Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την μεταφορά ΑμεΑ από και προς το ΚΕΦΙΑΠ Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014 07:52

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την μεταφορά ΑμεΑ από και προς το ΚΕΦΙΑΠ Κεφαλονιάς

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας ενός μηνός έχει τεθεί ο μοναδικός οδηγός του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κεφαλονιάς, ο οποίος εξυπηρετούσε τη μετακίνηση ΑμεΑ σε καθημερινή βάση από και προς το κέντρο (ο δεύτερος οδηγός εκτελούσε χρέη διοικητικού υπαλλήλου στο Νοσοκομείο). Χωρίς οδηγό όλα αυτά τα άτομα με νοητική στέρηση, με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα στερούνται τη συνέχεια των θεραπειών τους (εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία) και καταδικάζονται στον εγκλεισμό τους στο σπίτι και την απομόνωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική υγεία τους.Επισημαίνεται ότι λόγω έλλειψης προσωπικού μια σειρά υποδομές που υπάρχουν στο ΚΕΦΙΑΠ, όπως η πισίνα και το εργαστήριο αυτόνομης διαβίωσης, δε λειτουργούν.Το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί και να επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση των ΑμεΑ αλλά και των οικογενειών τους, που ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τις περικοπές στο χώρο της πρόνοιας και της υγείας και την συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι συνθήκες τις οποίες βιώνουν σήμερα τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις ως σήμερα και που έχει σχεδιαστεί βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ για δραστική συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας και ιδιωτικοποίηση συνολικότερα της υγείας της πρόνοιας και της αποκατάστασης. Πρόκειται για πολιτική μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, με τραγικές επιπτώσεις στην ζωή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Πολιτική που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του χώρου για να εξασφαλιστούν κονδύλια και να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, για να ανοίξει ο χώρος στην επιχειρηματική δράση στον τομέα αυτό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
- Να εξασφαλιστεί η μεταφορά των ΑμεΑ από και προς το ΚΕΦΙΑΠ Κεφαλονιάς για τη συνέχιση των θεραπειών τους με την άμεση ανάκληση της διαθεσιμότητας του οδηγού για την μεταφορά των παιδιών, καθώς του οδηγού που εργαζόταν στις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και την μονιμοποίησή τους στα πλαίσια του ΚΕΦΙΑΠ.
- Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό βάσει των αναγκών για την πλήρη ανάπτυξη των υπηρεσιών του κέντρου.
- Να αποζημιωθούν οι οικογένειες των παιδιών σε περίπτωση που αναγκάστηκαν, για όσο διάστημα έχει σταματήσει η μεταφορά, να πληρώσουν ή για την μεταφορά, ή για τις θεραπείες σε ιδιώτες.
- Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τις οικογένειες για τις αναγκαίες θεραπείες και φάρμακα και τεχνολογικά βοηθήματα των παιδιών τους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης


Ετικέτες: