Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την μεταφορά ασθενών στη Κεφαλονιά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Μαΐου 2014 10:17

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την μεταφορά ασθενών στη Κεφαλονιά

Χαρακτηριστική της τραγικής κατάστασης που επικρατεί μετά τις διαθεσιμότητες των νοσοκομειακών οδηγών είναι η εικόνα που δίνεται με τη δημοσιοποίηση περιστατικών από το ιατρικό προσωπικό της παθολογικής κλινικής, – Διευθυντή – Επιμελητή Α – Επιμελητή Β και ειδικευόμενους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι πολλοί κατάκοιτοι άρρωστοι που είναι για εξιτήριο παραμένουν στην κλινική με αποτέλεσμα και να μην αδειάζουν κρεβάτια για τις εισαγωγές, αλλά και οι ασθενείς με τη παραμονή τους να εμπλέκονται σε μία διαδικασία αναμονής ψυχοφθόρας αλλά και επικίνδυνης για την υγεία τους λόγω των Νοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι εργαζόμενοι με δική τους ευθύνη, λόγω έλλειψης κρεβατιών, αναγκάστηκαν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν θάλαμο ο οποίος είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τους σεισμούς και παρέμενε κλειστός.

Σχεδόν καθημερινά σημειώνονται περιστατικά όπου ασθενείς χρειάζονται μεταφορά και τελικά αυτή αναβάλετε αφού πρέπει πρώτα να προηγηθεί συνεννόηση με τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ στην Πάτρα, τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ και οι οδηγοί του Νοσοκομείου βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.  Επιπλέον ο οδηγός του Κέντρου Υγείας Σάμης που αποσπάστηκε στο ΕΚΑΒ διατίθεται περιστασιακά.  Ενώ όσα περιστατικά δέχεται με το ΕΚΑΒ η κλινική τα βγάζει με δυσκολία, έχοντας μπει ήδη στη τουριστική περίοδο όπου οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν.

Για ασθενή που έπρεπε να μεταφερθεί στην περιοχή της Θηνιάς, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του ΕΚΑΒ αρνήθηκε να κάνει τη μεταφορά με την αιτιολογία ότι η περιοχή είναι μακριά από το Αργοστόλι. Άλλα 4 περιστατικά κατάκοιτων που είχε ζητηθεί από το Νοσοκομείο να μεταφερθούν μέσα στο Αργοστόλι σε σπίτια, στον Οίκο Ευγηρίας και το γηροκομείο, παρέμειναν επίσης στο νοσοκομείο για τις επόμενες ημέρες.

Για τη μεταφορά ασθενή με σοβαρότατα προβλήματα που έπρεπε να διακομισθεί στην Πάτρα, χρησιμοποιήθηκε το πιο παλιό ασθενοφόρο που όμως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ασθενούς.  

Χθες σε γήπεδο με απόσταση 100 μέτρων από το Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι, αθλητής που έχασε τις αισθήσεις του μεταφέρθηκε με φορείο στα χέρια καθώς για ασθενοφόρο έπρεπε να γίνει κλήση  στο 166 να απαντήσει η Πάτρα. να ενημερώσει το Αργοστόλι για να ενημερώσει το Ληξούρι, διαδικασία χρονοβόρα που θα έβαζε σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που κατά την περίοδο των σεισμών η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία διαθεσιμότητα και απόλυση οδηγού στην Κεφαλονιά.

Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων στη Κεφαλονιά είναι εξαιρετικά δύσκολες και αδυνατούν να επέμβουν. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι οδηγοί θα ενισχύσουν το ΕΚΑΒ και ότι αυτή η υπηρεσία θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες των κρατικών νοσοκομείων και των ΚΥ, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πρακτικά η μεταφορά των ασθενών γίνεται με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, με την ίδια ανεπαρκέστατη υποδομή σε μεταφορικά μέσα (ασθενοφόρα και κινητές μονάδες) και επιδεινώνονται οι όροι ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Αντικειμενικά αυτή η εξέλιξη στρώνει το έδαφος να επεκταθεί το φαινόμενο να χάνονται ζωές γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο ή κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, να κινδυνεύουν ζωές γιατί εξαναγκάζονται να μεταφέρονται ασθενείς στις «καρότσες» των αγροτικών, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών να εξαναγκάζεται να πληρώνει στους επιχειρηματίες που πουλάνε υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,  πως τοποθετείται η Κυβέρνηση για τα ζητήματα που τίθενται και τι μέτρα θα λάβει για να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες των οδηγών και γίνουν επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και για να προμηθευτεί το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα και κινητές μονάδες προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού του νησιού όλο το χρόνο.

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης