ΕΛΜΕΚΙ: Tώρα ασφαλής χώρος για το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 10:05

ΕΛΜΕΚΙ: Tώρα ασφαλής χώρος για το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι ο υπό κατασκευή χώρος της περιοχής του Ξενία, στον οποίο μεταστεγάστηκε το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους μαθητές. Η ίδια η ΕΛΜΕ-ΚΙ ήταν αυτή η οποία πριν μόλις λίγες ημέρες είχε καταγγείλει την τεράστια ταλαιπωρία μαθητών - γονιών-καθηγητών από την απογευματινή λειτουργία του 2ου Γυμνασίου. Αντί κυβέρνηση και τοπική διοίκηση να μεριμνήσουν για την άμεση διαμόρφωση του χώρου, ώστε να είναι λειτουργικός και κυρίως ασφαλής για τα παιδιά μετέφεραν το σχολείο όπως – όπως, χωρίς πρώτα να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες.

Ο νέος χώρος μετεγκατάστασης του σχολείου δεν είναι απλά ανέτοιμος αλλά πλήρως ακατάλληλος για τα παιδιά και κρύβει παντού παγίδες θανάτου, αποδεικνύοντας ότι η ίδια εγκληματική πρακτική με την οποία στεγάζονταν τα σχολεία σε επικίνδυνα κτήρια, παρά τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και γονέων, ισχύει και για τη μετεγκατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα:

  •          Ο εξωτερικός χώρος είναι εξαιρετικά αδιαμόρφωτος. Δεν έχει πέσει τσιμέντο ή άσφαλτος στο προαύλιο. Με δεδομένη την κλίση του οικοπέδου είναι πολύ πιθανό η πρώτη δυνατή βροχή που θα πέσει να «σκάψει» όλο το προαύλιο κάνοντάς το απροσπέλαστο και επικίνδυνο για τραυματισμούς. Υπάρχουν ακόμα και ρείθρα με ύψος μεγαλύτερο του ενός μέτρου, ενώ δεν έχει προβλεφθεί κάγκελο για αποφευχθούν πτώσεις μαθητών που παίζουν στο προαύλιο! Επιπλέον στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν σωροί από χώματα, πέτρες, ακόμα και μπάζα, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών.
  •          Δεν υπάρχει πουθενά στέγαστρο στο προαύλιο ώστε οι μαθητές να προφυλάσσονται από το νερό της βροχής ή από τον ήλιο στο διάλειμμά τους.
  •          Υπάρχει παντελής έλλειψη αθλητικών υποδομών, στερώντας τη δυνατότητα από τα παιδιά να παίξουν την ώρα του διαλείμματος και ακυρώνοντας στην πράξη το αναλυτικό πρόγραμμα για το μάθημα της γυμναστικής, πού είναι τόσο σημαντικό ιδιαίτερα για τα παιδιά αυτής της ηλικίας!
  •          Δεν έχει γίνει μελέτη πυροπροστασίας. Εκτός από τα ζητήματα επικινδυνότητας που προκύπτουν από αυτό, ένα παράπλευρο αποτέλεσμα είναι στο σχολείο να μην μπορεί να λειτουργήσει κυλικείο. Έτσι τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε πόσιμο νερό!
  •          Όλα τα κτήρια που τοποθετήθηκαν ήταν ξαναχρησιμοποιημένα, χωρίς να γνωρίζουμε την προηγούμενη χρήση τους και χωρίς να έχουν απολυμανθεί. Οποιασδήποτε καθαρισμός έγινε ήταν με πρωτοβουλία των γονιών των μαθητών. Δεν έχει γίνει ακόμα και σήμερα απεντόμωση - μυοκτονία, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός σχολείου και μάλιστα την στιγμή που εντός των κτηρίων, όπως παραλήφθησαν, βρέθηκαν ακαθαρσίες τρωκτικών.
  •           Ο χώρος έχει μόνον μία κεντρική πύλη και δεν έχει κατασκευαστεί δεύτερη έξοδος (έξοδος κινδύνου) για την περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση του χώρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου είχε προτείνει η μετεγκατάσταση στους νέους χώρους να γίνει αφού προηγηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την επικίνδυνη πρακτική του Δήμου Κεφαλονιάς που αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, το πόσο το πολιτικό προσωπικό του συστήματος σέβεται την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών. Θεωρούμε αναγκαίο, έστω και τώρα, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προβλήματα αυτά να λυθούν άμεσα, μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι η λύση αυτή, ακόμα και με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, πρέπει να είναι προσωρινή. Δεν κάνουμε πίσω από τις πάγιες θέσεις μας για ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων, όπως προτείνει και το ΤΕΕ, και εγκατάσταση κτηρίων βαρέως τύπου (όχι κοντέινερς!). Επιδίωξή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την άμεση κατασκευή ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτηρίων, με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης σε μονοπωλιακούς ομίλους και «φιλάνθρωπους».

Αργοστόλι 10/04/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Βάρσος Δημήτρης

 

Ετικέτες: