕΕ σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών (αντισεισμική – αντιπλημμυρική θωράκιση, νερό για όλους χωρίς αμίαντο, δημόσιες υποδομές, αποκλειστικά δημόσια υγεία – πρόνοια κλπ) δεν έχουν καμία διαφοροποίηση;

- Όλοι (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) κουβέντα δεν λένε για το φαγοπότι των παρακάτω έργων, αλλά συναγωνίζονται μεταξύ τους σε ιδέες. Να μερικές:
1. Πρόγραμμα intereg κοινά στοιχεία πέτρας προϋπολογισμού 1,3 εκ ευρώ.
2. «Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα προβολής, ανάδειξης και δικτύωσης του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Κεφαλονιάς με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών» (portal) αξίας 300.000 ευρώ.
3. Ευρωπαϊκά προγράμματα για ορειβατικά μονοπάτια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ
- Τη μετατροπή της διαδημοτική σε ΑΕ το 2010 ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ – Μιχαλάτος τη στήριξαν ή δεν τη στήριξαν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια των πρώην Δήμων Κεφαλονιάς;
- Γιατί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ – Μιχαλάτος δεν είπαν κουβέντα, αλλά κάλυψαν τις δυνάμεις του παρόντος δημοτικού συμβουλίου στη διαγραφή χρεών ξενοδοχειακής ΑΕ ύψους 222.000 ευρώ; Όσοι δεν ήξεραν – δεν άκουγαν;
- Γιατί δε λένε κουβέντα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ – Μιχαλάτος – ΦΙΚΟ, για τα ανείσπρακτα τέλη της ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ ΑΕ από το 2009, τα οποία πρέπει να υπολογιστούν με 0.5% έως 5% επί του τζίρου (με βάση ανεπίσημα στοιχεία από την οικονομική υπηρεσία ο τζίρος της ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ ΑΕ το 2009 ήταν: 12,533,405,77 ευρώ και το 2010 ήταν 12,632,057,33 ευρώ). Γιατί όλοι τους, όπως πχ ο επικεφαλής του δημοτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ «μασάνε» τα λόγια τους και λένε ότι «θα δούμε τα χρέη κάθε εταιρίας κατά περίπτωση»;
Σε όλα τα προηγούμενα δεν προκύπτει από πουθενά το διαφορετικό που δήθεν πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και που εγκαλεί διαρκώς το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση ότι δεν το βλέπουν.
Β. Μια οφειλόμενη απάντηση: Οι «Ριζοσπάστες Ξανά» υπηρετούν την αντιλαϊκή διαχείριση
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δήθεν ριζοσπάστες βλέπουν το Δήμο Κεφαλονιάς όλο σαν μια επιχείρηση. Με αξιοποίηση (βλέπε ιδιωτικοποίηση ή λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια) της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας, με μάνατζμεντ («μελέτες βασισμένες σε καλές ιδέες, καινοτομίες και προτεραιότητες»), με «ελεύθερα από το κράτος» ΤΕΙ και υπηρεσίες πρόνοιας, για να μαζεύουν την ακραία εξαθλίωση από τις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου και των πολύχρωμων υπηρετών του!!! Για την Κεφαλονιά, προβλέπουν ακόμη και «Ζώνες Ελεύθερων Ανταλλαγών και Συναλλαγών»!!! Επειδή νοιώθουν ριγμένοι προσπαθούν να πλειοδοτήσουν σε παροχές προς την πλουτοκρατία!!! Μπορεί να διαφοροποιηθούν στο ελάχιστο από την αμαρτωλή διαχείριση; Όχι βέβαια.


Ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Κεφαλονιάς «Ριζοσπάστες Ξανά» και ο επικεφαλής του ψεύδονται ασύστολα, όταν προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο κ. Δημητράτος καμία σχέση δεν έχει με την αναπτυξιακή. Ως κόμμα – ακροβάτης του τυχοδιωκτισμού ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εγκλωβίσει αριστερούς ψηφοφόρους και ενισχύοντας το «αγωνιστικό» προφίλ των «Ριζοσπαστών», προσπαθεί να αποσυνδέσει οιαδήποτε σχέση μερίδας στελεχών του από κεντρικές επιλογές του κόμματος αυτού (και της ΑΝΑΣΑ), όσο αφορά τη διαχείριση των τοπικών πραγμάτων (αναπτυξιακή, στήριξη Μιχαλάτου κλπ). Όχι τυχαία το «ριζοσπαστικό» συνδυασμό τον φουσκώνουν δημοκοπικά αυτοί που δήθεν «τον τρέμουν».

Οι «ριζοσπάστες» δεν έχουν πρόβλημα να υπαινίσσονται ότι υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ της διαπλοκής και ο «έντιμος» ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αλιεύσουν κάποια ψηφαλάκια σε δημοτικό επίπεδο αλλά και να στήσουν νέα δόκανα για το λαό στην πορεία. Μοιράζουν στο στημένο παιχνίδι την επικοινωνιακή τράπουλα: από τη μια ο έμπειρος στην διαχείριση – πραγματιστής λαφαζανικός για την Περιφέρεια (με ευρεία συμμαχία οικονομικών και πολιτικών παραγόντων) και από την άλλη ο κινηματικός εκσυγχρονιστής για το δήμο, «το ριγμένο άδολο παιδί του λαού και των πλατειών». Μάλιστα εφευρίσκουν τώρα ότι δήθεν ο κ. Δημητράτος αποχώρησε το 2010, βλέποντας το ΣΥΡΙΖΑ να βαδίζει στραβά!!! Οποία σύγκρουση με μηχανισμούς!!! Προβάλλονται τάχα ως μια νέα αρχή χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Παρουσιάζουν μία επίπλαστη πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ (ένα τουλάχιστον μέρος του) θα αντιπαρατεθεί στην «ανομία» - γενικά κι αφηρημένα - με λαϊκή συμμετοχή.


Ποιοι φορείς ήταν «διαπλεκόμενοι και εμπλεκόμενοι» στην αναπτυξιακή της πρώην Νομαρχίας; Όλα τα κόμματα αστικής διαχείρισης και ο ΣΥΡΙΖΑ (πριν ΣΥΝ) συμμετείχαν και επαίρονταν γι' αυτό. Ο κ. Δημητράτος, ως γραμματέας του ΣΥΝ τότε, προφανώς, καθοδηγούσε τη συμμετοχή του κόμματός του και στη συγκεκριμένη αναπτυξιακή. Ακόμη κι όταν ήταν μειοψηφία, στη διάρκεια της Νομαρχιακής Αρχής της ΝΔ. Ο ίδιος όχι μόνο ήταν στην αναπτυξιακή ως αναπληρωματικό μέλος σαν εκπρόσωπος της Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, στέλεχος ουσιαστικό ήταν. Τη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην αναπτυξιακή έχουν αναγνωρίσει με επίσημες δηλώσεις και επισφραγίσει με κοινά χειροκροτήματα Γαλιατσάτος και Δημητράτος. «ΑΝΑΣΑ» και «Ριζοσπάστες Ξανά» είναι, ως ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού χωμένοι μέχρι τα μπούνια στην αστική διαχείριση. Ο κ. Δημητράτος ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε στο ελάχιστο από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ στη Νομαρχία ούτε από την εταιρική δράση της σε όλο το φάσμα (και στην αναπτυξιακή) μέχρι το 2010.


Η προσωρινή αποχώρηση του κ. Δημητράτου από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε εξαιτίας καμίας γενικευμένης πολιτικής διαφωνίας. Δημόσια ποτέ δεν έθιξε ζητήματα γραμμής - στρατηγικής ούτε καν επιμέρους επιλογών του κόμματός του. Για τη δήθεν αντίρρησή του στη στήριξη Μιχαλάτου από το ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Κεφαλονιάς το 2010: αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Να μην ξεχνάμε ότι στήριξε μαχητικά ολόκληρη τη θητεία της Δημοτικής Αρχής Λειβαθούς (2006- 2010) με Δήμαρχο Μιχαλάτο και με αντιδήμαρχο Πουσναρά (ΣΥΝ). Άλλωστε και το γεγονός ότι παραιτήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ το 2010 ταυτόχρονα με τον κ. Πουσναρά, μέχρι τέλους στενό συνεργάτη αμφότερων του κ. Δημητράτου και του κ. Μιχαλάτου, δείχνει και το μέγεθος της «διαφοροποίησης». Τα κουτσομπολιά και οι εκ των υστέρων ηρωοποιήσεις δείχνουν απλώς το «νέο ήθος». Ο κ. Δημητράτος ήταν κορυφαίο στέλεχος του ενός από τα δύο κόμματα της Δημοτικής Αρχής Λειβαθούς (ΝΔ - ΣΥΝ). Ο λόγος της προσωρινής αποχώρησής του, εάν ισχύει αυτό που δημοσιοποιούν τώρα στελέχη του ψηφοδελτίου του (Κρούσος), ήταν ότι στις τελευταίες εκλογές (2010) ήθελε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ τον Κώστα Ζαπάντη, μέχρι τότε δήμαρχο Πρόννων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος στη συνέχεια στήριξε Μιχαλάτο. Ήθελε άλλο(;) πρόσωπο για να υλοποιείται η ίδια πολιτική. Ο κ. Ζαπάντης είναι σήμερα στέλεχος του «ανεξάρτητου» πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Καλαφάτη.
Τέλος, να χαίρονται την ενότητα που περηφανεύονται ότι είχαν στο κίνημα της πλατείας, αλλά να θυμούνται ότι αυτή περιλαμβάνει και τον «εξεγερμένο» οπαδό του φασίστα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά κ. Καμπίτση (ΑΝΕΛ). Απέναντι σε αυτή την ενότητα το ΚΚΕ όχι «παρών» δεν πρόκειται να δώσει αλλά και θα τη χτυπήσει αλύπητα. Το ΚΚΕ πάλεψε και παλεύει για την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, για τη λαϊκή συμμαχία, για την αποδέσμευση από την ΕΕ, για την κοινωνικοποίηση του πλούτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί την καπιταλιστική σαπίλα και από το βούρκο της δεν θα πάρουμε. Οι «Ριζοσπάστες Ξανά» και η «ΑΝΑΣΑ» είναι ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελούν μαζί με τα σχήματα των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΑΝΕΛ και των δήθεν ανεξάρτητων κάλπικα για το λαό νόμισμα.

Γι αυτό:
Ισχυρό ΚΚΕ παντού – δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού.