Το ΚΚΕ για το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ: Ανοιγοκλείνουν τμήματα και σχολές με όρους αγοράς

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 10:03

Το ΚΚΕ για το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ: Ανοιγοκλείνουν τμήματα και σχολές με όρους αγοράς

Νέο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας: Ανοιγοκλείνουν τμήματα και σχολές με όρους αγοράς Ψάχνουν για σχέδια βιωσιμότητας, με αποκεντρωμένη ευθύνη, όπως ορίζουν κεφάλαιο και ΕΕ

Το Υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), σε μια εκατόν πενήντα σελίδων «τροπολογία» του, με πολλά αντιδραστικά σημεία, με νέες συγχωνεύσεις σχολείων, με αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων και άλλα αντιδραστικά, αναφέρεται και στην επαναλειτουργία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το Τμήμα μετονομάζεται σε Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας και εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Μάλιστα, σημειώνεται ότι «με την απόφαση δεν δημιουργείται καμία επιπλέον δημοσιονομική δαπάνη». Το «κλείσιμο» και το «άνοιγμα» σχολών, με μια τέτοια διαδικασία, ουσιαστικά ενισχύει το σχέδιο Αθηνά, προσαρμόζει ακόμη περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του νόμου-πλαίσιου.

Οι διαρκείς αλλαγές περιεχομένων σπουδών (όπως συνέβη και με τη «μετονομασία» στο Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας), η εναλλαγή ένταξης από σχολή σε σχολή, υλοποιούν τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών. Πετούν εκτός πτυχίου την όποια επαγγελματική ειδίκευση, την οποία θα αγοράζουν στη συνέχεια οι σπουδαστές, με πιστοποιητικά, που θα πληρώνουν στα ίδια τα Τμήματα. Υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για επιστημονικά αντικείμενα «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και για αποφοίτους που θα είναι φτηνοί εργαζόμενοι.

Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει τους φοιτητές και σπουδαστές σαν πελάτες (ούτε των τμημάτων ούτε των καταστημάτων της περιοχής). Γι’ αυτό και δεν είχε συναινέσει, όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη των ίδιων κομμάτων που σήμερα επικαλούνται το γεγονός για να ανοιγοκλείνουν σχολές και τμήματα. Δε συναινεί ούτε και σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι είτε το κλείσιμο είτε την επαναλειτουργία των τμημάτων. Το ΚΚΕ ζήτησε τη συνολική απόσυρση της τροπολογίας και δήλωσε ότι δέχεται μόνο όσα είναι απολύτως αναγκαία και πραγματικά με επείγοντα χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά την Κεφαλονιά και τις επιπτώσεις που είχε από το σεισμό.

Ας προβληματίσει το λαό μας και τη νέα γενιά το γιατί η κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) αποποιείται την οποιαδήποτε «δημοσιονομική δαπάνη» και ποιος θα αναλάβει «να πληρώσει το μάρμαρο». Σημαίνει ή δεν σημαίνει αυτό ότι ανοίγει ο δρόμος για διείσδυση επιχειρηματιών στα ιδρύματα αλλά και ανάληψη των εξόδων από το δήμο, μέσω της τοπικής φορολογίας; Είναι τυχαίο ότι πανηγυρίζουν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι και το πολιτικό προσωπικό τους, πριν απ’ όλους η νυν Δημοτική Αρχή (ΝΔ, μέχρι πρότινος ΑΝΕΛ); Είναι τυχαίο ότι πανηγυρίζει ο πρώην Υπουργός και σήμερα Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Μαραβέγιας, κάνοντας λόγο για «εκσυγχρονισμένο πρόγραμμα σπουδών»; Ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Καλαφάτης μιλά πιο καθαρά και λέει ότι χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο από την τοπική κοινωνία για τη «βιωσιμότητα» του ΤΕΙ. Δηλαδή η ύπαρξη του τμήματος θα είναι θέμα εσόδων – εξόδων και οικονομικής βιωσιμότητας, μέσα από το management και την ανταγωνιστικότητα, με τοπική ευθύνη. Όπως ακριβώς ΕΕ και κεφάλαιο θέλουν να λειτουργούν οι σχολές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της Βουλευτού του, μιλά για την παράδοση της παιδεία, «στα χέρια των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, με καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος». Δε βγάζει λέξη για τη στρατηγική της ΕΕ την οποία στηρίζει αναφανδόν και βέβαια δε μας λέει για το τι θα γίνει αν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δε μπουν «κερδοσκόποι» αλλά «υγιείς» επιχειρηματίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο («Ριζοσπάστες Ξανά») υποστηρίζει ξεκάθαρα τη γραμμή για «απελευθέρωση» από την κρατική παρέμβαση και βάζει στόχο να ιδρύσει ένα ελεύθερο – δημοτικό ΤΕΙ, προφανώς με ξεκάθαρη ιδιωτικοοικονομική δομή και λειτουργία. Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη γραμμή της ΕΕ εισηγείται, ουσιαστικά, την επιτάχυνση του νέου σχεδίου Αθηνά. Αλλά και η ΑΝΑΣΑ (ο συνδυασμός του στην Περιφέρεια) δεν είναι τυχαίο ότι αναγάγει, ειδικά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ, «σε πυλώνες της Τέχνης και της Επιστήμης στην περιοχή μας, στην Ελλάδα και στον κόσμο»!!! Με τέτοια γραμμή είναι λογικό κι επόμενο κανείς τους να μην αναφέρεται σε αποκλειστικά δημόσια που λέμε εμείς.

Μια σειρά άλλες δυνάμεις λένε αυτό ή το άλλο μακριά, από κάθε αντιπαράθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ (πχ ο ΦΙΚΟ κάνει λόγο για «Ποιοτική αναβάθμιση των ΤΕΙ-με προσθήκη νέων Σχολών).

Το ΚΚΕ καλεί τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους στο ΤΕΙ, να δώσουν μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν για τους υπάρχοντες φοιτητές με τις μεταβολές στο αντικείμενο, τους τίτλους σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μεταβατικών αποφοίτων, μαζί με τους αντίστοιχους φοιτητές του Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας. Να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Μόνο η λαϊκή εξουσία – οικονομία, έχοντας κοινωνικοποιήσει τον πλούτο και κρατώντας τα κλειδιά της οικονομίας, μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και να εγγυηθεί υψηλού επιπέδου σπουδές με πλήρη δικαιώματα και μόνιμη σταθερή εργασία για τους αποφοίτους.

Γι αυτό:

ΚΚΕ παντού – δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού

ΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ