ΚΚΕ: Ερώτηση για το δημοτικό γηροκομείο Αργοστολίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 18:25

ΚΚΕ: Ερώτηση για το δημοτικό γηροκομείο Αργοστολίου

Ερώτηση για το δημοτικό γηροκομείο Αργοστολίου κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Υποδομών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης.Αναλυτικά η ερώτηση: "Θέμα: Δημοτικό γηροκομείο Αργοστολίου"

Αντίξοες συνθήκες βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι 72 τρόφιμοι του δημοτικού γηροκομείου Αργοστολίου. Το γηροκομείο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν σε ξενοδοχείο, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και έξι χρόνια το νέο κτίριο που προορίζεται για να στεγαστεί, μετά τους πρόσφατους σεισμούς μεταφέρθηκε στον ξενώνα της Μονής Αγίου Ανδρέα. Ο συγκεκριμένος όμως χώρος δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των ηλικιωμένων και ήδη έχουν σημειωθεί περιστατικά με σοβαρούς τραυματισμούς ηλικιωμένων στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν με τις σκάλες, αφού δεν υπάρχουν ασανσέρ.


Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί η σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Το νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί μόλις 2 εργαζόμενους σε κάθε βάρδια, οι οποίοι καλούνται να φροντίσουν 72 ηλικιωμένους. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδειες, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τέσσερις επιδεινώνοντας και άλλο την κατάσταση. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω προσωπικό δεν εντάσσεται στα «βαρέα - ανθυγιεινά», όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες δομές, καθώς ανήκει στο προσωπικό ΟΤΑ.
Δυσκολίες δημιουργεί και η έλλειψη υπηρεσιακού οχήματος, τόσο στη μεταφορά των ηλικιωμένων, όσο και του προσωπικού, καθώς το κτίριο στο οποίο φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή, απέχει 8 χλμ από το Αργοστόλι.


Οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΟΠΥΥ, ΟΓΑ κλπ) αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, ενώ οι υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης (ίδιοι πόροι και δωρεές) έχουν εξανεμιστεί, κυρίως λόγω της τοποθέτησης στο παρελθόν και στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων πολιτικών ενός μεγάλου μέρους του αποθεματικού σε αμοιβαία κεφάλαια.
Η κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο γηροκομείο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που την έχουν συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της ΕΕ. Πολιτική που θέλει την Πρόνοια, στα χέρια των ιδιωτών, την φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ στην ίδια την οικογένεια, η οποία καλείται να πληρώσει στις διαφορές ΜΚΟ και στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της.


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν, ώστε να προωθηθούν άμεσα οι επείγουσες παρεμβάσεις στο χώρο και να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής φιλοξενία και περίθαλψη των ηλικιωμένων με υψηλή ποιότητας υπηρεσίες:


• Επιταχύνοντας τις διαδικασίες ολοκλήρωσης και παραλαβής του νέου κτιρίου.
• Ελέγχοντας ουσιαστικά το νέο κτίριο για την αντισεισμικότητα της κατασκευής και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν τη θωράκισή του.
• Προσλαμβάνοντας το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό βάση των τοπικών αναγκών, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και εύρυθμη λειτουργία του.
• Εξοπλίζοντας άμεσα το χώρο που φιλοξενούνται οι τρόφιμοι με ασανσέρ για την πρόσβασή τους στους ορόφους και το γηροκομείο με υπηρεσιακό όχημα για την δωρεάν και ασφαλή μεταφορά εργαζομένων και τροφίμων.
• Χρηματοδοτώντας πλήρως και έγκαιρα το γηροκομείο προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες».