ΕΛΜΕΚΙ: Υπονομεύουν το Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 20:51

ΕΛΜΕΚΙ: Υπονομεύουν το Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΜΕΚΙ Να σταματήσει κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του Εσπερινού Γυμνασίου Αργοστολίου, μέσω της λειτουργίας Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Κεφαλονιά!!!          

Με έκπληξη είδαμε, μέσα στις πασχαλινές διακοπές, να δημοσιεύεται προκλητικά στον τύπο πρόσκληση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κέρκυρας (!!!) για δημιουργία (ουσιαστικά) υποκαταστήματός του στην Κεφαλονιά!!! Χωρίς να υπάρχει καμία σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (ΥΠΑΙΘ) και με δεδομένο ότι χρόνια οι φορείς και οι αρμόδιες τοπικές αρχές της Κεφαλονιάς έχουν αποφανθεί για τις αρνητικές συνέπειες της λειτουργίας ΣΔΕ στην ύπαρξη του Εσπερινού Γυμνασίου Αργοστολίου (με Λυκειακές τάξεις), διατυπώνεται πρόσκληση ενδιαφέροντος για λειτουργία ΣΔΕ από την επόμενη σχολική χρονιά. Στην πράξη κάποιοι επιλέγουν να κλείσουν το Εσπερινό Γυμνάσιο, ένα μικρό σχολείο που δεν έχει σχέση με μεγέθη άλλων περιοχών πχ της Κέρκυρας. Μάλιστα, διαφημίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η ΕΕ για τη μόρφωση των εργαζομένων!!! Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, που μέσω του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κεκκάτος) παρέχει πληροφορίες και δέχεται αιτήσεις για το ΣΔΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το Ν. 2525/ 97 άρθρο 5 (Α 188) §2 η ίδρυση των ΣΔΕ γίνεται «μετά από συνεργασία με τους οικείους ΟΤΑ για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων λειτουργίας αυτών»!!! Εδώ συμβαίνει και το ανήκουστο πρώτα το ιδρύουν (;) και μετά ψάχνουν για μαθητές!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) αποτελούν ταχύρυθμα σχολεία κατάρτισης, στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης. Η «ισοτιμία» του πτυχίου που προσφέρουν σε σχέση με τα Εσπερινά Γυμνάσια, εκφράζει την πολιτική της ΕΕ για παραπέρα υποβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών της εργατικής τάξης. Ο αποκλεισμός των παιδιών της εργατικής τάξης από το σχολείο αποτελεί πολιτική επιλογή. Το ΣΔΕ δεν αποτελεί άρση του αποκλεισμού αλλά συνέχειά του στο εργασιακό επίπεδο. Οι καταρτίσεις που βαφτίζονται σχολεία στοχεύουν μόνο στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου εργατικού δυναμικού, όπως ξεκαθαρίζεται από το Νόμο 2525/97 που θεσμοθέτησε τα ΣΔΕ. Η μόρφωση του λαού δεν αποτελεί «ευκαιρία» αλλά δικαίωμα.

Με τα ΣΔΕ υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί εμπλέκονται στη διαθεματικότητα, τα projects, τις ζώνες ελεύθερης επιλογής, με στόχο τη διαμόρφωση βασικών επαγγελματικών δεξιοτήτων, που καθορίζουν οι «τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες». Δεσμεύονται δηλαδή οι δάσκαλοι να υπηρετήσουν τις ανάγκες της αγοράς. Στα ΣΔΕ κάθε έννοια αναλυτικού προγράμματος που καλύπτει την ανάγκη ενιαίας ολόπλευρης μόρφωσης κονιορτοποιείται.

Η ανταγωνιστική λειτουργία ΣΔΕ στο Νομό με το Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου είναι γεγονός που πρέπει να εκτιμήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό αποκαλύπτεται από σχετική παλαιότερη γνωμοδότηση του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων του Εσπερινού, που είναι οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι για να αποτιμήσουν την κατάσταση.

Για όλα αυτά:

1. Να σταματήσει ΑΜΕΣΑ η όποια κίνηση για ίδρυση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Τυχόν «υπερβάλλων ζήλος» της Δημοτικής / Περιφερειακής Αρχής ή όποιου άλλου φορέα για «σπρώξιμο» της ίδρυσης του Σχολείου αυτού προς το ΥΠΑΙΘ δημιουργεί ερωτηματικά. Επιπλέον, παραβιάζει αποφάσεις  των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και του ίδιου του Δημοτικού Συμβούλιου Κεφαλονιάς για μη ανταγωνιστική λειτουργία του ΣΔΕ με το Εσπερινό.

2. Οι υποδομές που τυχόν έχουν εξευρεθεί για το ΣΔΕ, να ενσωματωθούν, αποκλειστικά και μόνο, στην κατεύθυνση της στήριξης του Εσπερινού Γυμνάσιου, το οποίο μεταφέρεται από αποθήκη σε αποθήκη και ποτέ δεν είχε χώρο που θα αναλογούσε στην ταυτότητά του, σαν ισότιμου σχολείου με όλα τα άλλα.

Αργοστόλι 17 Απρίλη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας


Ετικέτες: